ZMAJ kombajni

Ja imam 142-ku i ne menjam nista svakodnevno, osim vode za pice. Nijedan kombajn koji se ne odrzava nece dobro sluziti, ni 142-ka a ni Jondir, a vecina menja delove svako malo jer ne odrzava i ne proverava masine. Ode lezaj, ne promeni se pa onda zakolje osovinu, ona raz..be leziste i kad pukne pokrlja jos 3 stvari. I onda kazu, nevalja ova masina, bolja je uvek ona koju nemaju i misle da moze ici bez odrzavanja!
 
Spasoje,slaba tacka ovog kombajna 143 je godina proizvodnje,a to je godina teskih sankcija,e sad kakve sankcije takva i izrada,mada zna i da se potrefi i dobrih proizvoda.Jos jedan problem kod dosta 143 je konstantno ubacivanje nafte u ulje motora,a kako to resiti je naucna fantastika.
Na njemu je motor s46 kao na 142 .Ne vidim zasto bi ubacivao naftu u ulje . To mislim da se lako resava (aAC membrana ili semering na bos pumpi ili mozda piske dizne mada ce i u tom slucaju gorivo da gori u cilindru i da pusi ili komsija dodje nocu pa naspe dva tri litra nafte da ti sutra popravljas i menjas ulje.Nisam rekao glavnu stvar da u racun ide moj 132 RM(ful oprema)za 4.5oo eura.1979 god.Ima dogradjen sortir (vadi sve primese iz soje tipa amrozije i kostana do 95%.zatim ljuljeve iz psenice 70% itd.)Ima razbacivac slame i opremu za kukuruz i zitni heder 3.6 metara.
2q3rn1g.jpg


evo slike cilindra kojim radim soju (stim sto se ove rupe ne broje) a onaj za psenicu je u kombajnu
1zeicde.jpg
dp90k8.jpg
 
Kolega ima problem sa 171...u zetvi mu uzasno sporo otvara lulu za kipovanje...pumpa gura sve kako treba samo cilindar od lulue otvara 2,3 minuta...culi smo da im je to boljka,a kako tu boljku ukloniti??zna li neko?
 
Kolega ima problem sa 171...u zetvi mu uzasno sporo otvara lulu za kipovanje...pumpa gura sve kako treba samo cilindar od lulue otvara 2,3 minuta...culi smo da im je to boljka,a kako tu boljku ukloniti??zna li neko?

Po meni bi trebalo proveriti da li elektro-magnetni ventil otvara dovoljno i da li su svi reduciri i holenderi dovoljnog protoka jer creva u 99% slucajeva jesu. Nisam siguran da li cilindar za lulu ima neku redukciju tj. da kazem 'usporivac protoka' da ne bi naglo otvarao lulu. Ja sam imao problema sa tim regulatorom protoka na pikap uredjaju na presi za baliranje pa sam morao da ga zamenim novim i od tada nemam problema.
 
Matkee ta bušilica nije ni za očin.Već je dva puta bila na remontu a stara je 3-4 meseca.Jednostavno nije za bušenje metala nego za drvo.
Ja nemam tih problema sa lulom,otvara se brzo samo sporo zatvara.Proverite da se nije neko crevo skupilo pa spolja gledano deluje o.k a u stvari nema protok.
 
Uh,creva oce da zezaju,skupe se vremenom unutra.Kao sto zna da zeza crevo na tocku od auta,pa blokira tocak.Ista stvar totalno.
 
Ajmo narode, svi cika Bobi u pomoc...

Problem je slijedeci: pojele se osovine prijemnog bitera i bubnja na mom zmaju 132RM (133) zvao sam mog stalnog dobavljaca djelove u BiH i nikako da mu stignu te osovine, pa vas pitam jel itko zna gdje se na potezu od granice do BG moze pronaci neka radnja s kvalitetnim djelovima. Cjena vise-manje nebitna, ali naravno da je pozeljno sto jeftinije a sto kvalitetnije.

Cuo sam da ima u Sabcu neka trgovina i tamo su isli ljudi po djelove kad nije bilo u Bosni. Valjda netko od vas zna za tu radnju...
 
Bubu, stos je u tome sto ja u nedjelju onu drugu idem kod Ujaka u goste. on bi mi to sve pokupovao da se ja ne moram voziti 2 puta do srbije i nazad. e sad, on zivi u BG, a ima i na selu kucu, pa mi pase i neka trgovina iz BG i okolice... A ako nista drugo, provozat cu se i taj drugi put, pa se vozikati okolo dok ne nadjem.

Maticu, radjena je osovina na prijemnom biteru prosle godine i majstor mi je rekao da on nema gdje ponovno zakaliti osovinu i da ju je jako polako vario da ju ne pregrije. nije mi davao nikakvu garanciju i tako je na kraju i bilo, osovina je izdrzala soju lane i ovogodisnju zetvu i vise ne moze. varijatorske remenice se sudaraju jedna s drugom... NITKO ovdje ne zeli raditi takve stvari, jer navarivanjem jako omekane osovinu, pa se ona mota tokom rada i na kraju pukne. Kaliti sve nose u Zagreb koji je nekih 160-170km udaljen pa ne znaju koliko da ti racunaju takvo sto...

Osovina bubnja nisam ni znao da je losa, dok mi nisu pukla sva tri ona dugacka sarafa od jednom (osovine fali 5mm skroz okolo, sto ce reci da je tanja 1cm nego sto bi trebala biti...) Sva sreca pa su pukli na razlicitim mjestima, pa se nisu tanjuri varijatora rastavili. Da su se rastavili, ona velika opruga direktno odbija koljeno s kilera i eto mi jos 200€ stete. Imam super srecu da je jedan dugacki saraf izletio ni sam ne znam kako kraj tog koljena od kilera i samo je zaderao gumeno crijevo za vodu...

Osovine moram kupiti nove, koliko god da bile "kvalitetne" jer su garant bolje od ovih koje sad imam. Plus osovina, cu jos uzeti i 4 glavcine za diskove varijatora, a ni to nije jeftino, pa kajle, novi lezajevi kad se vec sve vadi van, pa mozda i sinje bubnja i tako, nakupi se toga...



Jos jedno rjesenje imam, da nadjem dobre polovne osovine, znam covjeka koji rastavlja zmajeve i ima djelova cjelo cudo, al tako sto mi se bas i ne kupuje polovno...
 
Ako ides kvalitetno resiti problem obavezno menjaj i glavcine jer nikada ne zakolje osovinu a da ne zakolje i glavcine. To ti je otprilike isto kao kad menjas lanac a lancanik ne a on takodje ima zakrivljene zube i kad stavis novi lanac on se penje na lancanik.
dg5d8y.jpg
kef8zm.jpg
Ja sam vario obadve osovine medjutim nije dugo potrajalo. Dve osovine + cetiri glavcine da bih sve islo u kompletu bilo mi je tada velika investicija (a bio je i rat kod nas)pa sam to resio na stari nacin lancanikom (PRIVREMENO) dok ne dodju bolja vremena.I pretpostavljas sta se desilo od tada do danas nikada nije bio ni jedan problem i tako je to ostalo stim sto moras imati dva lancanika manji na bubnju za zito 1050 o/min. i veci za soju i kukuruz 540 o/min.Poenta je u tome sto ostaju stare osovine i glavcine i to u stvari malo i lufta na kajlama ali eto radi.Naravno da te ne ubedjujem na ovo resenje jer ipak je bolje kupiti sve novo i imas podesavanje brzine bubnja iz kabine a vidim da kazes da ti i cena nije neki problem.:ppozdrav:
 
MONTOYA, svaka ti cast! Jos kad bih znao kako se trgovina zove ili bar adresu trgovine, jer bi ja isao u subotu po to odmah. Odmah i glavcine kupim sve 4 i kajle, i onda sam miran godinama...

SPASOJE i ja sam u planu imao da prepravljam na lancanike, samo sto lancanika nema nigdje nego ih moram prepravljati od 780... na 780 je pogonski na biteru 22 zuba i to je 835 okretaja. 19 zubi na bubnju je 1050 koje i ti imas, 22 zuba na bubnju je 935 okretaja i 43 zuba je oko 500 okretaja. sve sam ja to vec prije dvije godine gledao kako bi se dalo izmisliti, ali bezuspjesno jer majstori ovdje ne znaju koliko bi trazili da preprave 3 zupcanika na kajlu...

Osovina bubnja mi je jako potrosena i vitlava, osovina prijemnog bitera je kod prijasnjih vlasnika vec bila radjena. budale su popunjavali utr za kajlu i ponovno ga brusilicom urezivali umjesto da su okrenuli osovinu i sa druge strane pravili kanal, ako su vec morali. i pregrijali varenjem osovinu i bila je vitlava i ona. Nosio sam osovinu prijemnog bitera tokaru koji ju nije mogao ispraviti, ali je lezista za lezajeve ucentrirao, a zbog toga je pogonska remenica bubnja jos vise klimala... jedno s drugim, kombajn je 1981.g. i nije to nikad ni mjenjano na njemu a ja mislim da je on to i zaradio.

Ove godine koliko je pokosio, da dam i 500€sveukupno u remont bubnja i prijemnog bitera, da pomjenjam sve lezajeve tamo znam da sam miran dugo vremena (bar 10 godina) Varenje osovine je samo rivremeno rjesenje i sad je tom krparenju dosao kraj...

KRECAR: ili sam ja krivo skuzio ili tebi lezajevi na prijemnom biteru traju 15 godina?!? Ja mjenjam jednom u sezoni pod obavezno i bez dva rezervna ne krecem u zetvu...
 
Nazad
Vrh