Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mnogo je smesno da se niko nije "setio" da pre mesec dana proveri kvalitet maline u Poljskoj, kao da je to tajna ili nepoznanica, pa da se ne cimamo sad na kraju berbe
hoce li ili nece ista platiti. Ovakvim cirkusom se samo ismejava nesto sto je vrednos u ovoj zemlji i rad koji vese niko nije zainteresovan da plati.
 
Salimo sa sa ljudima kojima u ovom trenutku nije lako (kolegama sa juga i sapca brusa....). Potrebno je da sve hladnjace u Srbiji plate istu cenu svim malinarima . Ako malinari dobiju u zapadnoj srbiji 160-170 dinara sto sam vec predvideo (u mojim postvima prethodnim)onda ce ostali na jugu ili sapcu proci sa 120 dinara mnogo losije. Ne lezi vraze nasi "kupci" hladnjacari teze ce od hladnjaca na jugu ili u sapcu prodati svoju malinu jer su je platili skuplje , posledica oslabljene hladnjace zapadne srbije iduce godine platice ne ovu cenu nego ce biti primorane da je plate ispod 100 dinara tako da ce nasi hladnjacari postati male bebe za ove iz sapca i leskovca koji trljaju ruke jer su malinu otkupili i platili u bescenje po fiksnim cenama izmedju 100 i 120 dinara (prevarenim proizvodjacima) tako da ce 300 dinara iduce godine u nasim krajevima (sto je sarena laza u vidu sangarepe za trkackog konja) biti samo jedna pusta zelja vec drugu godinu osiromasenih domacih malih hladnjaca iz zapadne Srbije (ne pricam o stranim i velikim njih ne poznajem i ne predajem im malinu znam mog koji se zaista pati da ostane dosledan i korektan)
 
Nisu samo trebali da provere cenu maline u Poljskoj....
Prvo da utvrdee koliko drzava Poljska subvencionise njihove malinare......
koliko sam ja nacuo to je 400 evra po hektaru i 0,20 evrocenta po predanom kilogramu....
Po kojoj ceni uzimaju djubriva ....koliko nacu pet puta jeftinija......
Da li malinu beru masinski pa kao takva ide u klasu ispod ove koja se bere rucno......
To su sve stvari koje su nasi drzavni organi trebali da provere.
 
Marko,mnogo si bre dobar covek.Dotuci tog tvoga hladnjacara a ja cu moga. Sta imam da ih zalim .Zasto se vataju u kolo kada neznaju da igraju.To nama i treba da nam ostanu samo strane hladnjace (kao u Poljskoj).Ti stranci.su ti mnogo fini ljudi.Kada ostanu sami tecice nam med i mleko.Ma ljudi moji, odkle pogledas nama se sve najbolje pise.
Bog da nam pozivi strane hladnjace(samo oni nisu lopovi) i nasu premijerku.
 
Jevto ti si u pravu, jer "samo" 200 kom firmi -hladnjaca prosle godine je izvozilo malinu.Hajde objasni ti nama,koji smo neznalice, zbog cega je to tesko i komplikovano izvoziti malinu. Trebaju li kakve dozvole za izvoz maline ili svako moze da je izvozi. Ja tvrdim da je prosle godine malinu izvozilo 200 subjekata. Jedan clan ovoga foruma je tvrdio da malinu izvoze samo cetiri firme. Preseci ti,kao covek od struke i znanja ,sta je od ovo dvoje tacno (200 izvoznika ili cetiri izviznika)???
 
70% maline iz Sapca, Loznice, Ljubovije i Krupnja zavrsi u hladnjacama iz Arilja, Pozege...


Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
 
70% maline iz Sapca, Loznice, Ljubovije i Krupnja zavrsi u hladnjacama iz Arilja, Pozege...


Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
Na to bih dodao i ostatak Srbije i Bosne,poslednji mesec dana nisu stizali da istovare silu maline koja je dolazila iz cele Srbije
 
Poslednja izmena:
Juce na sastnaku ispred malinara Vojvodine su bili i nasi predstavnici, Bojan Pejic i Danilo Scepanovic... Prva tacka je bio zahtev Asocijacije da se zabrani i spreci otkup i prevoz maline iz Vojvodine, ne iz Poljske, Bosne, Kosova, nego iz Vojvodine.. Srecom, posle dugog dijaloga je ovaj zahtev odbijen od strane ministra i hladnjacara.... Jedina dva coveka ispred asocijacije koja su podrzala nas ,malinare iz Vojvodine, su Jokovic i Lucic, verovatno ih neki i poznaju... Sta da kazem posle ovoga... O Dobrivoju Radovicu i njegovoj cestitosti, o kolegama iz nase Srbije, o nama..... Podseca me na neka prosla,ruzna vremena, opet Mi i Vi, ranije to nikome dobra donelo nije... Prihvatam kvalitet mikera i vilameta, ali ovde smo mi koji proizvodimo Polanu i Polku, koje se sve vise gaje i u ostalim delovima Srbije, degradirani kao ljudi, kroz sorte... Neverovatno i neka nam je svima Bog u pomoci..
 
Poslednja izmena:
Broj ozbiljnih izvoznika maline je daleko manji od 200 a samo malo veci od 4...
 
Zorane, nije valjda da su stvarno to trazili? Zvanicni predstavnici malinara Srbije to da traze? Da toliko nisko padnu tu su sigurno pare u pitanju, a verovatno i politika. Kao da je Vojvodina tunguzija, a ne Srbija. Treba za njih jedna dobra govnji.va motka kad se takvim stvarima sluze.
 
Ja ne vidim razlog takvog zahteva sem bojazni da ce sve to sto otkupe od vas da izmiksaju sa vilametom i opet naprave sranje kao i prosle godine. Ipak morate i vi biti svesni da polka i polana imaju daleko nizu cenu od vilameta na svetskom trzistu i da je veoma tesko da imate iatu cenu kao i vilamet. Treba realno sagledati situaciju i iznositi realne zahteve. Videces ti druze kada za par godina stignu kombajni pa ti malina bude ispod evra i vama i nama. Bice opet na sva usta hiperprodukcija. Meni samo nije jasno kako se lepo ovi vasi i ovi nasi ne dogovorise ali ipak srpska su to posla. Samo jos da dodam da nije realno ocekivati da polka i polana imaju istu cenu kao vilamet ako se otkupljuju kao sirovina za ledjenje jer je polka i polana kod nas 80din. To vam dosje isto kao da trazite da ajdared i recimo modi jabuka imaju istu cenu,obe su jabuke isto kao i ove nase obe vrste maline ali razlika u sortama mora da se uzme u obzir
 
Mi cemo Polanu i Polku širiti do maksimalno i vecinom ce se brati sa kombajnima a mi ovde nevidimo nikakvu razliku vašeg vilameta i mikera kao bolju malinu od naše Polane a pogotovu Polke da bi nam toliko pljuvali i blatili naše zasade, posle jučerašnjeg sastanka vaših pretpostavljenih sad tek vidimo koliko smo vam mi Malinari iz Vojvodine u oku, a micemo radite obe sorte i na 0,50cen. i na tu cenu cemo širiti Malinjake..A mogu li da nam kažu kad nam je toliko loša Malina, recite nam onda odakle nama brix 14?
 
Mislim da je Poznavalac spominjao cifru od 4, ali moguće je da ta 4 imaju onaj famozni 'GAP' (nek' me ispravi čovek ako grešim, nisam baš 100% siguran)...
 
Kolicina je bitna ali nije presudna. Bitan je kontinuitet, odnosno da je izvoznik godinama prisutan na stranom trzistu.
Sta vredi vezati se za nekog ko ce jedne godine da izveze 10.000t a onda ga nigde nema, nestane.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
 
GALE,ARILJAC 80
Nemojte iznositi netacne podatke.Ovo je istina:
U Arilje i Pozegu doslo je dosta maline sa juga Srbije, a ne iz Macve. U nasem regionu ,tacnije u Pozegi i Arilju izuzetno su velike hladnjace samo Stanic i Sirogojno i samo su ove dve hladnjace na spisku 20 najvecih Izvoznika u prosloj godini.Vecina velikih hladnjaca i izvoznika maline su upravo van naseg regiona i to: ZA Fruit,Eliksir,Podgorina frucht,Bella 9,Frikos,Zadrugar,Lukowa.Tvrdim da je 99% maline iz Macve i podrucja oko Macve ostalo u maticnim hladnjacama. To vam je prava istina i neznam zasto je ne prihvatate.
 
GALE,slazem se da kolicina nije presudna,ali sa manjim varijacijama malinu izvozi 200 subjekata.Ovo je istina i nemoj biti tvrdoglav. Vi sve probleme sazimate u jednu famoznu rec MONOPOL. Ali monopola nema vec ima mnogo drugih problema koje mi proizvodjaci moramo sami resiti.Budimo mi najveci izvoznici a hladnjace nas servis,
 
Razne sorte voca,razne sorte ljuidi razlicit kvalitet ,nije stvar u tome .

Drage kolege sta reci prosle godine prosecna cena maline kod mene vilameta i mikera bila je oko 155 din a ostale remuntantne sorte oko 220 .

Ja sam covek majstor e prema tome bolji majstor je onaj koji naplati bolje svoj rad a ne onaj koji uradi bolje .

Tako da iako imam wilamet i miker i nemam drugu malinu za mene je bolja sva ostala sorta maline sve dok se placa skuplje po kilogramu.

Ponovo se ponavlja istorija 2017 rod maline na nekih 850 m bio mi je oko 3500 kg po ceni od 120 din , cena ce sada postici 160 a meni sipak pa de je tu pravda ,TAKO da ukoliko postoji malina koja se zvala i govn. ona ce za mene biti zakon ako se proda po visoj ceni od moje.

Inace malinu pod ovakvim uslovima necu siriti na stetu svoje porodice pa nisam lud ,neka je sade domoroci sada je njihov red .

Tako da kada PRODJU IZBORI , ja cu glasati za sadasnju vladu i sve njene potrcke i vodju copora Vucka.

To se zove uzajamni odgovor seljaka prema vlasti.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh