Bolesti svinja i njihovo lečenje

Mislim da su u pitanju paraziti kao i kod mene. E ovako nesmes ni slucajno cistiti krmace kada su suprasne to nikako. A po odlucenju opet nemoj jer to je i kratak period krece estrus. Krmaci ti paraziti i ne smetaju mnogo nose one to, ali se odrazava na leglo. Ja sam radio ovako kad se krmaca oprasi, posle 25 dana sisanja prasci vec postaju jaki, i tada smes da ocistis krmacu, das joj ujutru na gladan stomak umesas u hranu prasak levamizol on ide kesica na 250kg mase moje krmace su obicno u toj kilazi ako ti pak neka krmaca kalira zbog sisanja ti joj smanji ne moras bas celu kesicu. Prasci nek sisaju normalno nista ne diraj, dobiju i oni kroz mleko deo tog praska pa si vec i njih ocistio, ali ih ocisti i po zalucenu sa neositol praskom kesica 5g na 100kg obicno toliko i leglo ima kg. Moji cim su poceli tako da disu ubrzo su otisli, ostecena su im pluca i to uvelikoj meri i tu nema spasa, dvoje mi je prezivelo i na oko super prasci, ali su krcali, pa nisam smeo da ih tovim vec sam ih prodao... Zvao sam i ja u pocetku veterinara ujutro im udario injekciju za parazite uvece crkli... Pokusaj kako sam ti rekao meni se pokazalo uspesno nemam vise taj problem...
 
Davao sam i penstrep i tilovet i neosulfox i jednostavno nista, posle svih tih terapija jos pocnu da disu na bokove i sutra dan ugine. Sad cu preventivno ovim dobrima da dajem neosulfox pa da vidim sta ce biti jer sam vise zaludeo .

- - - - - - - - - -

Davao sam sve moguce, i penstrep i tilovet i neosulfox pet dana, jednostavno kao da nema energije u njima. Na sve to i ako su puni antibiotika pocnu da disu na bokove i sutra dan ugine. Sad cu ovim dobrima da mesam neosulfox pet dana, kao preventivu jer sam vise zaludeo. Sad, ako im se petljaju n oge sta moze biti, unapred zahvalan.

Nemoj taj neouslfax to ti golo go*no.

Slusaj ovako,ovo ti kazem iz mojih iskustva, isti problem sam imao i ja kao i ti ali moji u imali i teperaturu, ovo ti kazem jer u turi sam imao takav problem na par stotina komanda,isao sam kroz hranu TIACOR CTC PLUS 1kg/t hrane i bice sve OK, ili daj im kroz vodu nesto kao FLOORON.

- - - - - - - - - -

Kod mene se desava da svi krenu dobro i posle jedno 2meseca to pocne da se desava. To su odlucena prasad od 4 krmace i sve je bilo ok do tog perioda. Ako si Mile cistio krmace reci mi sa cime i u kom periodu suprasnosti, sto ti kazes po odlucenju su svi ok a to pocne posle odprilike tog perioda. Sad sam odlucio od tri krmace i svi su ok, mada su oni bili mnogo losiji od ovih prvih tako da mi nije jasno, ista hrana isto sve. Disanje na bokove krene pred svaku promenu vremena, tako da je i to meni nejasno.

Ako imas tvoje krmace,sto im ne dajes nakon 7 dana od prasenja vakcine CYRCOFLEX i MIKROFLEX i resio si problem, ili druga varijanta ides DRAXIN i zastitio si ih 99%.
 
Mile vidim da si upoznat, i to sa krmacama nisam radio ali obavezna mera je da cim odlucim prasice odmah udaram ivermektrin. E sad ne znam da li ivermektrin dovoljno dobro deluje i da li bi trebao da ga ponovim, jer sam citao da i on deluje isto kao i ovi lekovi sto si ti napisao.
 
Mile
Znaci nece Levamizol praviti problem prasicima na sisi koji jedu hranu sa krmacom?
 
Od ove ture takodje imam veliki problem s prasicima(moje licno misljenje je da je problem s malo losijim uslovima drzava,a to podrazumeva tradicionalne betonske obore,sa slamenom prostirkom,prasad u kucici pod kvocku,znate vec o cemu pricam.Ali je problem taj sto je mali broj bokseva pa su uvek puni i nemam prostora da izmedju svake ture dezinfikujem i perem bokseve).Dakle problem je u tme da jos na sisi krenu da dobijaju proliv,prvo vodeni,i pored silnih terapija nista ne pomaze,kasnije nakon odbijanja stvar se nastavlja,i ako ih drzim na dijeti i uredno lecim nema poboljsanja,neki jednostavno se istope i uginu,a neki sasvim normalno napreduju.... to se desava do nekih 15-20 kg i onda postaje sve sasvim normalno i problema vise nema.... Krmace redovno cistim od parazita i dajem vitamine,prasad dobija gvozdje,ad3,ivermektin,sve uredno i do ove ture mi se nije to desavalo... trebalo bi sad u prolece da krenem neke nove objekte da radim ako bi postojece rasteretio i imao prostora za pranje i dezinfekciju...

Zanima me vase misljenje sta bi kokretno moglo da im fali ili sta im pravi problem?
 
Ako hoces posteno....ja svoje svinjce nikad ne perem i dezinfikujem a u njima uvijek gledam da mi s prase krmace,pogotovo zimi zato sto je toplije.Taj prostor je nekih 15 kvadrata podijeljen u 2 dijela.Tu odhranim 5 do 6 tura prasica godisnje.Sad imam 21 komad od 12 do 15 kila
 
Petre, moj ti je predlog da ako nisi do sada krmacama davao posle prasenja neki antibiotik onda to obavezno uradi. I ja sam imao tih problema, pa sam uveo praksu da posle prasenja to primenjujem. Mogao bi im udarati penstrep ili oksatetraciklin i to 1ml na 10 kg mase , s tim sto je bolje udariti oksitetraciklin jer ima produzeno dejstvo od 2 dana. Znaci , cim izbaci lozinu odmah udari.
 
Mile vidim da si upoznat, i to sa krmacama nisam radio ali obavezna mera je da cim odlucim prasice odmah udaram ivermektrin. E sad ne znam da li ivermektrin dovoljno dobro deluje i da li bi trebao da ga ponovim, jer sam citao da i on deluje isto kao i ovi lekovi sto si ti napisao.
Ja nisam bas pristalica da po svaku cenu bodem. Udarao sam i ja ivermektrin ali mi se desilo da tovljenici od preko 40kg pocnu da izbacuju gliste a izgledaju ekstra siroki ravni sve ok ali...Pa sam poceo da cistim praskom i krmace a i prasad, pa ponovim u tovu za svaki slucaj kad budu oko 35kg i miran jedu i extra napreduju.

Za Janosa pazi dajes krmaci 25og dana u laktaciji ne prascima, kod mene krmace jedu posebno u ukljestenju a prasad imaju mini hranilice za prvi starter jeste skup ali vredi. Nemoj da ti prasici jedu levamizol, ja sam rekao da oni dobijaju deo produkta levamizola kroz mleko to mi je ustalom preporucio jedan doktor veterine koji mi s vremena na vreme nadgleda svinje.

A za Petra 90 Nije ti to do uslova, ima tu vise faktora mozda su ti krmace previse mlecne pa dobiju proliv, moze da bude i do koncentrata koji koristis ili premiksa jbg svi su strucnjaci a ono medjutim...Mene je to marilo muke sam mucio s prolivom belim zutim na sisi, pa mi dehdrirali prasici u prvim danima do 7 dana od prasenja pa poplave usi pa pocrkaju muka je to veruj mi. Davao sam enrocin oralno spricem prestane dan dva pa ponovo proliv. Meni su jako mlecne krmace i smalo hrane odgaje bas dobre prasice. Mislim da je inbergov premiks sow min lac jako dobar za krmace od kad njega koristim manje imam problema s prolivom, a inace ne koristim inberg u tovu probao sam ali... a za krmace mi se pokazao jako dobar. A jedino resenje po meni ako bas imas tolike probleme s prolivom je draxin jeste da se bodu prasici ali je efikasan. I obavezno od prvog dana prascima obezbedi cistu vodu, kad imaju proliv da nadoknade tecnost, mislis da nece piti, piju kad dobiju proliv samo tako, tako da obavezno voda... jer mi se desavalo da prasici bas dobri debeli ne mrsavi dobiju proliv, i posle 4 dana dehidriraju poplave usi i crknu, a debeli ko panjevi, izgube neke elektrolite usled nedostatka tecnosti i kraj price...
 
Danas sam dao ovim krmacama sto doje levamizol, pojele su tako da cu primeniti tvoj sistem Mile, nadam da ce uspeti, u svakom slucaju hvala.
 
Pojavio se problem plitak kašalj kod svih kategorija svinja osim krmača. Ne reaguje na Hemutin ctc, floron premiks, tilovet b200, lečeno čak i Longacefom on kod nekih reaguje kod nekih ništa. Davali su i Ivermektin da nisu paraziti. Za sada nema leka. Ako je neko imao nešto slično. Treba se uraditi analiza ali na šta?
 
Petre kada ne mozes da dezinfikujes obore ocisti dobro sa lopatom i razbacaj stocne krede oko dve sake po oboru .

Nesa neznam kako hranis svinje dali obrocis ili je ranilica . Ako je ranilica onda moras biti bas siguran u hranu . Dok kod obrocenja mozes da ih drzis na 80-90 posto kolicine hrane nedelja dve duzi tov i mnogo manje problema .
 
Ove godine se nadam da odradim zasebno prasiliste i odgajaliste pa da se to resi na mnogo bolji nacin...Je l ima nekoga ovde da radi kavezno drzanje prasadi?
 
Stocna kreda je isto dezificijens radis sa njom na svakih 10 dana kada su svinje unutra kada nema vremena za temeljno dezinfikovanje .
 
Pojavio se problem plitak kašalj kod svih kategorija svinja osim krmača. Ne reaguje na Hemutin ctc, floron premiks, tilovet b200, lečeno čak i Longacefom on kod nekih reaguje kod nekih ništa. Davali su i Ivermektin da nisu paraziti. Za sada nema leka. Ako je neko imao nešto slično. Treba se uraditi analiza ali na šta?
Ima li ko da zna?
 
Nazad
Vrh