Kukuruz 2015

Jeste Nodetka, Pioneer P0412 FAO530, setva 10.4., kultiviran 9.5.
 
pomoc,kukuruz na repištu je crven i donji list mu se susi
dscn2568.jpg
[/IMG]
dscn2569.jpg
[/IMG]
 
@Goran G - To sto se zacrvenu listovi ne bi trebalo mnogo da te sekira jer to je neka Pionirova profesionalna deformacija:osmeh: Uglavnom svi Pionirovi hibridi imaju tu crvenkastu boju. No, to sto se suse donji listovi to vec moze vise faktora da uticu, od herbicida kojima si tretirao repu prosle godine pa kukuruz pre nicanja ako je bilo vise padavina ili nesto malo jace doze herbicida do onoga da li je seme bilo tretirano ili ne.
Naime jedne godine imao sam istu sliku a mozda jos goru na jednoj parceli od 3.5 kj koja je bila nakon psenice posejana kukuruzom kojeg u to vreme nisam tretirao ni sa cim (seme).
Kukuruz je izvanredno nicanje imao i cak sam ga oprskao Matonom i posle nekih 12 dana kad sam otisao na spartanje nisam mogao da poverujem u ono sto sam video.
3/4 od te parcele je tako izgledalo, bilo ga je sa par listova osusenog a na nekim mestima skoro da je i nestao kukuruz, skroz se osusio. Mislio sam prvo da je do tog matona i kad sam poceo traziti, na korenu je bilo neverovatno puno zicara, onih zutih crva koji su se castili do besvesti. Istanjirao sam parcelu i posejao 444 NS tretiran Furadanom negde pocetkom Juna.
 
I kod mene ima takvih primeraka gde im se suši donji list.Ista slika i na tretiranim i ne tretiranim hibridima.
 
Ovo za ljubicastu boju, neki promoter mi je objasnjavao da je to zbog nedostatka fosfora, tj kukuruz ne moze u ovoj fazi da ga unese dovoljno, pa je preporuceno folijarna prihrana sa nekim fosforom. Nisam nikada probao, posla s proleca i preko glave.
 
Osobina pojedinih osetljivijih hibrida, npr. Pioneer F38, T56, U oglednoj parceli ih imam i tu se najvise vidi razlika, od hibrida do hibrida, neki malo, neki ni malo a F38 skroz ljibicast i susi mu se donji list. Od kako je ogled posejan 20.4 do danas (oprskan Arigom 7 list) nije radjen ni jedan tretman herbiciom - predusev psenica. Lane ista situacija, isti hibridi isto ljubicasti, suselje donjeg lista kod F38 koji je toliko bio ljubicast da se stopio sa zemljom skoro da ga ne vidis, kasnije kroz neko vreme se "ocistio" i na kraju nikakve posledice na prinos nisam primetio, samo kad odes na njivu i vidis na sta lici ocekujes svakog trenutka slog da te strefi :osmeh:
 
Zanimljivo je to crvenilo ili kako ga vec nazvati.Ovde je u pitanju Singentin hibrid iz Francuske.Sa desne strane je pskano totalom sa leve nije.Ali ima i na drugim parcelama gde uopste nije radjeno hemijom.
17052015484.jpg

Sledeca slika malo podseca na profilnu sliku Momosaric :osmeh:Isto se pojavljuje
17052015496.jpg
17052015497.jpg


- - - - - - - - - -

Evo jos nekih mojih kukuruza
17052015495.jpg
17052015499.jpg
17052015500.jpg
 
Poslednja izmena:
@angelfire , jel bilo ozbiljnije kiše poslije prskanja , ako nije možda zato nije djelovalo . Uglavnom sad možeš iskoristiti jeftiniji 2.4d , jer je mali kukuruz plus pola doze sirana npr.
 
Prskano je posle kise,ibas mi nije jasno kako nije djelovalo,jer trebalo je da povuce sa tom valgom u dublje slojeve i da podere korove,ali nista od toga oni bujaju kao da sam isao folijarno a ne herbicidom
 
Neko je nekad provukao tu tezu da prskanje prije nicanja treba da se uradi na vlažnu zemlju tj poslije kiše , i ljudi se toga drže , a nema veze svezom . Bitno je prije kiše tj da ga padavine spuste u dubinu klijanja korova a poslije kiše ne znači ništa . Najsigurnije bi bilo pre-em herbicide , tj prije nicanja raditi pred sjetvospremanje , ali ne dublje od par cm , tj do 5-6cm kako se i radi zadnji prohod tako da su tamo gdje treba bilo kiše ili ne.
 
Ja sam primetio ovako crvene listove na hibridu AS 54 na jednoj parceli. Na drugoj gde je isti hibrid nema takvih listova uopste. Dok na Pioniru nema uopste crvenih listova.
 
Interesantno, primecivao sam takodje ljubicaste/crvene listove ranije ali sam stvarno mislio da je posredi sortna osobina hibrida medjutim posto sam procitao ovde da se ovo javlja kod hibrida razlicitih semenskih kuca malko sam prohuglao i dosao do sledeceg linka http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/103
Verovali ili ne moguci krivac je izgleda zicar, naime kukuruz kome je koren ostecen dejstvom zicara usled stresa stvara ovu ljubicasto crvenu boju. Bilo bi zanimljivo da clanovi koji su ovo primetili obidju svoje njive i provere stanje korena, ja cu to uciniti sutra i podeliti svoja iskustva.
 
Nazad
Vrh