Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@sale prosto mi zvuči neverovatno da ostane toliko azota, šta je bio predusev , dali si njega pojačano prihranio , šta si koristio kao osnovno đubrivo i koliki je bio prinos . Ja nešto razmišljam da uopšte neprihranjujem moju pšenicu ,zaorao sam jesenas 50kg ureje /kj i prilikom prve zaštite rastopiću 20kg /kj ureje u prskalicu pa kako joj bude, našao sam neki podatak da azot dodat folijarno 4 puta biljka bolje usvoji nego preko korena.

Marčelo predusev soja, 120-125kg po kj zvezdane (domaća), 100kg 10-46 mini map po kj, i 50kg uree predsetveno po kj a prinos oko 4200kg po kj ako se dobro sećam, po analizi bilo 220kg po ha čistog azota u tri sloja ravnomerno raspoređena, bio bi i bolji prinos da nije polegla rano (u fazi nalivanja) a po analizama iz mlina imala je 15,5% proteina.
 
Sa oproštenjem : glupost . Kad bi bilo tačno da je preko lista potrebno 4 puta manje azota nego preko korjena to bi bila revolucija u poljoprivredi . Da je list tako sposoban za usvajanje azota onda nebi trebalo ništa davati , nek uzme azot iz vazduha tu ga ima kolko oćeš.
 
Znači nekih 25kg čistog azota po kj a po analizi 4 -5 puta više odakle toliko azota? :sta:

- - - - - - - - - -

MOMO jesi li video za magnezijum 50 puta :osmeh:.
 
Meni se cini da ti sto rade analizu lupaju kao otvoren prozor,cas nam je siromasno zemljiste,cas imamo i viska...mislim nek' se dogovore.
 
Neki lupaju , a neki ne . U tome je poenta Nikola. Treba poći od osnovnih stvari a najbitnija je "iznošenje mineralnih tvari tj makro i mikro elemenata iz zemljišta sa usjevima " . Zna se koliko kg ili tona pšenice zrna kad se izveze iz njive odnese sa sobom azota , kalijuma , .... , zna se koliko ode sa slamom (sitno) itd . Znači kolko ima u zemljištu u startu , kolko je dostupno , kolko se iznese , ako ne nadoknadiš onda se baviš rudarstvom a ne poljoprivredom i to je to . Možeš mu davati kroz usta , kroz škrge ili kroz **greška , ali to je hrana.
 
Marčelo odakle toliko azota neznam ali se i vizuelno videlo (po stanju pšenice) da ga ima dosta pošto je pšenica tokom cele vegetacije bila ekstra.
 
Bilo je ove nedelje toplih dana, reko idem da obiđem pšenicu. I bio sam danas, očekivao sam lepu pšenicu, ali nije tako. Već izdaleka mi se učinilo da vuče na žuto, a kad sam se približio... Ja mislim da je mraz zeznuo stvar, jer je snega bilo nešto kratko, ali izgleda nedovoljno. Minusa je bilo ali ništa preko -13°C u selu. Ne znam da li sam napisao ranije, ovo je setva 26.okt., seme Ingenio (140kg/kj semena), predusev suncokret, malo preko 100kg/kj MAP-a.
Evo sad neće ovaj Photobucket da mi uploaduje slike, moram preko Imgur-a, izvinte zbog veličine slika, ispraviću kasnije:
PVXpIh8.jpg


2UkDA5K.jpg


Mbwna4p.jpg


weWJGKB.jpg


pyJGTCr.jpg


Sta vi mislite, šta je u pitanju?
 
He zavisi kako legne.Nije svaki polog isti.U nekom može da se pokupi svako zrno a u nekom ne može a isto tako je i sa nalivanjem u pologu malo ovako malo onako.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh