Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

  • Obečanih 14000 din po ha

    Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

    Glasovi: 35 15,9%

  • Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali su grof Dunđerski, grof Čarnojević i sl. imali obavezu držanja po jednog grla krupne ili tri grla sitne stoke po KJ , zapošljavali više radnika i školovali njihovu decu.Nisu tražili subvencije i ladili m**a po morima i planinama.
 
Hoćeš reći takozvane "hobiste", jer hobi poljoprivrednici ne postoje. Niko se poljoprivredom ne bavi iz zabave. Taj neprimereni naziv su nama malim poljoprivrednicima dali oni koji nam dobro ne žele. Slažem se da takvima uskratimo podršku ovoga puta.

Da,mislio sam na sve one koji PIO plaćaju po drugom osnovu ili ga uopšte ne plaćaju.
 
Da,mislio sam na sve one koji PIO plaćaju po drugom osnovu ili ga uopšte ne plaćaju.

I one koji ne plaćaju PIO ni po kom drugom osnovu(jer im je firma ugašena ili slično), a ni na poljoprivredu jer bi trebalo više da daju nego što bi eventualno dobili zbog toga što nemaju puno zemlje. A i ovi koji plaćaju PIO po drugom osnovu(pogotovu zaposleni) se ne bi bavili poljoprivredom da od plate koju im poslodavac isplaćuje mogu da žive.

Nije ni čudo, zemljače što nas dvojica razumemo tu problematiku jer u toj našoj Kikindi(a ima takvih mesta još) nezaposlenost hara poput kuge, a osim poljoprivrede i javnog sektora egzistenciju niko ne nudi. Ono malo fabrika, što još uvek kao rade, ne znaju šta će i sa to malo radnika što je ostalo, a kamoli da nekog novog prime. Šta će ovi ljudi da rade, ako ne da obrađuju to malo zemlje što "ludi" bába(otac) nije hteo da proda?
 
Poslednja izmena:
Davno sam napisao da mi ne radimo iz hobija nego iz moranja a to je priznacete velika razlika.Poljoprivredom se bavim dopunski jer licni dohodak od 100 din na sat nije dovoljan a radnih sati kako kad,u sezoni ima viska a preko zime oskudno doprinosi za minimalac ,pa to je pro evropski orijentisana srbija.Neka hvala bez mene,sve podrzavam ali ni slucajno ne ucestvujem.
 
Subvencije po Ha,treba da ostanu,kako bi bili konkurentni,ili makar drzali neki korak sa evropom,iako kasnimo 10-tak godina,bez njih se vracamo jos 10!E sad nije nas problem sto mi imamo gomilu lenstina u ministarstvu i drzavnoj upravi koji sve rade naopako pa umesto da proveravaju mahinacije,i mutne radnje(pod tim ne mislim na one sto imaju par gazdinstava po 100ha)oni nam ukidaju i ovo malo zarade!Sve su unistili pa ce i ovo,te subv.pa Ha,su nam neka da kazem cista zarada,jer su troskovi ogromni,e sad to sto je neko ljubomoran sto se ide na more,i kupi nov traktor,bolji auto,zasto onda nije ljubomoran na direktora sto ima 5 stanova,mesecnu platu od 300000+ dinara?Ja znam koliko vremena porovedem u traktoru za 80kj,a da ne kazem za onog sto ima 500ha..zar on ne treba da ode 2 ned na more?a sa ovim subvencijama po kg,nama nema svetle buducnosti,konkretno ja imam zakupa i 1. i 6. klase,gde je tu pomoc?
Ja sam Za da ono sto valja i funkcionise treba pomoci,onaj sto radi puno zemlje,znaci da to zna da radi!
 
Poslednja izmena:
Po vama što kukate mi što i dve brazde više imamo od vas i nebi trebali ništa da dobijamo,iako plaćamo i PIO i porez državi i na dobit,i na zakup i sve po PSu,ja bi smeo da se kladim da gazdinstvu do 10ha da daju godišnje i 40.000 po ha narednih 10 god da nebi odmakli od mrtve tačke,jer nebi potrošili pare da unaprede proizvodnju nego bi bilo trošenja na sve strane i šakom i kapom
 
U redu po hektaru, nisam ja zagovornik ovoga po kilogramu, ali jesam zagovornik bonova i oslobađanja PIO obaveze. Ti bonovi su upravo tu da spreče eventualno nenamensko trošenje koje spominje drug Minđušar. Istina je da bonovi za dizel ostavljaju otvorenom mogućnost za eventualno nenamensko trošenje(unovčavanje), ali eventualni bonovi za đubrivo apsolutno ne, iz prostog razloga što se đubrivo u nepoljoprivredne svrhe ne može iskoristiti osim eventualno AN za teroriste. :D

Ne zavidim ja bogati(ji)ma, ali se ne slažem da nas pojedinci nipodaštavaju. Jedna narodna pesma kaže: "Bogatome ne zavidi, siromašnom ne zameri..." Hajde da ispoštujemo ovo svi. Ja ne bih imao ništa protiv da mi mali dobijemo i neku makar paušalnu subvenciju da preživimo. Treba i nama pružiti neku šansu da ne postanemo još i mi teret društva pored toliko otpuštenih bivših radnika i svih onih večitih neradnika.
 
Poslednja izmena:
Po vama što kukate mi što i dve brazde više imamo od vas i nebi trebali ništa da dobijamo,iako plaćamo i PIO i porez državi i na dobit,i na zakup i sve po PSu,ja bi smeo da se kladim da gazdinstvu do 10ha da daju godišnje i 40.000 po ha narednih 10 god da nebi odmakli od mrtve tačke,jer nebi potrošili pare da unaprede proizvodnju nego bi bilo trošenja na sve strane i šakom i kapom

Slažem se tu sa tobom ali bi bilo i onih koji bi uložili u poljoprivredu,ja bih prvi uložio.
 
Po vama što kukate mi što i dve brazde više imamo od vas i nebi trebali ništa da dobijamo,iako plaćamo i PIO i porez državi i na dobit,i na zakup i sve po PSu,ja bi smeo da se kladim da gazdinstvu do 10ha da daju godišnje i 40.000 po ha narednih 10 god da nebi odmakli od mrtve tačke

Ovo je čista glupost. Pa ja svake godine kupim po parče zemlje i nešto od priključne mehanizacije. Po prinosima sam takođe iznad proseka i dinara jednog ne dugujem banci niti bilo kome. Dve godine bez subvencije! Slažem se da ima onih koji ne umeju da gazduju, ali takvih ima i među onima nešto imućnijima. Znam nekoliko takvih kojima ni subvencije nisu pomogle od dugova i žao mi je tih ljudi. Neki su prodavali zemlju(pa i meni), neki su prodavali mehanizaciju iako drugu nemaju, a svi su od mene tražili(neki čak i dobili) novac na zajam. Nedomaćin može da bude mali, srednji i veliki, kao što može i domaćin.

Niko tebi ne zavidi što ti imaš i što dobijaš ono na pšta imaš pravo. I treba da dobiješ koliko ti sleduje srazmerno posedu, ali što je problem da i mi dobijemo koliko nama sleduje, makar paušalno ako ne po jedinici površine. I mi plaćamo porez na katastarski prihod i ne prosimo, ne krademo, ne pijemo pivo ispred prodavnice i brojimo dane kad će dečji dodatak ili socijalna pomoć. I mi registrujemo traktore. I mi kupujemo zemlju i ulažemo u proizvodnju. I mi trošimo isti taj dizel i ista ta semena, đubriva i drugo. Gde su subvencije po grlu stoke? Srbija izvozi kukuruz a uvozi meso? Da li je to normalno?
 
Poslednja izmena:
Velika većina nebi,nepričam ja konkretno o pojedincu,nego u globalu,i za vas sa 10-20,a i za nas sa 100-200ha nepreostaje ništa drugo nego da se udružujemo,samo da malo doteraju zakone o zemljoradničkim zadrugama,NAŽALOST vremena kada se moglo živeti od 10ha lepše nego sada od 100 su PROŠLA,i vratiti se neće NIKAD,mi tu promenuti nemožemo ništa,možemo se samo prilagođavati uslovima za opstanak,a po prirodi se čovek bori da radije "pojede" nego da bude "pojeden",ako znate na šta mislim,sve je to kao zamajac,kad ga pokreneš,mora da se vrti,pa uvek jače,brže,više
Danas sam primio još jednog radnika,tako da imam dvojicu 22godišnjaka voljne da rade(naravno teže i većinu poslova odrađujem ja) i da uče,da nisu kod mene verovatno nebi imali gde da rade,meni je drago,da će imati bar neki dohodak na nivou 30.000 mesečno (lane je tako ispalo,a RADI SE SAMO KAD IMA POSLA)
 
Tacno prijatelju @Milinski da kojim slucaje ostvarim subvencije potrosili bi na sve i svasta jer ipak mi gazdujemo neekonomicno,sta ces neznamo.Ja na primer potrosio bi dosta na zenske a vi?
 
Po vama što kukate mi što i dve brazde više imamo od vas i nebi trebali ništa da dobijamo,iako plaćamo i PIO i porez državi i na dobit,i na zakup i sve po PSu,ja bi smeo da se kladim da gazdinstvu do 10ha da daju godišnje i 40.000 po ha narednih 10 god da nebi odmakli od mrtve tačke,jer nebi potrošili pare da unaprede proizvodnju nego bi bilo trošenja na sve strane i šakom i kapom
Mindjusar sve je bilo u redu do skoro. Zar ti mislis da samo ti znas da paorises a svi drugi su ludi. Ili o cemu se radi? Ti ne vidis da si skoro jedini kome odgovaraju ove subv. Pocinjes stvarno biti sumnjiv. Nisu te valjda potplatili da se suprostavljas ostalima. Uostalom pre bilo kakvog saopstenja razmisljaj malo vise o tome jer sa ovakvom izjavom i podcenjujes a i tretiras neke ljude kao idiote ne razmisljajuci da neki stvarno ne znaju kako da krpe kraj sa krajem.
 
Nismo svi imali istu startnu poziciju, ali zašto je problem da imamo podjednake uslove, pa da vidimo ko će isplivati u fer trci. Verovatno mnogi mali srednji i veliki kao što neminovno i propadaju neki mali, srednji i veliki. Ja bih radije da radim svoje nego da me neravnopravan položaj natera da prodam zemlju tebi, mehanizaciju Ciganima u gvožđe, a stoku da pokoljem i kad sve poje'm da dođem kod tebe da budem sluga da bih imao i sutra šta da jedem.
Kad već voliš poređenja sa zanatlijama, kao što ima posla za vlasnika raskošnog salona lepote u centru Beograda sa deset zaposlenih, ima i za bricu u Crnoj Bari koji ima lokal na kraju sela i radi sam kao paušalac. Slično je i kod pekara. ;)
 
Lepe uredbe nema sta i jako dvosmislene. U obrazcu lepo stoji koliko si proizveo i kojiko si predao.To bi trebalo da bude za one koji svoj kukuruz trose za svoj tov.Pa kad udjes u PDV moraces da platis PDV i na kukuruz koji si ostavio kuci.Pa sad mozemo da friziramo prinos koliko hocemo.Nigde ne pise koliko maksimalno mozemo da imamo prinos po hektaru.Moram da priznam da je ovo najpametnije sto su mogli da smisle.Sto veci prinos veca prenija 20000kg po hektaru kukuruza 20000 dinara premija puta 19 dinara=38000 plus premija. 380000 x 8% PDV= 30400 vrati nazat. Znaci za teoretski nemoguc prinos od 20000kg kukuruza po hektaru dobijas 20000dinara i moras da vratis 30400 Manji prinos manje vracas.SRPSKA POLJOPRIVREDA NEZADRZIVO SRLJA U PROGRES.
 
Odobrena su dodatna sredstva za podnete zahteve po ovoj uredbi od lane Уредбa о условима и начину коришћења подстицаја за подршку руралном развоју кроз инвестиције за производњу и прераду млека, меса, воћа, грожђа и поврћа и подршку активностима усмереним на стварање производа са већом додатом вредношћу у 2011. години

---------- Poruka napisana u 22:52 ---------- Prethodna poruka je at 22:41 ----------

Mindjusar sve je bilo u redu do skoro. Zar ti mislis da samo ti znas da paorises a svi drugi su ludi. Ili o cemu se radi? Ti ne vidis da si skoro jedini kome odgovaraju ove subv. Pocinjes stvarno biti sumnjiv. Nisu te valjda potplatili da se suprostavljas ostalima. Uostalom pre bilo kakvog saopstenja razmisljaj malo vise o tome jer sa ovakvom izjavom i podcenjujes a i tretiras neke ljude kao idiote ne razmisljajuci da neki stvarno ne znaju kako da krpe kraj sa krajem.

Ne nego meni odgovara svakako,i da ih nema,nemarim,nevredi se jediti

Znaš,susrećem svakave,evo ti primer,poznanik radi u firmi,radi 15kj zemlje,registrovan preko nekog,delili su subv.,imao 6kj kukuruza,nije bacio ni zrno veštaka,kupio račune,pozajmio do subv.otišli na more,dobio subv,skinuo 2600kg/kj kukuruza,pitam ja sve vas,koliki takav gazda treba potsticaj da dobije da se opameti,kaže skup veštak,neisplati se njemu kupovati
Nisam ljubomoran,ja sam za 34 godine bio samo '07.e na moru,a oni idu svake godine na 15 dana najmanje,možda sam ja rogonja pa previše trošim na investicije,a neznam živeti
 
Poslednja izmena:


Sad mi je jasno sto su ogradili drzavnu zemlju zicom pored puta izmedju Loka i Titela i krenuli u investiciju nekog zasada.Ove uredbe nam tajkuni kroje samo tako
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh