AS Hibridi kukuruza

Koje AS hibride planirate da sejete?


  • Ukupno glasača
    221
Do sada nisam sejao AS hibride a danas sam primetio da ima boju kao Pionir ili Američke selekcije .U pitanju je AS 54.
P5080025.JPG

Da li im je to osobina ili je u pitanju neki stres ?
Druze moj,mislim da je to genetika u pitanju...I ja sam ove godine prvi put sejao AS i super je,a i tvoj lepo ide otvara 5 list i ne bih rekao da je bio pod stresom...Vidis da on iz korena ima takvu boju,znaci pigmentacija je u pitanju,genetika...Ko misli drugacije neka kaze...Pozdrav
 
Nemam ja brigu ,nego nisam imao priliku da do sada sejem AS hibride .Vidim ga da lepo napreduje ,na zemlji koja je bila predvidjena za setvu arpadžika .
 
danas prskao,moram prinati da je AS 72 bar za 20-30% veca biljka od LUCE-a nekako je zeleniji robusniji,siri list, veci mi se cini iako je po broju listova u 80 % jednak (5-6 list) .....zemlje su isto radjene,isto djubrene i isto kukuruz na kukuruz razlika u sadnji je 1 dan
 
danas prskao,moram prinati da je AS 72 bar za 20-30% veca biljka od LUCE-a nekako je zeleniji robusniji,siri list, veci mi se cini iako je po broju listova u 80 % jednak (5-6 list) .....zemlje su isto radjene,isto djubrene i isto kukuruz na kukuruz razlika u sadnji je 1 dan

Svaka cast,kod nas je beton koliko je nocas kise palo,jos sutra nema u njive sigurno.Danas niko prosao sa prskalicom nije,a za kukuruz je ovo u svakom slucaju dobrodosla kisa...Po meni Luce bi trebalo da vise grabi ipak je FAO 500 i raniji porast,ali kad je vec tako onda...pohvale As-u
 
Evo kako izgleda AS ov tim kod mene.
Najstariji je AS 72 koji je sejan 4. aprila i on sad gura šesti list a bilo je malo problema zbog mraza. Sejan na 24 cm.



AS 62 koji je sejan nedelju dana kasnije je takodje o odličnoj formi. I on je sejan na 24 cm.



Najmladji je AS 55 koji je posejan 15 aprila. Kod njega ima malo više širokolisnih korova ali sutra se prskaju.

 
Ljubičasta boja je u vezi "ciklusa fosfora" i znači nedostatak fosfora u biljci bez obzira na to što ga u zemlji ima dovoljno .Valjda fosfor da bi prešao iz neusvojivog u usvojivi oblik treba pomoć mikroorganizama .E sad kad su "stresni uslovi" najčešće niska temperatura ili vodolež ,depresije u njivi,jarci itd. onda mikroorganizama nema ili ne rade i fosfor je "zaključan".Postoje hemijski preparati tzv sejfneri koji pomažu aktivaciju i čuvaju N i P ali kod nas tog čini mi se nema.Za pomoć oko Azota u startu donekle su dobre stvari kao Slavol a za fosfor ne vjerujem da ima nešto.
Inače čim otopli ta boja vremenom nestaje.
Nek me ispravi neko iz struke ako nije tako.
 
Ja ipak mislim da je ljubičasta boja do hibrida. Na njivi od 3 HA pola je AS 54 koji je malo ljubičast a druga polovina je ZP 434 koji nije.E sad da li je u pitanju fosfor ili ne . . :sta:
 
Ja ipak mislim da je ljubičasta boja do hibrida. Na njivi od 3 HA pola je AS 54 koji je malo ljubičast a druga polovina je ZP 434 koji nije.E sad da li je u pitanju fosfor ili ne . . :sta:
To je do hibrida,ja sam sejao 4 reda as72,pa 4 reda zp684.Kukuruz je posejan 13.04 i fantasticno izgleda,za sada.
Zp kao gora zelen,a as zuckast.
 
Jedan zelen ,drugi žućkast u redu , ali ljubičast je nešto drugo ,i ne budu svi nego u grupama ili pojedini redovi obično u nižem il utabanom dijelu jel tako?
 
I ja sam posejao AS 72 i vrlo sam zadovoljan sto se tice dosadasnjeg porasta i nicanja,razmak je 22 cm videcemo sta ce biti na kraju.Inace posejan je 6 aprila a isprskan je 13 aprila,samo u jednoj njivi moram da prskam ponovo jer ima cicka i tatule a ostale dve njive ce proci bez prskanja.
 
hteo bih da kazem da i ja imam AS hibrid posejan i da ljubicaste boje nije imao u opste i kad je bilo hladno a kamo li sad kad je 30 stepeni.Najvise dolazi do dobijanja takvog spektra boja tamo gde nije dovoljno "bacenog" fosfornog djubriva ili gde je predsetveno rasturana urea pa sada previse azota blokira usvajanje fosfora.ja nisam neki strucnjak ali dosta sam se bavio povrcem i to sam prvo naucio kod djubrenja povrca. Kod ratarskih kultura je isto tako jkazu strucnjaci koji obilaze moje njive.inace As od sada ima da zauzima barem pola povrsima kod mene.Pozdrav svim proizvodjacima.
 
Znakovi nedostatka glavnih hranjiva u kukuruzu
15062005004.jpg

Visoki genetski potencijal hibrida i povoljni klimatski uvjeti u glavnim proizvodnim područjima u Hrvatskoj omogućavaju postizanje visokih prinosa zrna kukuruza. Međutim, na mnogim parcelama još se postižu samo osrednji prinosi, a jedan od glavnih uzroka je nedostatna gnojidba biljnim hranjivima zbog financijskih ili nekih drugih razloga.
Znakovi nedostatka glavnih biljnih hranjiva pouzdani su ako su istodobno povoljni i ostali uvjeti za rast i razvoj kukuruza. Ali ako vlada velika suša, ili je vrlo hladno i vlažno vrijeme, tada može biti teško pravilno objasniti znakove nedostatka hranjiva. Tako se nakon dugoga beskišnog razdoblja (20-30 dana) mogu pojaviti znakovi nedostatka dušika, čak i ako je neposredno prije sjetve u površinski sloj tla dodana velika količina dušičnoga gnojiva. Dušik se tada nalazi u plitkom površinskom sloju i kukuruz ga ne može uzimati zbog nedostatka vode. Ovaj primjer jasno pokazuje da proizvođač mora poznavati svoje tlo, vremenske prilike i primijenjenu gnojidbu, kako bi mogao pravilno objasniti znakove nedostatka hranjiva.
Znakovi nedostatka dušika u mladih biljaka kukuruza su svijetla žućkastozelena boja listova, umanjeni porast biljaka i tanke izdužene stabljike. Poslije se nedostatak odražava u žućenju listova, koje započinje od vrha i širi se uz srednje rebro listova u obliku slova V, a zatim slijedi posmeđenje i odumiranje listova. Ovi se znakovi najprije pojavljuju na donjim starijim listovima. Uvjeti koji pojačavaju nedostatak dušika i time pridonose pojavi znakova nedostatka hladno su i vrlo vlažno vrijeme, suša (osobito nakon sredine ljeta), velika količina zaoranih žetvenih ostataka pretkultura siromašnih dušikom, pjeskovita tla i obilne oborine koje ispiru dušik. U tlima siromašnima dušikom znakovi nedostatka sve su izraženiji kako odmiče vegetacija.
Znakove nedostatka fosfora nije lako prepoznati. Prvo se pojavljuju u najranijem porastu, prije nego što kukuruz postigne visinu oko 0,5 m. Biljke su skraćene, tamnozelene, sporo rastu, a neki hibridi mogu poprimiti crvenoljubičastu boju na vrhovima i rubovima listova. Međutim, ljubičasta boja, koja se pojavljuje zbog stvaranja jednog pigmenta (antocijana), može se kod nekih hibrida pojaviti i iz drugih razloga, kao što su nepovoljne vremenske prilike, oštećenja insektima ili bolešću. Znakovi nedostatka fosfora gotovo uvijek nestanu, čak i na tlima siromašnim fosforom, kad kukuruz prijeđe u fazu brzoga vegetativnog porasta. Znakovi nedostatka fosfora najčešće se opažaju na izrazito kiselim tlima s malim sadržajem organske tvari, zatim kad je tlo hladno i prevlažno ili presuho, kad se korijen jako ošteti nepažljivom međurednom kultivacijom blizu sjetvenih redova, ili napadom nekih štetnika.
15062005004_1.jpg
15062005004_2.jpg
 
Kod mene je AS72 vidno slabiji od dva Pionira i ZP677. A sve sejano istog dana. Jedino je AS na njivi gde je prošle godine bilo žito, nije ugareno već totalisano. Ne znam o čemu se radi, pretpostavljam da je do žičara. Seme je fabrički bilo tretirano isekticidom Cosmos (tako su najavili na zimskom predavanju ali na etiketi nije bilo naznačeno koji je insekticid upotrebljen). Ispada da je bolje uraditi Furadanom u kućnoj radinosti nego uzeti fabrički tretirano seme.
 
Nazad
Vrh