Subvencija poljoprivredi za 2012. godinu

Po hektaru ili kilogramu ?

  • Obečanih 14000 din po ha

    Glasovi: 185 84,1%
  • Dobijenih : Dizel i avans oko 5000 din

    Glasovi: 35 15,9%

  • Ukupno glasača
    220
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eto ja sam da se da subvencija na zemlju da do 100 hektara.Ali pre toga da se ispita poreklo imovine.Svako ko se bavi ovim poslom zna da za 6,7 godina ne moze da se napravi kapital od zemlje.Ima "musterija" koji su za kratko vreme dosli sa 5 jitara na 200 hektara.Taj ili je ukrao ili dobio ili radi za nekog.Nema tu postenog rada.Postoje gazdinstva koja stvaraju generacijama i oni nisu problem.
 
Ja se ne bavim stočarstvom.

Pogledajte kako je organizovana poljoprivreda u EU.

Bila bi višestruka korist.
 
Može i ovako kako spominje Sefkerinac . :ppozdrav:

Ovog momenta sam se čuo sa g-dinom Sefkerinac Zoranom nije još ništa zvanično ali ima predloga od strane Min. Poljoprivrede vezano za naftu 85 lit/ hekteru neće biti baš 60 din. ali će biti povoljno.Takođe je napomenuo da će biti subvencije po kg za Soju Suncokret i Šećernu Repu.:bravo:
 
Pa naravno da se pre nije moglo tako razvijati jer je državno zemljište bilo kod društvenih preduzeća.Sad imaš 10ha u vlasnitvu odeš na licitaciju i uzmeš 50ha.Prioneš na posao i za tri godine uzmeš 100ha mesto 50ha.I eto i ti postao "mušterija".
 
Ja lično mislim da bi subvencionisanje po hektaru trebalo vezati sa brojem životinja (goveda, svinja, živine) uz to.
Ko se pored ratarstva ne bavi i stočarstvom, nema subvencija i ćao.

Nije normalno da ide jedno bez drugog.

Podstakao bi se razvoj stočarstva i zaustavilo ubrzano degradiranje zemlje.

A da ne pričam o pratećoj industriji.
U pravu je čovek, u ovoj državi ispada da gubitke pravi samo onaj koji ore a gde su ostali?
 
Sta ce meni subvencija na kg kada ja ostavim vagon soje za moju stoku?Ko to uvodi u knjige.
Nije problem prionuti na posao.To je najlakse.Treba izfinamsirati kompletnu proizvodnju,uloziti najmanje 15000 evropljana.Ta prica prolazi kod ljudi koji nisu odavesteni,necemo da se lazemo.
 
@ Kvicoje, jedno pitanje, jel bi voleo da budes obavezan da uz ratarstvo pravis torte i kolace, meni je to bas interesantno, ja bih to povezao...?
 
Subvencije u okruženju :

Subvencije u EU

Grčka - 852 evra po hektaru
Holandija - 505 evra po hektaru
Danska - 434 evra po hektaru
Nemačka - 388 evra po hektaru
Austrija - 375 evra po hektaru
Francuska - 338 evra po hektaru
Mađarska - 116 evra po hektaru
Bugarska - 82 evra po hektaru
Rumunija - 76 evra po hektaru
 
@sandor
To su samo direktna davanja a gde je ono sto dobiju kroz mere ruralnog razvoja (kao bespovratna sredstva u iznosu od 40-50%, za nabavku mehanizacije, izgradnju objekata i sl.)
 
Poslednja izmena:
A Na koje hektare isplaćuju te subvencije kakvim gazdinstvima
Svetski rekorder u najvećem posedu zemlje u vlasništvu je brazilac jedan sa 2.000.000 ha,što iznosi 2.1% ukupne površine Brazila,a neznam kakve on subvencije dobija
 
Mislio sam da se ne oglašavam u ovoj svađalačkoj temi ali nisam izdražao:

Subvencije po kg će samo dovesti do pada cena proizvoda, tako da će oni koji dobiju subvencije biti malo na gubitku a oni koji ih ne dobijaju malo više.

Dokle god postoje subvencije u okruženju treba da postoje i kod nas zbog konkurentnih cena.

Grad Beograd subvencioniše cenu gradskog prevoza sa 10,5 milijardi dinara što je veće od iznosa subvencija - znači para ima.

Oni koji imaju do 5ha i trvde da je to dovoljno za život su mi jako sumnjivi i neiskreni - raditi otprilike 7 dana godišenje a živeti 365 je malo nepravedno i bezveze. Osim u specijalizovanoj proizvodnji koju treba pomoći na drugi način.

Sa druge strane zavisi šta je za koga život - od 5 ujutru ispred prodavnice sa flašom piva ili kuća porodica kola putovanja i sl.

Oni koji ne žele da plate PIO i dobiju subvenciju su samo sebi krivi i neka zaobiđu ovu temu.

Davanje subvencije samo za svoju zemlju će upravo dovesti do toga protiv čega se ovde neki bore a to je da će subvenciju dobiti oni koji izdaju zemlju u arendu jer su oni njeni vlasnici.

Vezivanje proizvodnje za stoku mislim da nije dobro iz dva razloga - to je dugotrajan proces i nemože se stočarstvo oporaviti tako brzo i jednom merom a drugo svaka specijalizacija u proizvodnji donosi boljitak.
Izvinjavam se što sam bio opširan.
 
Ovakav tekst cenim i mogu se složiti a svakom reči u njemu.
Recimo država subvencioniše suncokret sa 2 din/kg.Te pare do nas će doći samo fiktivno jer će nam uljare smanjiti otkupnu cenu za toliko.Država jednostavno tu ne moeže reagovati adekvatno jer ne može da kontroliše cene ni ovde ,a kamoli na svetskom tržištu koje i kod nas formira cene.
I još jednom MIMS svaka ti čast na tekstu.
 
Taj brazilac je sigurno posteno zaradio svu tu zemlju?!
Taj brazilac je guverner države moto groso u Brazilu !
Nije postao guverner pa kupio zemlju njegovi su se nastanili tamo odavno i počeli sa krčenjem Prašume koju i danas bespoštedno seku.
Država je odobrila nekakvu mogućnost otkupa prašume po bagatelnim cenam,kada je iskrče ostaje im zemlja.
Svojevremeno pr 7-8 godina sam bio sa čovekom iz Skadra,albancom koji je kupio 10 km2 ili ti 1000 ha prašume za 15000 dolara ali ne u Brazilu nego u Paragvaju.
 
I danas subvenciju dobijaju oni koji je samo izdaju u arendu,a oni je ne obradjuju.
Sto se tice konkurentnosti na trzistu isto nam se pise,jer je do pre 2-3godine subencija u selu bila oko 100e izuzetno 130e-kj danas ide 180-250e/kj.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh