Orah - opšta tema

Sampionski ,
nema sta..
Ima li neko iskustva sa rakom oraha i kako ga se resiti.
Cini mi se da sam ga *pazario* na jednom orahu i radikalno sam ga isekao ispod..Ali je srce stabla tamno braon i ide mi nize ispod reza..
rak_oraha.jpg
 
Nikli orasi :osmeh: samo da vidimo procenat uspesnosti, neki su vec otisli 20cm.

Da li je potrebno zalivati, zna li neko? Nesto da ima radim bilo sta?
 
I meni je na 10ak od ukupno 73 sadnice izmrzao najnizi pupoljak, ne bas drasticno kao tebi, vec poneki list, juce sam to video. Mislim da nije kasno za njih, vidi sa nekim vocarem, ako imas pupoljaka koji nisu krenuli da ih ozivis (recnes malo koru iznad). Ja sam juce sipao Slavol da pojaca razvoj
p.s. kod komsije u susednoj parceli je sve ok, samo je par metara iznad, i nije skracivao sadnice na 40ak cm kao ja, ovo je bio prizemni mraz prosle nedelje
Ubio mraz orahe ::lose::, sve redom, njih ukupno 42 ::jako_besan::

 
Dobro je nikao. Ja sam u jesen 2014 posadio 50-ak komada i nikao je jedan a i taj se osušio jer je 2015 bila sušna. Prošle jeseni sam nakljavao u saksijama na terasi i sada je niklo 90% plodova koji su posađeni.

Šta planiraš sa tim sadnicama - kao podloga ili praviš zasad sejanaca?
 
Pravim zasad sejanca na 1,5h i kao podlogu za kalem za 30ak ari.Nicu neki jos pa cu posle ovog kisnog perioda da znam tacan procenat nicanja.Posejano je oko 1500 kom.
 
Ako si morao jednim tretmanom fungicid i insekticid, trebao si umesto dimetogala tonus, cipkord ili nešto treće. A mogao si i umesto mankogala merpan, mada sam negde čitao da je mankozeb supstanca odlična za bolesti kod oraha.

Meni nije jasno sledece:
na sajtu galenika fitofarmacija:
1.
za program sljive ima kombinacija akord+mankozeb i dimetoat.

2.
U upustvu za upotrebu za dimetoat stoji:
„Meša se sa preparatima na bazi hlorpirifosa , fenitrotiona , cipermetrina , fenvalerata , endosulfana , fentoata , deltametrina , metidationa .
Ne meša
se sa alkalnim preparatima i preparatima na bazi folpeta, kaptana i ditiokarbamatnim fungicidima”
Odnosno u detaljima stoji: „Preparat se može mešati sa insekticidima iz grupe regulatora rasta, zbog proširenja spektra delovanja. Treba izbegavati mešanje sa preparatima izuzetno bazne i kisele reakcije.”

3.
Mankozeb u uputstvu za upotrebu stoji:„Preparat se može mešati sa preparatima na bazi bakar - oksihlorida, metalaksila - M, cimoksanila, dimetomorf a, propamokarb - hidrohlorida.
Preparat se ne sme mešati sa insekticidima kisele reakcije ( dihlorvos, dimetoat, monokrotofos), Bordovskom čorbom, Sumporno - krečnom čorbom, preparatima na bazi propargita i sredstvima za ishranu bilja koja sadrže bor.”

Moj komentar:
1. piše da može, 2. ne piše ništa, 3. piše da ne sme.
Takođe 2. i za kaptan (merpan) piše da se ne meša?

4.
Posto sam vec kupio i mankozeb i dimetoat sta da radim?
Da li da idem sa minimalnom jačinom dimetota ili da menjam fungicid (koji?)
I da li mogu još i vuxal da ubacim u to?
 
Stara dilema. Puno je vec pisano o tome. Moje iskustvo sa mesanjem mankozeba i dimetoata je bilo lose mada ga zastitari preporucuje. List visnje mi je po obodu izgoreo.
Izgleda da se moze mesati ali ici sa dimetoatom u minimalnoj kolicini.
 
Vi bar možete naći preparat na bazi dimetoata :-D

Ova godina je krenula baš bezveze. Prvo vegetacija krenula 20 dana ranije, onda mraz, sad kiša 10 dana i onda još nađem tri ova crva.



E sad da li je obični drvotočac ili bijeli (zeuzera) nemam pojma, ali znam da me čeka borba, mehanička i hemijska jer ne mogu da nađem feromonske klopke.



Ovo su posledice mraza. Mislio sam čim stane kiša tretirati bakrom, možda plavo ulje. Da li bi to valjalo, odnosno da neću napraviti još veću štetu?
 
Код Неких воћака бакар је штетан кад крене листање. Које је то село? Занима ме да ли ће стићи до мојих воћака. Напада ли друге воћке осим ораха?
 
Na ta dva mala nije bilo onih resa uopšte. A imam i jedan veliki, i on je lepo cvetao i nije ovako izmrzao uopšte.
kod slabijih mrazeva ostecenja se uglavnom na nizim granama, tako da je taj veliki mozda bio zasticen visinom, i jedan metar razlike mnogo znaci

- - - - - - - - - -

Vi bar možete naći preparat na bazi dimetoata :-D
Ova godina je krenula baš bezveze. Prvo vegetacija krenula 20 dana ranije, onda mraz, sad kiša 10 dana i onda još nađem tri ova crva.
E sad da li je obični drvotočac ili bijeli (zeuzera) nemam pojma, ali znam da me čeka borba, mehanička i hemijska jer ne mogu da nađem feromonske klopke.
Kako si ga locirao, po cemu prepoznas da je crv u stablu? Po velicini crva bi rekao da je on tu vec duze vreme, mada nemam iskustva sa time
 
Kako si ga locirao, po cemu prepoznas da je crv u stablu? Po velicini crva bi rekao da je on tu vec duze vreme, mada nemam iskustva sa time

Definitivno je Zeuzera i ovakav crv bi ove godine kako je druge godine zivota izleteo iz lutke koju bi uskoro formirao i kao leptir dalje polagao jaja i sirio bolest po vocnjaku .
Moze se primetiti u I generaciji u tanjim granama po karakteristicnim rupicama i crvenkastom piljevinom koju izbacuje..
Definitivno opasan crv za orah i to kalemljeni jer ga izgleda obozava .
Ima mojih mejlova ali su jako podeljni u dve teme* nazalost slike koje sam postavljao kako je pukao sajt dodaj sliku* vise ih nema ali se mogu procitati detalji u temama crv , potkornjak i ostalo kao i jedna nova tema vezana bas za ovog crva i leptira sa cudnim nazivom granotoc u vocnjacima gde su jabuka i kruska mada je crv i muka ista ....
http://poljoinfo.com/showthread.php?14564-Grantoč-u-voćnjacima-gde-su-jabuka-i-kruška
Svi preporucuju uz trazenje zarazenih grana i njihovo spaljivanje dodatno 2 prskanja sa kojima sam uz feromonske klopke opasno ga smanjio kod mene.
Pozdrav i bicemo na vezi ..
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh