Bolesti ovaca

zato ja kad imam jedincad podbacujem jedno vrijeme na obadvije sise da ne bi doslo do komplikacija
 
Problem nazalost. Preksinoc mi se ojagnjila ovca, jedno jagnje i sve ok, juce primetim da malac non stop podlece pod nju da sisa i ja da vidim o cemu se radi pogledam vime prepipam ono tvrdo, unutra kao da se mleko ugrudvalo u obadve strane vimena, probam da izmuzem malo izmasiram vime ali i danas ista prica, kad probam da izmuzem izadje malo mleka i to je to tako u obadve strane, sta da radim?
 
Starija jagnjila se vec 4-5 puta, ranije sve bilo u redu, poslednji put se letos ojagnjla, pre toga septembar 2010...
Da li da mazem necim ili neke injekcije, sta da radim sa jagnjetom ono i dalje sisa ali nema tu puno mleka bar kad ja uzmem da izmuzem, verovatno da ono posisa pa je zato mala kolicina
 
Ako ima malo mleka verovatno je mališa posisao kolostrum.Probaj ga podbaciti pod drugu ovcu da se najede,a ovcu izmuzati i masirati vime i konsultovati veterinara u vezi antibiotika.
 
Zeleo bih da uputim jedan apel gospodi (diplomiranim) veterinarima da ispolje malo vecu solidarnost prema kolegama ovcarima a ne samo prema kolegama veterinarima ( posto znam da su medjusobno veoma solidarni) da malo cesce postuju u okviru ove teme koja prosto vapi za njima.
Imam utisak da nekima od njih ovaj forum sluzi samo kao prostor za vlastitu reklamu i da su aktivni samo kada imaju nesto za prodaju.Pri tome nas na brzinu izbombarduju svojim vanzemaljskim proizvodnim rezultatima i onda dovidjenja do sledeceg jagnjenja.
Cast izuzecima !
 
Poslednja izmena:
Kolega Entuzijasta,
ako janje bleji onda nema dovoljno mlijeka, no ako leži , spava, sisa ili se igra onda je za njega dovoljno.
Obzirom da je vime tvrdo, pod ovcu bi trebalo svakako podmetati i drugo janje da redovito posisa i drugu sisu, postoje kreme za ublažavanje upale, a ako je već nastupila, antibiotik je obavezan.
Ako nisi siguran u vlastite procjene odmah zovi veterinara.
 
Nemam drugo jagnje ja sam drugo jagnje, poceo sam da je masiram mazem svinjsku mast i izmuzam do kraja 2-3 puta na dan, plus sto malac sisa, ne bleji on ponasa se normalno stim da imam utisak da je nekako poprazno (mozda mi se samo cini jer znam sta ga muci), danas u Loznici pitao veterinara sta bi bilo dobro da uradim kaze ako se dobro secam streptomicin i pencilin ali nije imao jedno od toga i zurio je tako da nista od toga...
Hocete li moci preciznije ustanoviti sta da radim ako ubacim sliku?
Sto se tice veterinara ovom bih radije platio da ne dolazi (ne bih da objasnjavam zasto...)
 
Probaj poslati PP članu Igorvet.Čovek je veterinar, ali uglavnom piše u temama o govedarstvu.
Nezahvalno je da mi procenjujemo pomoću slike.
 
Cini mi se da sam ja rijesio problem>>>ocistio generalno pod u stali,zatim dezinfekcija,i Nilzan svakoj ovci.Vec nekoliko dana niti jedna ne kaslje.Uz sve to ide i vitaminsko mineralni dodatak ishrani(vita- redin).Ovca koja je lezala ustaje na zadnje noge ,medjutim,prednji papci se jos savijaju te ide po stali na koljenima ,no pokazuje volju za zivotom..jede..odlicno.

P.S.Neko je ovdje pomenuo da prozori moraju uvijek biti otvoreni...Tacno .
 
Kod mene se ovce jagnje pocetkom marta.Ovo je jos jedan dokaz da je danasnja veterina unosan biznis-veterinar nije htio da lijeci problem,nego je uvijek "fiksao problematicne ovce" sa antibiotikom,dok je klasicna zastita odsustvovala?.Dobro rece jedan moj poznanik...sve je to samo dobar i unosan biznis(veterina).
 
entuzijasta, ako se to desi kod neke druge ovce narendas krompir u krpu i zavijes oko vimena i ostavis tako 2 sata. nakon toga ce vime biti meko sa izlecenom upalom.provereno iz moje prakse
 
I nikada nemoj da mažeš sa mašću, najbolje ti je jabukovo sirće jer ono skida masnoću sa vimena a time se smanjuje i mogućnost napada bakterija koje su vrlo aktivne kada je vime ulepljeno mlekom.
 
entuzijasta, ako se to desi kod neke druge ovce narendas krompir u krpu i zavijes oko vimena i ostavis tako 2 sata. nakon toga ce vime biti meko sa izlecenom upalom.provereno iz moje prakse

Hvala na savetu, sto se tice one ovce mazao sam svnjskom mascu 2-3 dana i prestao, izmuzao 3puta dnevno 5 dana od jangnjenja i i dalje je jedna strana ostala tvrdja a druga je donekle popustila, ne sasvim, jagnje je sasvim veselo i zivahno, ona ima mleka sisa je redovno.
Posto je u pitanju starija ovca (6zuba)i nije se bliznila ni jednom u medjuvremenu sam odlucio da joj ovo bude poslednje jagnjenje i nisam hteo zvati veterinara da mi uzme hiljadarku dzabe ona ce mleka imati da izgura jagnje do mesec-mesec ipo posle ono ide samo.
Hvala svima na savetima i nesebicnoj pomoci. Pozdrav :ppozdrav:
 
Europu plaši novi virus Schmallenberg (6193) - Stočarstvo - AgroKlub.com

---------- Poruka napisana u 12:06 ---------- Prethodna poruka je at 11:58 --------
 
Opet je "nekome"pobjegao "kućni ljubimac".Upropastit će nas ti nedobudni "znanstvenici" , kao da im je dr.Megele bio otac.
 
Jedno jagnje mi ima upalu sluzokoze jednog oka,i krmeljivo je.drugo oko mu je normalno.pokusacu sutra da nadjem vezemicin mast za oci pa da mu mazem,ima li neko drugi predlog?
 
Nazad
Vrh