Soja 2016

Na toj parceli se vuce kerece grozdje decenijama... Valjda zbog baste ne uspevam da ga suzbijem, inace sam ga u soji uspesno suzbijao sa treflanom, ali ove godine nije bilo pa sam po preporuci pametne zastitarke poprskao sa 300grama senkora... Nisam znao za rampu, a ni ona, iako je ima u apoteci. I naravno, katastrofa. Mislio sam da necu morati da prscem galbenonom ili savazonom, cinilo se da nije tako strasno, medjutim, ispostavilo se da sam se zajebao. Tamo gde sam morao oprskati od cicka nema nista. Eto...
 
Ako si mogao soju da ovrsis onda sigurno nije bilo puno grozdja. Kod nas ranije gde je bilo puno to je bilo nemoguce ovrsiti. Ustvari moglo se ovrsiti ali posle jednog kruga je sito bilo zalepljeno pa je svo zrno od soje izlazilo iznad sita. Nama su devedesetih godina 1.5 kj soje skidali u februaru zbog kereceg grozdja. Tada se bobice osusile i moglo se ovrsiti ali su bile velicine soje pa je sve islo u bunker.
 
Pa dobro, pazi, nije to katastrofalno mnogo. Kada pogledas sa vratina njivu, i ne primetis je. Medjutim, tu i tamo, valjda gde je malo dolja pa kisa sprala i to malo senkora, tu je bilo vise. I onda kad prodje kroz kombajn, ostanu sve ljuspice crne, a sok je zrnu soje dao nesto tamniju boju. Ja se brinem zbog vlage, mada sumnjam da ce preci 20%, sto se kod mene na predajnom mestu tolerise. Ipak, ajd da pitam, mozda neko ima iskustva :)
 
Danas je moj sin vršio soju uslužno u Banatskom Karađorđevu čovek je imao 25 meteri po katastarkom jutru i na jednoj parceli je imao samo 18 meteri ostalo je bilo prinos za ponos moram probati da sejem soju na 2 jutra sledeće godine.Pa šta bude bude čisto onako da vidim dal imam blage veze o uspevanju ovog useva.
 
Soja vrsena danas, Sava. Kasno poceli, nesto se natezem danima, kisa mi odgadja, kombajner oce nece, rkanje. 1.7 ha, izvisna 485. zmaj prikolica, ne znam koliko je to odokativno, kombajner kaze 8.5t. Bilo je dosta kereceg grozdja, toliko da se soja uprljala. Interesuje me, sta moze biti s vlagom? Ocu reci, ne mogu docekati da me izmere sutra, pa reko da potrazim odgovor ovde :) Uglavnom, to mi je sigurno najbolja veca parcela. Ima dve od po 35-40 ari koje su sigurno bolje, ali ostalo ce biti dobro ako dobaci 4. t/ha. Inace, ima i nesto zelenog zrna, koje bi sazrilo kad bi se otvorilo 50% mauna.

Eto bejah na predajnom mestu. Odma da kazem da me kombajner ili lozio, ili se razume u sac metodu kolko i ja :) 7166 kg JUS soje na 1.7ha, iliti 4215kg/ha. Prijatno sam iznenadjen i primesama i vlagom. Vlaga 13.6%, primese 5.5%, kerece grozdje je ucinilo svoje, ali nije tako lose kako sam umislio sinoc. U im Boga nastavljamo danas, pa cu reci prosek sa mojih skromnih 5 ha.
 
Zavrsena sava, 3.9t/ha, 50cm sejanje, 150kg mesavine predsetveno. Kao sto sam rekao, prskanje od korova skoro da nije uspelo (mnogo kostana, kereceg grozdja, tu i tamo boce), medjutim, smatram da je prinos pao posle prvih 4.2t/ha iskljucivo zbog jako loseg nicanja na jednoj parceli od takodje 1.7ha i na jednoj od 80 ari. Jako losa leja, ali eto, i ovo je okej sto se mene tice, pa sledece godine da se bolje potrudimo. Videcemo koliko ce dati postrna jos, imam 2.5ha pod njom. :)
 
ma nije bas da je nepogodna kod nas se na nekim parcelama samo josa i gaji vise od decenije, i uvek je u nekim prosecima prinos, nego mislim da nije ova godina toliko bajna koliko se to naduvava, misljenja sam da ce to biti jedna lepa rodna godina ali bez tolikih rekorda kako se pise ovde...
 
Galeb is Wendy.
Galeb je dala - cini mi se - za nijansu bolji prinos (poslednje 2 prikolice nisam ja predao, pa ne znam tacne podatke), ali zato se namucio i kombajn, i kombajner. Hvala Bodu samo sam dva cicka video dok sam vrsio, i nista vise od korova.
Wendy nije toliko polegla, a i bolje je podnela kombajn (ne "prska" na hederu).
Vlaga 12,1, hl 70,8, (a koga to interesuje?), primese nisu ni merili, upisali 3,4 (naravno da bonifikacije nema na vlagu, ali zato odbiju i za primese sto je iznad 2%, takodje i 0,5% "rastur"...). Ne znam samo kome cu ja da upisem rastur zbog pologa... :haha:
Ni prinos ne znam (zbog gore navedenog razloga), ~ 2 tone po jutru, mozda malo vise, ili manje (i seme smo skinuli, sto smo takodje sacovali, ionako treba da se selektira...). Nit me ne interesuje, sve je nase :svinja:. Kod nas to je rekordan prinos, mada nije ni blizu tome sto je potencijal na pogodnijim zemljistima.
Da dodam da Galeba ipak nismo izbacili, par dzaka smo ostavili i nju... ali na nekih 70-80% povrsine sto ce biti pod sojom icice Wendy.
Toliko od mene za ovu godinu.
 
Poslednja izmena:
Jao,svi se hvale sa prinosom a kad ja budem skidao molim boga da cu imati 2000 kg po jutru,sad mi jos prijatelj javio da imao 2800 na jutro soje trijumfa

Sent from my Lenovo A536 using Tapatalk
 
Ostalo mi još malo jače od 1kj save a dosad što je skinuto ide od 2200-2300kg po kj od oketa, kad skinem još ovo malo znaću neki prosek, uglavnom sava slabija ove godine od apola a kako čujem i kod ostalih se tako kreće prinos save, ipak ništa brez save:osmeh:.
 
Nazad
Vrh