Psenica 2015-2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Strucnjaci kazu treba 25kg azota po toni psenice. Ako ides na prinos od 6t, treba ti 150kg azota, ti si vec bacio 24kg. Znaci da ti treba jos 126kg. Ali nesto ima i u zemljistu.
Planirao sam 200kg uree + 200kg kan pred klasanje ... pa kako mu bude....:ppozdrav:
 
Dali se nekad desilo da po N-min metodi netreba ništa azota i dali je neko to probao, mislim da neprihranjuje pšenicu?
 
Mislim da je saleratar@ dobio takvu preporuku (ako se dobro secam prosle godine), ali je na kraju ipak radio prihranu (naravno neke manje kolicine azota je dodao). Prelistaj petproslogodisnju temu, mislim da je tamo (tad) pisao covek kako je prosao, mada mozda i prosle imao slicnu situaciju, javi ce se sigurno on - ili neko.
 
Poslednja izmena:
Bio sam danas da vidim pšenicu,očaj,slabo je nikla,možda ču morati da je zaorem.sačekaću do marta da vidim šts će još biti.Kad je najbolje vreme za zaoravanje pšenice?
 
nisam orao u jesen,nisam stigao,pa sam samo potanjirao strnjište i odmah sejao,nisam slikao jer nije mi bilo do slikanja,sad se kajem sto nisao orao,godinama samo tanjiram i odmah sejem ove godine je to podbacilo.izgleda da ce biti prolečno oranje.
 
Slikaj sledeci put, pa postavi te slike. Mozda i mozes da izvuces nesto, 2 prihrane (malo jaca doza azota) + valjak kad mozes uci... Ne znam kakva treba da bude - treba bas loooosa da bude - psenica da ores u prolece...
 
Dali se nekad desilo da po N-min metodi netreba ništa azota i dali je neko to probao, mislim da neprihranjuje pšenicu?

Ja sam imao prošle godine preporuku da uopšte netreba da dodajem azot u prihrani ali sam ja ipak dodao oko 40kg po kj uree a nije trebalo pošto je rezultat na kraju bio poleganje pšenice kao tepih, ima slika u temi pšenica, moja n-min analiza je gotova i treba da mi stigne sledeće nedelje kad agronomi dođu sa Zlatibora mada imam neke rezultate preko telefona javljene, jedna parcela 80kg po ha a druga 90kg po ha čistog azota, neznam samo raspored azota po slojevima a biće i to.
 
ovo je komsijska psenica, mozda nekom bude interesantno, kukuruziste radjeno jednom Hudjikovim gruberom, setva IMT diskosnom sejacicom i valjanje ravnim valjkom, ako se dobro secam u pitanju je neka KWS psenica original seme

wbswtd.jpg


10xrf6e.jpg
 
@sale prosto mi zvuči neverovatno da ostane toliko azota, šta je bio predusev , dali si njega pojačano prihranio , šta si koristio kao osnovno đubrivo i koliki je bio prinos . Ja nešto razmišljam da uopšte neprihranjujem moju pšenicu ,zaorao sam jesenas 50kg ureje /kj i prilikom prve zaštite rastopiću 20kg /kj ureje u prskalicu pa kako joj bude, našao sam neki podatak da azot dodat folijarno 4 puta biljka bolje usvoji nego preko korena.
 
To što kažeš Marčelo da bolje usvoji azot preko lista 4 puta nego preko korjena ,.. . , neznam gdje si to pronašao , ali neko širi dezinformacije , pusti te priče.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh