Orah - opšta tema

Nije jod nego junglon inhibitor rasta koji se razlaže kompostiranjem. Ako hoćeš da budeš siguran koristi taj kompost za prihranjivanje oraha.
 
Meni su gusenice napravile stetu samo na 10 stabala oraha i 30 kajsija izmedju njih, koje sam jesenas posadio, dok na stablima iz 2012 gotovo nista. Juce sam tretirao Kozak insekticidom i mislim da ih je unistio. Danas inspekcija i slike slede.
 
Evo slika jesenasnjis sadnica oraha koje je obrstila gusenica..
jy3e2a2a.jpg

y8ede5u6.jpg
 
Remiks, da li si se rešio gusenica, tj. gubara?

Nakon prskanja je proslo vrlo malo pa je pala kisa. Kad sam otisao posle par dana da proverim kakvo je stanje, nisam video nijednu sitnu crnu gusenicu, vec samo 3 neke ljigave braonkasto sive. Izgleda da je delovalo. Ne znam kakvo je stanje sad, nisam bio skoro.

Sto se tice nemesanja dimetogala i mankogala, da sam imao prilike ne bih ih mesao, ali eto sad sam morao iako je preporuka da se ne mesa. Do sledece godine videcu da pripremim neki prirodni preparat protiv gubara, iz predostroznosti.

Suve vrhove kod pojedinih oraha nisam rezao, ostavio sam. Pupoljci ispod su vec poceli da listaju pa cu videti kasnije u toku godine sta da radim ili cu po vasoj preporuci da ostavim do sledece godine.
 
Ako si morao jednim tretmanom fungicid i insekticid, trebao si umesto dimetogala tonus, cipkord ili nešto treće. A mogao si i umesto mankogala merpan, mada sam negde čitao da je mankozeb supstanca odlična za bolesti kod oraha.
 
Remiks,
nemoj da seces sada vrhove vec ih iskoristi pa mladar koji planiras da bude vodeci privezi manilom ili necim drugim i dovedi ga u vertikalni polozaj.Ako ti neki ispod odgovara za bocnu granu mozes cackalicom kada bude 10-15cm da ga dovedes u odgovarajuci polozaj ali budi oprezan jer lako se ocine...Te suve vrhove mozes odrezati uvek a ovako mladar ima potporu i zastitu ..
Pozdrav !!
 
Prosle nedelje sam slucajno naleteo na zeleno, da ga nazovem vezivo :) namensko za vezivanje voca, ima ga na slici u mom prethodnom postu. Medjutim, imali su samo jedno pakovanje, 20 m.
Sjajna stvar, spolja je sundjerasti omotač, a iznutra tanka celicna zica.
Ako neko zna gde ima to da se nadje neka javi.
 
Jutros sam uradio zaštitu: insekticid Tonus + fungicid Ridomil gold MZ 68 WG

Na 30-ak imam po koji plod. Evo kako izgleda jedan (bolji) orah u drugoj godini.

 
poneo orah i kod mene ali kako se vi borite sa vevericama, kod mene dozlogrdise
pomagaje sa nekim savetom
 
Nemam resenje za veverice...one svoje odnesu pa odnesu, sva je sreca da u okolini ima puno divljih oraha i blize sumi, pa se i ne oseti mnogo Cak sam za njih specijalno i 10-ak lesnika posadio pre 3 godine u blizini, da ih namamim kada pocnu da radjaju, racunam okanice se oraha :osmeh:
 
Gledao sam jednu epizodu Ultimate Survival sa Bear Grylls-om, mislim da je bilo u Sibiru, kako lovi vjeverice i prilično je jednostavno, sa omčom od tanke žice. E sad, da li je to stvarno tako lako ne znam, i da li je možda zabranjeno ubijati vjeverice ni to ne znam. Krzno vjeverice i nije baš traženo. :osmeh:

Znam samo da ću i ja imati problema sa vjevericama, ali nemam ništa protiv njih ako ne budu uzimale previše. Postoje nekakve priče da ljudi prave specijelne kućice za vjeverice u koje one donose orahe i lješnike i koje kasnije prazne pa one ustvari rade za ljude, a zauzvrat dobiju određenu količinu oraha koja ostane u kućicama.
 
Veverice zakopavaju plodove, a posle i same ne znaju gde su zakopale. Zato se one smatraju velikim rasadničarima određenih kultura kao što je npr orah, tako da ne verujem da će donositi u kućice :)
 
Zupa,
svaka cast za orah..Nisam video cesto da ovako * u grozdovima* radja orah..Citao sam da Tisa tako radja mada mi se cini da si pominjao Cacanski rasadnik kao mesto gde si ih pazario..
Pozdrav !!
 
Ima li neko iskustvo sa tretiranjem mladih oraha (posadjenih pre 2 meseca) sa Actarom 25 WG? Preporucili mi u poljoapoteci a protiv insekata........
 
Orasdzije,
obilazite li orahe.. Isarani su listovi na svim orasima koje vidim okolo sa ruznim tamnim pegama koje imaju tendenciju sirenja .Sta nam je ciniti . . .
 
Nazad
Vrh