Koju rasu pasa imate ili volite

da se prikljucim i ja temi :) imam zenku kanekoros staru godinu i 2 meseca,prava maza,kao da je pudlica :osmeh:
IMG_1155.jpg
IMG_1157.jpg
IMG_1159.jpg
IMG_1161.jpg
 
Djadjo kad si tu imam pitanje...nesto mi kerusa cesto varira od da je spoljosten stomak do kukova i normalana(nikako da se ugoji kao pravi ker da bude) i to resavam tableticama periodicno nekad kupim one skupe, nekad jeftinije...zimet i apetit su joj ok koliko vidim, zadnji put je veterinarka bila kuci i dala joj je neku inekciju.
Jel to normalno da moram svakih mesec dana po 2 tabletice ili ovu moju nesto bas muci ?
 
Djadjo kad si tu imam pitanje...nesto mi kerusa cesto varira od da je spoljosten stomak do kukova i normalana(nikako da se ugoji kao pravi ker da bude) i to resavam tableticama periodicno nekad kupim one skupe, nekad jeftinije...zimet i apetit su joj ok koliko vidim, zadnji put je veterinarka bila kuci i dala joj je neku inekciju.
Jel to normalno da moram svakih mesec dana po 2 tabletice ili ovu moju nesto bas muci ?

Nije normalno.
 
Za čišćenje od crevnih parazita uglavnom se koriste trovalentne trablete koje se doziraju na sledeći način, jedna tableta na 10kg telesne mase psa. Ovaj tretman je preporučljivo da se sprovodi dva puta godišnje ili na 6 meseci (mart-septembar).

Milane lepi ti ovi Belovi. :osmeh:
 
@North ARMY

Kolega, koliko se sećam tvoja keruša je relativno mlada, pa bi to kao i što su ženke inače sitnije, trebalo uzeti u obzir prilikom određivanja fizičkog izgleda, kao i njene telesne težine. Ako ima dobar apetit i normalan izmet, ja bih možda probao sa korekcijom ili promenom hrane na neko vreme, možda će joj promena prijati. Ubacio bih i po jednu tabletu Beviplex-a dnevno (15 dana), jer možda gušterača dobro ne stvara enzime za vitamin B.
Kada joj daš tablete za čišćenje bilo bi dobro obratiti pažnju da se izmet po izbacivanju odmah skloni, jer psi neretko znaju pojesti ono što izbace iako nisu gladni, jednostavno to im je u krvi što bi rekla ona narodna izreka.:osmeh:
Što se tiče samog čišćenja i parazita, postaviću jedan doduše opširan ali jako koristan tekst vezan za to.
(S obzirom da je starijeg datuma, preporuku za određene lekove trebalo bi uzeti sa rezervom).

Domaci ljubimci, kako sto su pse i macke, veoma cesto se inficiraju crevnim parazitima, nazvani jos i glisti. Ima dva osnovna vida crevnih parazita, kad je rec o glistima. To su ploskati (plathelmintes) i cilindricni (nemathelmintes) glisti. Cilindricni su cesci kod mladjih zivotinja, dok ploskati su karakteristicniji za starije zivotinje.
Inficirana zivotinja, preko fekalija, kontaminise parkove, dvorista i ostale zelene povrsine, gde se ona dvizi. Fekalije tih zivitinja sadrze veliki broj infektivnih jaja. Ova jaja su veoma otporna i mogu godinama ostati aktivne. Najbitna stvar koju moramo upamtiti je da ova jaja, unesena u organizmu coveka, a narocito deca, mogu priciniti kompleksna oboljenja koja mogu biti veoma ozbiljna. Zato se sav najezim kad vidim kako deca ljube svoja kuca...
Ovde cu napisati po neku rec o nekih opasnijih parazitoza od koji moze da oboli i covek.
Toksokaroza (Toxocarosis)
Od nju obolevaju i psi i macke. Kod pse uzrocnik je cilindricni Toxocara canis, a kod macke T.cati. Zivotinje se zarazuju kad peroralnim putem unesu infektivna jaja u svoji organizam. Kod mladjih individua, kad jaja bude uneta u organizam, paraziti se oslobadjaju opne i pocinju sa svojim migracionim putem: jetra - pluca, odatle ulaze u dusnik gde se sa kasljem ubacuju u grlo i kuca ih refleksno proguta, pa dodju opet u digestivnom sistemu. Nakon migracionom periodu oni postaju polovo zrele i sposobni za kopulaciju. Nakon kopulacije parazit pocinje da polaze jaja, koja se eliminisu preko fekalijama. Time je krug zatvoren. U odraslim zivotinjama zbog razvijenog odbrambenog sistema organizma, cim se oslobode opne, pocinju migraciju, ali ne stignu do tanka creva, vec budu inkapsulirana sa vezivnim tkivom. Ovakve kapsule najcesce su lokalizirani u misicnom tkivu. Ali bez obzira da su oni inkapsulirani, oni su jos godinama aktivni. Tako, oplodjena zenka parazita je i dalje sposobna da izbacuje larve. Izbacene larve ulaze u krvi odakle prelaze u reproduktivne organe i mlecnu zlezdu. Ako je kuja gravidna (ako je u drugom stanju), larvi kroz placentu prelaze u jetra embriona gde ostaju do njegovod rodjenja. Nakon partusa, kad stene bude staro 7-10 dana, larve pocinju njihovu migraciju: jetra-pluca-tanko crevo. U tankom crevu oni postaju seksualno zreli i kopuliraju. Nakon kopulacije izbacuju jaja koja bude fecesom eliminisana u okolinu. (Ovo nema kod T.cati)
Dakle, treba se uvek imati u obzir da se, u preko 80% slucajeva, stene radja inficirano crevnim parazitima. Infekcija se moze dogoditi preko placente ili preko majcinog mleka.
Ako eliminisana jaja budu unjeta u organizmu coveka, najcesce deteta, razvoj je malo drugaciji. Jaja u organizmu coveka ne dostizu potpuni razvojni stadijum. Oni ostanu larve, ali migriraju kroz organizam coveka. Migracija se moze odvijati u jetra, bubrezi, srce, pa cak i u mozgu. Prilikom ove migracije organizam pretrpljuje velika tkivna ostecenja i stvar se moze veoma iskomplicirati.
Ehinokokoza (Echinococcosis)
Uzrocnik je Echinococcus granulosus.
Ploskati crv koji parazitira u tankom crevu pasa. Covek, kao i ostale domace zivotinje (ovce, krave, svinje..) pretstavlja prelazni domacin u razvoju ovog parazita. Psi se zarazuju kad u organizam unesu organi domacih zivotinja (jetra, pluca) koji su zarazeni cistima.
Ljudi se inficiraju kad unesu infektivna jaja u organizam. Nakon unosenja, paraziti se lokaliziraju u pojedinim organima (jetra, pluca..) i pocinju da rastu. Oni mogu dostici velicinu kokosijeg jajeta, ili cak vecu.
Znaci, obavezno pranje ruka nakon igru sa psima i nikako ljubljenje sa ljubimcima!
Sto se dehelmintizacije tice, ja svima predlazem sledecu shemu (za tablete):
Prva dehelmintizacija steneta bi sugerirao da bude kad ono napuni 2-3 nedelje. Nakon toga, sledece doze bi bile svakih 20-30 dana, sve dok stene ne napuni 3 meseca. Od 3-6 meseca pozeljno bi bilo da se pas dehelmintizira jednom u mesecu. U periodu od 6 meseca do godinu dana bilo bi pozelnjo da se dehelmintizacija sprovodi na svaki 2-3 meseca, a psi stariji od 1 godinu bi bilo dovoljno da se dehelmintiziraju 3-4 puta godisnje.

Izvor: AZTECY

Balkan Kinolology


 
jel zna neko da li u sumadiji ima negde stenci skotskog ovcara? Ovo sve na netu po bg-u izlozbeni kerovi po 300-400€ a ostali su po novom sadu,s mitrovici i kikindi?

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
 
Ma,nebi verovao,nije veci od vekne hleba,a imam i sarplaninku staru 7godina,ali nije nesto posebno agresivna.ovaj,kad god ima prilike,otrci do nje,posto je ova na lancu,i odmah je hvata za gusu,bojim se da ako ga ova samo jednom odalami,da ce mu biti poslednje..inace sa decom je obicna maza,
 
Nazad
Vrh