Herbicidi u kukuruzu

Danas je neko u jednoj od emisija za poljoprivrednike na tv-u rekao da se talisman može koristiti do sedmog lista kukuruza. Moje prošlogodišnje iskustvo je bilo loše sa primenom Talismana u tom uzrastu kukuruza (drugi herbicid u kombinaciji je bio Callisto a ne verujem da je on bio problem), jer je posle jedne ampe dosta kukuruza puklo na petom kolencu kao žiletom presečeno. Prošla godina je bila specifična, hladna i kišovita, pa me sad zanima da li se Talisman zaista može koristiti do 7. lista kukuruza.

Ja sam jednu parcelu prskao sa Banvelom (0.55 l/ha) jer nije bilo uskolisne trave. Odnosno, kad sam gledao nekoliko dana pre prskanja, nije je bilo ni u tragovima a kad sam prskao bio je mrkli mrak i nisam video da je jedna manja populacija uskolisnih trava (il' muhari il' semeni sirak) ipak izašla napolje. Kukuruz je sad sa pet listi, negde je i šesti razvijen (i sedmi bode iz točira), al' u većini je pet razvijenih i šesti u točiru. Pošto mi je ostalo 2.3l Talismana od prošle godine, mislio sam da sa tim oprskam ovu parcelu (3 ha). Da li je to dovoljno za taj mali ponik uskolisnih trava ili da ipak dokupim još herbicida? Da li je sedmi list u točiru kasno za primenu talismana (jer je pitanje kad ću oprskati zbog najavljene kiše za sutra) jer ne želim da imam prošlogodišnju situaciju opet? Zapravo, ne bih ni postavio ovo pitanje da treba da idem sa punom dozom Talismana kao što sam to radio prošle godine, tj. u tom slučaju ne bih prskao. Ako može da se prska, da li Talisman ima već u sebi okvašivač, ili je potrebno dodati neki posebno?
 
Danas je neko u jednoj od emisija za poljoprivrednike na tv-u rekao da se talisman može koristiti do sedmog lista kukuruza. Moje prošlogodišnje iskustvo je bilo loše sa primenom Talismana u tom uzrastu kukuruza (drugi herbicid u kombinaciji je bio Callisto a ne verujem da je on bio problem), jer je posle jedne ampe dosta kukuruza puklo na petom kolencu kao žiletom presečeno. Prošla godina je bila specifična, hladna i kišovita, pa me sad zanima da se Talisman zaista može koristiti do 7. lista kukuruza.

Ja sam jednu parcelu prskao sa Banvelom (0.55 l/ha) jer nije bilo uskolisne trave. Odnosno, kad sam gledao nekoliko dana pre prskanja, nije je bilo ni u tragovima a kad sam prskao bio je mrkli mrak i nisam video da je jedna manja populacija uskolisnih trava (il' muhari il' semeni sirak) ipak izašla napolje. Kukuruz je sad sa pet listi, negde je i šesti razvijen (i sedmi bode iz točira), al' u većini je pet razvijenih i šesti u točiru. Pošto mi je ostalo 2.3l Talismana od prošle godine, mislio sam da sa tim oprskam ovu parcelu (3 ha). Da li je to dovoljno za taj mali ponik uskolisnih trava ili da ipak dokupim još herbicida? Da li je sedmi list u točiru kasno za primenu talismana (jer je pitanje kad ću oprskati zbog najavljene kiše za sutra) jer ne želim da imam prošlogodišnju situaciju opet? Zapravo, ne bih ni postavio ovo pitanje da treba da idem sa punom dozom Talismana kao što sam to radio prošle godine, tj. u tom slučaju ne bih prskao.
Imam rodjaka u galenici koji mi je rekao da oni kad vrse eksperiment idu sa trostrukom dozom herbicida i bas mi je pricao da su na jednoj parceli radili 5l po hektaru talismana i nije bilo smanjenog prinosa,ne pitah ga da li je to bilo u kontrolisanim uslovima ili ne
 
Kiš na prvoj slici je obična tatula - datura stramonium ono sa većim lišćem a ono sa manjim zovemo zelje i dobro sve to nose herbicidi za širokolisne korove samo pazi na stadijum kukuruza a kao drugo gospodine SAVATO zamolio bih vas da nelupate bez veze jer MOTIVEL - nikosulforon je prvenstveno namenjen za suzbijanje uskolisne korove sa blagim delovanjem na pojedine širokolisne te se preporučuje u kombinaciji sa Banvelom, Cambiom itd. a ja bih vole da vidim to vaše "kereće grožđe" koje pravi probleme i vrhunskim herbicidima i to na drugoj slici je Mali lisac ili Obični dvornik toliko o korovima. Nisam video topalovićev odgovor samo pazi na Maton ali kombinacija nije loša.

Odlican odgovor na pitanje Ganga a takodje i na zamerke nekim clanova koji stvarno lupaju. Po neki put da ne izgleda dosadno, a smesno je mrzi me i da se upletem u pricu. U svakom slucaju neko ponekad vredi da ih lupa po usima. Pozdrav.
 
Radio sam i ja sa Talismanom prosle godine, nije se lose pokazao

Talisman + Moto

Ovih dana cu da zveknem 2 litra po ha Monosana, i to mu je sve.
Acetogal + je dobro odradio dubinsko, tako da nema muhari.
Trenutno samo poneka sirokolisna, boca i to je to.
Kukuruz 4 pera. :ppozdrav:

Mislio sam da idem sa Tangentom, ali ova opcija je jeftinija.
A isto odradjuje posao.
 
Pitanje za sve koji koriste Equip? Naime danas u pola sedam sam završio prskanje jedne parcele sa pomenutim herbicidom, a malo pre oko petnaest do devet se spustio pljusak. Da li je bilo dovoljni vremena da se Equip usvoji od strane korovskih biljaka?
Pa kazu da treba do dva tri sata. Danas sam zavrsio sa Equip-om oko 15, a kisa je pala oko 20, napisacu kako sam prosao. Isao sam sa 2l/ha. Samo sa njim zbog sirka.
 
mene preskociste. jel' neko prskao s maisterom ove godine i dal je imo problem sa zeljem? (sreca pa ga nema puno)
moje zelje cilo i veselo.
 
Mustang+ Nikon 0,3 l+ 0,6 l po jutru, cena 1080 din jutru
Prskano kad je kukuruz bio 2-4 lista a korovi tek krenuli ,čim krenu korovi prskanje bez obzir da li je kukuruz mali ili ne.
9acxgl.jpg

i2kj0n.jpg

kontrola (ali ne namerna)
m80jyb.jpg
 
Danas sam saznao da je cena herbicida CLIO-4100 din da je cena stara ali je preskup...to je pakovanje za hektar + okvasivac Dash...Kaze mi prodavac,niko ga ne kupuje,ali imao je par slucajeva prethodnih godina i kaze da je bolji i od Calista...ide do 8 lista... A ovo sam nasao na Hrvatskom Agroklubu --
MAISTER OD je herbicid namjenjen suzbijanju širokog spektra ekonomski značajnih jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu nakon nicanja kukuruza i korova sve do 8 lista kukuruza.

SASTAV : formasulfuron (30g/l) + jodosulfuron (1 g/l)

DOZA I PRIMJENA:
Maister se koristi u dozi1,5 lit/ha u stadiju razvoja kukuruza 2-6 listova
Korovi su najosjetljiviji kada su foramsulfuron ili jodosulfuron prisutni u područjima novog porasta i diobe stanica. Vidljivi simptomi herbicidnog učinka na korovima nakon post-em primjene Maister®-a se očituje nakon 7-10 dana. Maister® najbolji učinak postiže primjenjen na mlade, aktivno rastuće korove. Najkasniji osjetljivi stadij razlikuje se od vrste do vrste i ovisi o uvijetima rasta i razvoja ( temp., vlaga). Optimum pri suzbijanju korova postiže kod travnih korova do rane faze vlatanja. Širokolisne korove suzbijati do faze 6 listova. Ukoliko je razvoj korova ne ujednačen obavezno dodati okvašivač.
Već dva sata nakon primjene kiša ne može umanjiti njegov herbicidni učinak.

Tank Mix partneri
U poljskim pokusima sa Maister®-om, dokazana je visoka kompatibilnost sa većinom herbicida prisutnih na tržištu: bromoksinil, dikamba, tembotrion, mesotrion...
 
Pa ova kombinacija sto sam napisao izadje:850din/lit eliminator(isto sto i nikon,talisman...),a motikan(banvel)1350din/lit za dva ektara,a ko ih pravi je nebitno bitno da oni rade posao.
 
Večeras sam oprskao samo jednu prskalicu sa Talismanom (jer mi je ostao od prošle godine, inače ne bih) i posle 40 min se spustila kiša. Nisam koristio okvašivač jer mi je danas u našoj poljoprivrednoj apoteci Galenikin promoter rekao da je nepotreban jer ga Talisman već sadrži u sebi. Takođe mi je rekao da se ne bojim za primenu ako mi kukuruz uđe u sedmi list.
 
A ovo sam nasao na Hrvatskom Agroklubu --
MAISTER OD je herbicid namjenjen suzbijanju širokog spektra ekonomski značajnih jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu nakon nicanja kukuruza i korova sve do 8 lista kukuruza.

DOZA I PRIMJENA:
Maister se koristi u dozi1,5 lit/ha u stadiju razvoja kukuruza 2-6 listova
...

hmmm....
do 6 lista je tacno...tako knjige kazu...
 
Ono za lupanje se odnosilo na to sto si dao savet da Nikusulfuronom suzbije siroko lisce, bez obzira koje li je.Dao si pogresan savet.
Pa?Ne prijatelju siroko,vec pomocnicu obicnu (kerece grozdje) zato sto sam mislio da je na slici ona...Ja sam radio Peak-om i ocistio je sve osim nje,a Siran je izbelio i zaustavio posle 3-4 dana...Ne kazem,naravno da postoje razni otrovi za sirokolisnu travu na bezi ( 2,4 d, dikamba,sulfon-urea,itd) koji ce to odraditi ali Siran tj.Nikosulfuron deluje na pomocnicu pa mu manji troskovi ako planira da kombinuje ili ti mesa vise preparata...Ok,dao sam pogresan savet,ali ja sam tako odradio i slikacu ti za par dana njivu da vidis sta odradi kombinacija Siran+ Peak...Pozdrav
 
Nazad
Vrh