Centralno i etazno grejanje.

Na svim kućnim kotlovima na gas, ima opcija da se koristi i propan butan gas (tečni koji se isporučuje sa cisternama), tako što se promene dizne i podesi količina vazduha, jer se fabrički isporučuju kotlovi sa diznama na zemni gas, i to nema veze sa time da li su kondenzacioni ili ne.
Sistem sa ventilatorom je nešto drugo, i koristi se za velike sisteme grejanja, ali i tamo ima podešavanje smeše gasa i vazduha, i podešava se uvek ručno.
 
Milion puta sam već pisao o mojim iskustvima sa grejanjem na baliranu sojinu slamu, već davim sa tim, al' moram da napišem i najnovije iskustvo. :osmeh:

Imam jednu šupu u koju stane oko 300 bala i iz koje svakodnevno u kotlarnicu odnesem 6-7-8 bala zavisno od potrošnje. U kotlarnici uvek bude bala za 2-3 dana tako da ne moram da nosim bale ukoliko je kišni dan i sl. Ostatak bala je složen u kamari i kad potrošim bale iz šupe onda raspakujem kamaru i iz nje ubacim novih 300 bala u šupu. Na taj način izbegavam svakodnevno odvezivanje ponjave sa kamare, a i kamara je u bašti pa u kišnim danima bude blato do kamare, a do šupe mi je betonirana staza.
Elem, preključe sam ubacio tih 300 bala u šupu i na bar jedno 10% bala je pukla uzica kad sam uhvatio balu da je bacim sa kamare. Izgleda da je bio problem sa balirkom jer se videlo da je kanap zarezan. Na balama gde je uzica pukla prilikom dizanja sam zavezao novu pa sam je ipak odneo do šupe, ali na jednom broju bala je uzica pukla kad je bala pala na zemlju pa se rasula. Naravno da ništa nisam bacio, taj rinfuz sam posebno skladištio i posle izgoreo u kotlu, ali je to jedna velika jebada od loženja. Uglavnom, hteo sam da kažem da nije sve tako idealno kod grejanja na baliranu slamu...

Kad mi izda ovaj kotao vrlo verovatno ću preći na drugi način grejanja. Drugar je ove godine uveo grejanje na separirani ugalj, uzeo je kotao iz (mislim) Zaječara od 150 kW (greje nekoliko plastenika), i taj kotao mi se jako sviđa. U njihovom prospektu sam video da imaju i kotao za kuće od 25 kW i taj bi mi baš odgovarao. Problem je samo velika cena prevoza uglja jer nisam video da takvog uglja ima negde u mojoj okolini pa da ga ja mogu sam doneti mojim prikolicama, već je potrebno plaćati kamion. Drugar je uzimao neki ruski ugalj iz Beograda i neki domaći iz Sokobanje pa je i račun za prevoz pozamašan...
 
Kad vec pomenuste agro pelet,sta je meni sve potrebno da bih ga ja pravio bilo da je od kukuruzovine ili slame? Pocev sa njive pa do gotovog proizvoda i koliko ta sva potrebna oprema kosta otprilike?

Послато са GT-I9060I уз помоћ Тапатока
 
Dukej takođe planiram da pređem na takav vid grejanja do sledeće grejne sezone a taj vid grejanja mi je preporučio čovek od koga uzimam ugalj.Preporučen mi je kotao proizvođača Thermo Flux iz Jajca a član J.Brtka ima rešenje za manje kvadrature.
 
Ovaj kotao iz Zaječara ima baš nesvakidašnju konstrukciju i princip rada, drugačiji je od klasičnih gorionika u koje se dotura gorivo preko puža. Ovde je deo za sagorevanje izveden u obliku bubnja koji po svojoj spoljnoj površini ima kao male kadice u koje upada ugalj i u kojima izgara. Bubanj poolaakoo rotira i gorivo iz rezervoara koji je iznad bubnja upada u gornje kadice gde izgara. Pepeo i šljaka od izgorenog uglja ispada iz kadice kad kadica dođe u donji položaj prilikom rotacije bubnja i tako je rešen problem začepljavanja gorionika šljakom. Bubanj je liveni tako da bi trebao da je dugotrajan. Naravno sve kontroliše elektronika, i izgaranje i doziranje i brzinu rotacije bubnja... Može da izgara pelet, i drugo zrnasto gorivo ali je prvenstveno namenjen za separirani kameni ugalj.

Na sajmu sam gledao i kotlove iz Obrenovca, u pricipu oni samo imaju robustniji gorionik i puž pa mogu da rade i na separirani ugalj, ali u principu je to ista konstrukcija kao većina gorionika na pelet. Na sajmu su bile dve verzije, jedan sa većim iskorišćenjem i radom isključivo na pelet ili ugalj, a druga koja ima mogućnost da se u nedostatku goriva lože i obična drva, naravno sa nešto malo manjom iskoristivošću.

Baš ta dostupnost tog separiranog uglja mi je najveća nedoumica oko tog načina grejanja, koliko vidim dosta njih koji greju plastenike se polako okreću tom načinu grejanja, a verovatno će se proširiti i u domaćinstva za centralna grejanja. Kako će se to odraziti na cenu i dostupnost takvog uglja je pitanje?

- - - - - - - - - -

A da praviš agro pelet? Imaš sve uslove....

Ako mene pitaš, nije to isplativo za domaćinstva. To mora biti više ozbiljan pogon (fabrika) nego kućna delatnost.
 
Nisam baš siguran da će se to toliko proširiti jer ovakav kotao košta kao 3 standardna kotla na čvrsto gorivo(bar ovaj o kome sam se raspitivao).
 
Kod mene najzad proradilo grejanje kako treba.
Nov regulator promaje. Nov sigurnosni ventil. Nova ekspanziona posuda. Novi prohromski kugla ventili na bajpasu za pumpu. Nov ventil za ispustanje i punjenje sistema. Nov termometar i nov manometar. Razlika izmedju hladnog i vruceg sistema jedva 0,1 bar. Radi sve kao sat. Mozda dogodine ugradim i trokraki ventil al otom-potom. :bravo:
 
Ne mora. Zatvoriš ventile na kotlu i onda samo ispustiš vodu iz kotla a iz sistema ne.
 
Šta raditi kad radijator greje dijagonalno, tj. ćošak ispod glavnog ventila ne greje? Radijator je zadnji u sistemu i prilično udaljen od peći. Vazduh je ispušten.

Poslato sa G620S-L01 uz pomoć Tapatoka
 
Šta raditi kad radijator greje dijagonalno, tj. ćošak ispod glavnog ventila ne greje? Radijator je zadnji u sistemu i prilično udaljen od peći. Vazduh je ispušten.

Poslato sa G620S-L01 uz pomoć Tapatoka
zatvori skroz negde ispred 2-3 radijatora pa vidi .Ako bude vruc ceo nema dotok vode. Slaba pumpa ili tanke cevi ili ventil pokvaren

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Hvala. Tanke su cevi za ovu udaljenost.

Poslato sa G620S-L01 uz pomoć Tapatoka
 
Kad vec pomenuste agro pelet,sta je meni sve potrebno da bih ga ja pravio bilo da je od kukuruzovine ili slame? Pocev sa njive pa do gotovog proizvoda i koliko ta sva potrebna oprema kosta otprilike?

Послато са GT-I9060I уз помоћ Тапатока

Da pravis pelet od slame.ili kukuruzovine,potrebno ti je da imas izbaliranu slamu.i liniju za pelet...mlin,koji mora da ima dobar kapacitet,mesaona,dozer,koji dozira vec pripremljenu masu u peletirku,peletirku i na kraju hladnjak za pelete,bez ovoga,nema da moze da se prave peleti, a sto se tice peleta,kad ih odradis za sebe,nigde nema da se kupi bolji.ovo pisem iz iskustva,
Recimo gde god sam kupio agro pelet nd slame,svuda je bilo sljake i sivog pepela.,znaci bilo je puno prasine,kod mene toga nema,od ciste soje,kad pravim,dobijem od 150kg sagorelog peleta,mozda 2 fangle belog pepela,bez sljake,koji garantovano moze da sagoreva i u gorionicima za drveni pelet.,
 
Nazad
Vrh