Kruška

Stavljali smo i jednog i drugog istu količinu. Prskane su sve kruške i one koje imaju plod i one bez ploda. Pola voćnjaka je u trećoj, a pola u drugoj godini.
 
Oprskali kruške danas sa ferijem i sa sirćetom. 0,6 litara ferija i sirćeta na 300 litara vode.
Ма то не функционише. Пробао сам 2 пута (додуше први пут другим детерџентом ал' 5 лит. на 330) са 2 лит. Ферија. Нема шансе да скине медну росу а камо ли чађавост.
Додуше, требало би пробати одмах по појави медне росе а прска се како би се она отклонила и открила легла буве за доступност хемији.
А да, требало би по наношењу спрати Фери са што више воде (као кад се перу судови).
 
Cilj tog prskanja je upravo ovo što reče YT1RDI (jedva napisah nik), da se s tim skine medna rosa, prije nego se razviju čađavice, radi se velikom količinom vode, velikim diznama, po mogućnosti pred kišu, ako se može iskombinovati. A doze, vidim da to ide u svim kombinacijama, Ja znam za 2 l sirećta i 4 l deterdženta po ha (nebitno koji je u pitanju, koliko mi se čini) uz najmanje 2000 l vode. Samoj buvi ne uradi ništa, ali skine mednu rosu, navodno je isuši, kad ostane izložena suncu i vrućini, a da ne govorim da omogućava prilaz hemijskim sredstvima. To je koliko se sjećam...
 
Sada sam bio sa agronomom na vocnjaku i on mi je rekao da sam sprzio hemijom te listove ali nije nista strasno kaze da mi je vocnjak lep s obzirom da nista neznam oko kruske dobro su mi se za sada formirale i dao mi predloge za formiranje spratova. bio si u pravu Shale kada si mi rekao za savijenje onih grana i da imam dosta rodnih pupoljaka i rodnih grancica za sledecu godinu,ali isto tako mi je rekao da cu morati postaviti stubove i zicu tako da cu i to resiti vec na jesen.imao je samo zamerku sto je nisam ranije poceo zalivati,sve ostalo sto sam uradio je odlicno po njegovom misljenju.

- - - - - - - - - -

HVALA SHALE NA ODLICNIM SAVETIMA OD JUTROS
 
Imam viljamovku u trećoj godini, podloga dunja, posrednik kaluđerka. Jel ima neko ideju zašto je ove godine rast letorasta minimalan? Taman je lepo krenula i maja meseca je bio jak grad a poslednjih meseci neverovatna suša, nisam bio u mogućnosti do sada da stavim kap sistem a poslednjih dana primećujem da na nekim stablima počinje da žuti lišće kao da je jesen. Jel moguće da je šokirana od vremenskih uslova? Hvala...
 
Naravno da je problem zbog suse i visokih temperatura ,problema je bilo i u navodnjavanim vocnjacima ,sa toplotnim udarom kruske.
Siguran sam da je uzrok slabog porasta nedostatak vode ,mada verujem da znas i sam da uticaja ima i prihrana i rezidba i stanje vocnjaka .. mada kod mladih, voda je po meni najpotrebnija..
 
Ja sam se vodio teorijom posto ona oprasuje viljamovku, znaci sve sorte koje oprsuju viljamovku trebalo bi i da oprasuju i bocicu
Konferans, Santa Marija, Butira, Karmen.
 
Peco druže, uvek sam tu za rezmenu saveta. Moguće da je hemija, mada ni stručnjaci više nisu kao što su nekad bili, ali kao što sam ti rekao nije to ništa strašno... Ako se sećaš i ja sam ti rekao za stubove, ali što se tiče zalivanja mislim da je dosta za ovu godinu, eventualno do početka septembra i to je to.
 
Ma treba mi kruška "rakijska" kažu da je Boskova Bočica pri vrhu zajedno sa Viljom, ona mi neodgovara zbog zrenja u avgustu a Boskova Bočica zri u septembru što mi odgovara...
 
Gorane vidi na slikama sto je postavio Shale to je moj vocnjak zasadjen 24.decembra i agronom koji ima 3kj zasadjene kruske mi je danas rekao da mi je samo mana sto nisam ranije poceo da zalivam.nema bez zalivanja nista,vidi se na slikama kakav sistem zalivanja imam rupe na trakama su mi na 10cm i najveci protok od 10l na sat. zalivanje me kosta 1/2l benzina na 1 sat a svaka sadnica dobije oko 100l vode i tako svaki treci dan.opet vam kazem da se covek danas iznenadio kada je video koliki je porast sadnica posto je bio i pre 3 meseca i zna kakve su bile.MORA SE ZALIVATI
 
Da sazreva dosta posle vilje ,a da li je ralijska ,ne bih znao, ja imam par komada, ubacio kao oprasivac vilji i mogu to reci da je mnogo bujnija od vilje (kod mene su na sejancu) ,mnogo otpornija na k.buvu i grinju i jos nije usla u rod u cetvrtoj godini ,dok vilja i santa marija jesu , ove godine na jednom stablu prva dva ploda za probu.
Tako se bar pokazala kod mene na par stabala.
 
Shale svaka cast na savetima sve sto si ti rekao to mi je rekao i covek iz mog mesta i za pinciranje i za formiranje grana i za listove bukvalno sve.
 
svaka sadnica dobije oko 100l vode i tako svaki treci dan.


Sta kazu agronomi za ovaj intenzitet zalivanja od 100litara vode po sadnici na svaki treci dan?
Podavices ih druze , jedino ako zemlja nije neka jako propusna,peskovita pa da voda brzo odlazi , ali ako se zadrzava ,ta kolicona vode po meni je previse..
Ajde jos neko neka prokomentarise..
 
Ja mu to isto rekao... Jeste da jako lepo izgledaju i imaju lepu bujnost, ali i ja mislim da je to previše vode, pogotovo što ima i lastara koji su pola metra a koji će se izvacivati, onda se samo đabe troši voda, jer opet kažem po meni, netreba tolika bujnost.
 
pola od te vode ode u atmosferu isparavanjem,njoj nakapa 100l vode a pitanje je na ovim temperaturama sto su bile koliko ona stvarno dobije vode ja vam samo kazem sta su ljudi danas rekli ko neveruje neka dodje da vidi
 
Kruska Boskova Bocica nasa najbolja konzumna kruska. Sa njenim ukusom i slascu kada uzri cak ni viljamovka nemoze da se poredi. Za rakiju nije neki kvalitet al za konzum fantasticna. Oprasivac nemam pojma koji joj ide al kada prorodi radja kao i valjamovka svake godine. Plodovi ako su redji idu i do 500 grama. Ja imam oko 20 komada.
 
evo da javim rezultate, pošto mi je padao 3 puta led i unistio sav rodi ( druga je godina možda 1t kruške) ali najgore je što je oštetio grane, list izubijan...strašno. Prskao sam ekstrasolom i organikom, nakon 8 dana fortifertil. Kada sam se vratio sa odmora, vidio sam veliko poboljšanje - iznenadjujuće, mladar izbija, novi zeleni list se pojavljuje, a stari list dobija tamno zelenu boju. Rane naravno se vide ali nadam se da će i one zacijeliti..
 
Nazad
Vrh