Bolesti, insekti i preparati - prepoznavanje simptoma, čime i kako zaštiti i lečiti

9e23c4429f771511f326e4d918dbab8e.jpg


Da li je ovo na listovima posledica grinje ? I kako se borite sa njom ,kojim preparatima ? Ja negde definitivno gresim ,u krusci nemam problema sa kruskinom buvom ,ali imam problema sa grinjama (ako je ovo grinja) , prosle godine isto ,ove godine se listovi jos nisu ni svi otvorili ,a evo vec problemi ... Koji insekticid da koristim ,cim prodje ccvet moram da prskam
 
Ajde da dodam da mi je prvo i osnovno u krusci mineralna ulja i abamektin i pored toga i dalje problemi .. Ulja su akaracidi zar ne ?



Sta su akaracidi ?
Koje aktivne materije imaju akaracidno dejstvo ?
I koji je naziv za ove grinje ?
 
Evo sta sam nasao ,to sam do nekle i znao i sad me buni odkud problemi sa grinjom kad najvise koristim ulje i abamektine ,koji pored buve ujedno suzbijaju i grinju..


Suzbijanje se vrši po kretanja vegetacije preparatima na bazi abamektina, npr.Kraft 1,8 EW u količini od 386 ml po metru visine. A u slučaju da nije obavljen taj tretman, tretiranje se izvodi onog momenta kada plikovi dobiju tamno braon boju (jer tada mlade, odrasle, jedinke izlaze iz njih) letnjim akaricidima kao što su: Demitan 200-SC u koncentraciji 0,04-0,06%, Sanmite 20-WP u koncentraciji 0,05%, 2 puta u razmaku od 10 do 14 dana, pošto je za njihovo delovanje potrebna visoka temperatura.
 
Prvo da napomenem da nisam slikao. U delu malinjaka nekih 5-6 lastara je promenilo boju u odnosu na ostali deo. Svi listovi su svetlije zelene boje, kao da idu prema zutoj. Zvao sam prijatelja i on je ubedjen da je plamenjaca (zbog toga i nisam slikao), ali ja nisam siguran da je bas ona jer me plasi vertillicium? Kako da razlikujem ove dve stvari sta da preduzimam?
 
O Kanački, baš si se unervozio. U pravu si, to jeste grinja, eriofidna grinja kruške Eriophyes pyri, Prezimljavaju oplođene ženke ispod ljuspica pupuljaka i u proljeće se ubušuju u listove, prije nego se oni razviju, paralelno sa njegovim izlaskom iz pupoljka. Tu, u listu, polože jaja, izlegu se mlade larve, razviju se i da tačno je, izađu na površinu, da bi promjenili list ili da bar pređu na zdravi dio lista. I tačno je, tada bi mogao da eliminišeš te jedinke koje su napolju, međutim, nikad se one ne sele sve istovremeno, ne prave ekskrziju, ima ih mnogo i njihov razvoj nije ujednačen, pa tako ni seljenje. Tretmani mogu da ih donekle drže pod kontrolom, ali ne mogu ih uništiti do kraja. U prevodu sad ti nema neke vajde da samo nju juriš. Ono što je najefikasnije, to si i sam skontao, u momentu kretanja vegetacije, onaj momenat kad se ljuspice razmaknu, da može sredstvo ući između, prije nego se ženke ubuše u list. Akaricidi uglavnom nemaju sistemične osobine, ne mogu prolaziti kroz biljna tkiva (ako neko ima informaciju da neki može, ne bi bilo loše da navede) što eriofidnu grinju drži na sigurnom mjestu u listu. Insekticidi imaju osobinu da se transportuju kroz biljna tkiva (neonikotinoidi), ali nemaju efekta na grinje.

Ulje se računa kao insekticid i akaricid, ali ono nema posebno insekticidno dejstvo, da truje insekta utičući na procese u njegovom organizmu. Ulje uništava insekte mehanički, zato se i koriste tolik količne ulja pri tretmanu - oko 20 l, a neko preporučuje i 30 l. Cilj je da ulje ulijepi i zatvori traheje - otvore kroz koje insekti dišu i tako ih uguše. Druga stvar, koju sam čuo onako, u prolazu, ulje prekrije i biljku, te tako spriječi širenje specifičnih mirisa vrste, koji će privući štetne insekte. Takođe ulje istu stvar uradi i sa jajima onih organizama koji prezimljavaju u tom stadijumu, kao što je crvena voćna grinja (voćni pauk). Oblijepi ih i tako prekine dotok vazduha.

Abamektin je jedan od efikasnijih akaricida danas, pakuje ga mnogo proizvođača i ima različita imena - Vertimec, Abastate itd. Njegova mana je što fotolabilan, brzo se degradira na sunčevoj svjetlosti, a druga stvar, nije sistemik, da ga usvaja list i treće nema efekta na jaja.

Envidor - spirodiklofen je drugi, čini mi se, takođe dobar akaricid, koji ima efekta i na odrasle grinje i na larve i na jaja. Ni on nije sistemik, ali je nešto postojaniji od abamektina i sporije djeluje. Grinje ne ubija odmah, nego iz onesposobi u probavi, prekida im ishranu i one umiru od gladi. Takođe i iz jaja koja su tretirana, izlaze larve, međutim, one takođe ne mogu da se hrane.

POred ovih imaš još Apollo (a.m. klofentezin), koji djeluje na sve uzraste, Demitan (a.m. fenazakvin) namjenjen uglavnom za pokretne stadijume, larve i odrasle grinje, Nissorun (a.m. heksitiazoks) namjenjen za tretiranje jaja i mlađih stadijuma, jer sprječava rast i razvoj grinja. I postoje insekticidi, akaricidnog djelovanja iz grupe organofosfornih jedinjena. To je a. m. azinfos metil, ali nisam siguran da li ga još ima, jer su te materije povučene ili u povlačenju sa tržišta.
 
Hvala dadovocar, kao i uvek detaljno objasnjenje od tebe :ppozdrav:

O Kanački, baš si se unervozio.

Onako , zna da bude i gore :osmeh: prosle godine sam u tom mladom zasadu imao problema sa grinjom , ali se pojavila mnogo kasnije i mislio sam da sam ih sredio redovnim tretmanima, kad ono ove godine nije jos ni sve olistalo i opet ona.. Moracu malo vise paznje da obratim na grinju ove godine, koliko moze da bude stetna po mlade vocke ?
 
Eriofidna grinja može da zeza mlado stablo u porastu, smanjuje površinu lista, ali ne može da je uništi, bar ne brzo. Doduše, tebi ne treba ukras, nego rod. Ne znam koliko je to kod tebe rašireno, ali sjećam se dok sam radio u voćnjaku da smo imali u jednom "ćošku" par sadnica kruške s tom grinjom. Pored svih drugih problema, ona je bila zanemarivana stalno i obično smo se sjetili da je imamo kad je vidimo. Pojedine grane su bile napadnute i sporo se širila, ali kažem ti, zbog problema s buvom i stalnim tretmanima za njeno suzbijanje, kontrolisana je i ta grinja, pa se sporo širila. To je bilo prije 4 godine, ne znam šta se desilo s tim kruškama u međuvremenu, tada su bile za nijansu slabije od njihovih vršnjakinja...
 
sta je ovo?

http://oi60.tinypic.com/28lsahy.jpg

- - - - - - - - - -

ne mogu da ubacim i ostale slike, na levoj strani ove slike vidi se da su listovi neuporedivo sitniji i svetliji u odnosu na ostatak drveta gde se lepo razvijaju, ako neko zna šta bi to moglo da bude , reč je o dunji ? Hvala u napred.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

1zgb7s8.jpg


- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

2znmzxl.jpg


- - - - - - - - - -

28lsahy.jpg


- - - - - - - - - -

ove druge dve slike dole, jel su to krenule vaši na list, meni se čini da je tako, oprskao sam kako treba plavim uljem ali izgleda da je ulje akaricid a za vaši ne deluje, samo na grinje.

71mm4g.jpg


- - - - - - - - - -

2zsmmbk.jpg
 
Poslednja izmena:
druže na tom manjem delu je ležalo nešto vode, jednostavno nisam stigao da isfreziram... inače se periodično isfrezira..... nego bolje napiši šta misliš o promenama na slikama :ppozdrav:
 
Malo ležala...kako li je kad mnogo leži:)
Prvo mi je palo na pamet nedostatak magnezijuma od preteranog glifosata, jer tako izgleda, žive travke nema.
Može da bude od te vode, da je krenulo nešto anaerobno da se dešava, zakopaj malo vidi da li dobro miriše zemlja na dubini.
Nisam baš stručan za voće ali meni liči da im nešto nedostaje jer su se neki listovi lepo razvili dok je biljka trošila rezerve.
 
Hmm, danas sam išao sa insekticidom NURELL+ Antracol+ fitofert kristal 20:20:20, pre toga redovno plavo ulje, još jednom bakar oksihlorid i malo fitoferta, rekao bih redovno održavanje...... Vrlo moguće da fali neki element, sad posle cvetanja ću ići sa nekim elementom ...

- - - - - - - - - -

Posle onih poplava i silnih kiša, sve mi se čini kao da se zemlja isprala i počelo je da dolazi do nekih promena na lišću, jesenas sam i uredno pođubrio.
 
Koji je ovo bubičon?


Šta je ovo, redovno se pojavi na nekom stablu preko noći maltene, izgleda bukvalno kao vosak od bele sveće ali mekan, uvek je iznad nekog pupoljka (ima i komad od listića na slici):


Nešto mi brsti i listove do kraja, ostane samo rupa gde bi krenula grana, našao sam bubicu nalik na onu što je Žilijen mislio da je surlaš pa rekoste da je listojed neki, ali bre baš sitna buba, ja sam mislio to neka krupnija? Jel ovo od nje?

 
Pozdrav kolege,jedno pitanje ako moze neki savet. U mladom zasadu kruske,na mladarima koji su krenuli neki list poceo da se uvija,razvijem ga nema nista unutra ali uvijen u sebe. Sta moze da mu bude? Vocnjak je zasadjen pocetkom marta,bilo je skoro i mraza da li je mozda od toga ili je u pitanju neka druga bolest.
 
Mladi listovi tako izlaze uvijeni i onda se kada izađu polako rašire.
Ako nema unutra lisnih uši ili grinja to je to.
 
Evo priče o nekim saznanjima koja govore o tome da se pčele navlače na neonikotinoide, dodatan argument protiv insekticida u vreme cvetanja: http://www.sciencealert.com/bees-ar...mful-nictotine-like-pesticides-study-suggests

Prevod sa google translate:

Пчеле су узимајући зависни од штетних, ництотине налик инсектицида, студија показује

Закачен на инсектициде као људи су закачен на цигарете.


U novoj studiji gledajući u dejstvu neonikotinoide insekticida - najrasprostranjenija klasi insekticida na Zemlji - naučnici su otkrili da su pčele uzimajući navukla na njih na isti način na koji ljudi postanu zavisnici na nikotina sadržaja u cigaretama.

Predvođeni naučnika iz Nevcastle Univerzitet u Velikoj Britaniji, studija je pokazala da su pčele tako privlači neonikotinoida - koje uključuju sintetičke hemikalije slične nikotina - da kada ponudili rešenje šećera protkana insekticida, oni ga biraju preko nekontaminirane šećera rešenje . I dokazi ukazuju da su i oni dobijaju 'Buzz' iz nje.

"Neonikotinoide ciljati iste mehanizme u mozgu pčela koje su pod uticajem nikotina u ljudskom mozgu," jedan od tima, neurolog Geraldine Vright, navodi se u saopštenju. "Činjenica da pčele pokazuju sklonost ka hrani koja sadrži neonikotinoida je u vezi, jer sugeriše da kao nikotin, neonikotinoide može delovati kao lek da hranu koja sadrži ove supstance uspešniji."

Tim okupljen oko zajedno Buff-tailed bumbara i pčela i ponudio im da biraju između redovne šećera vode - njihov omiljeni hrane - ili slatku vodu protkana tragova neonikotinoida. Iznos su koristili u laboratoriji odslikavaju male količine koje završavaju na biljke u cvetu usevima da i divlje i domaće pčele su potrebni da oplodi.

Objavljujući svoje rezultate u prirodi, tim je otkrio da su pčele u stvari radije zagadjene vode šećer kad su date obe opcije, a to nije bilo zbog toga što im je prihvatljivije ukus. "Istraga je pokazala da su insekti nisu u stanju da probaju proizvod, što znači da bi se zavisnost svojstva nikotina igraju značajnu ulogu u njihovom izboru," Džejms Mainard iz Tech Times objašnjava. "Nedostatak ukusa receptora za insekticida i sprečava pčele iz izbegavajući hemikalije, [koji izaziva] dalju potencijalnu štetu kolonija u divljini."

Omiljeni masivnim korporacije poput Baier i Singenta, neonikotinoide se trenutno koristi na oko 95 odsto kukuruza i uljana repica useva širom sveta, a su najčešće korišćeni insekticid kada je u pitanju pamuk, sirka, i šećerne repe. Navikli su na oko polovine svetske snabdevanja soje, i većina voća i povrtarstvo u SAD, uključujući jabuke, višnje, breskve, narandže, bobicama, Zelena salata, paradajz, krompir i.

Oni su odobreni za upotrebu oko pčela, jer nema dokaza koji bi ukazivali da ubiju pčele direktno, ali nedavna istraživanja su pokazala da se oni mogu oštećuje mozak, što bi se moglo lagano ih ubija. "U ovom trenutku više nije kredibilan da tvrdi da je poljoprivredna upotreba neonikotinoida ne šteti divlje pčele,", rekao je Dejv Goulson, pčela stručnjak na Univerzitetu u Saseksu u Velikoj Britaniji, koji ne učestvuje u istraživanju Karl Mathiesen u The Guardian. "[Ova studija je] veliki korak napred u razjašnjavanju neonikotinoidnog debatu ... Ovo je bila prva potpuno polje-realno, dobro replicirao suđenje do sada, impresivna komad."

U 2013., Euopean Unija postavila zabranu dvogodišnji na osnovu tri vrste neonikotinoidnog insekticida na cvetnica useva, na osnovu studije sugerišu da bi mogli biti krivi za tekući kolapsa kolonije. Studije poput ovog pokazuju da oni samo mogu biti na nešto, i nadamo se korporativni interesi od Baier i slično ne ometaju napore da zameni neonikotinoide ako moramo.
 
Nazad
Vrh