Oranje

Kod nas je oranje takvo da kad zavrsm brazdu mogu na kraju da je zavezem sajlom i da je komplet veoma lako odvucem kuci,nema prekida,ceo kais

- - - - - - - - - -

To bi bila fora,jedan ore a drugi s traktorom vuce brazde u drugu njivu:haha:
 
Evo malo friske backe brazde
0df47f0513cf29ae1ebe96924d73b48b.jpg
 
i ja sam danas orao i uspio savinuti raonik ko bananu, bio panj pod zemljom i eto problema, a dobio u najam.....imam drugi, a ovaj ću probat srediti kod nekog kovača, ako ga nađem kod nas.......jako je lijepo išao, pa mi nekako žao tog raonika......plug je 1x14 a raonik ima 4 rupe.....
 
Komsijsko je zimsko oranje,ali zato kisa ga sabila maksimalno,tako da je ga ugasio kad bude tanjirao a ima 533.
Sutra tanjiranje pa drljanje i odmah sejanje.
 
I mene ceka ovakav posao... Gume na raktoru nove, plug spreman, samo da se usteluje:osmeh:. Ima Rakovica da pici, danas oranje, sutra tanjiranje i fini drljaca ili spremac. Za sejanje ce mo lako...
 
Kod nas svi sa Rakovicama zapoceli oranje i odustali,nemoze da ore,samo iskakanje plugova jer je zemlja na strnjikama kao ledina od 100 godina.Danas je burazer sa 60-kom menjao 3 pluga i dolazio drugar da proba da ore sa Rakovicom 65 i nisu nista uradili,samo blokada,treca spora i muka ziva,potrosili goriva a nisu 30 ari uzorali.Veceras pred mrak dodje burazer sa celim konzilijumom da me zamoli da probam da orem tu njivu od 1,4h,samo probaj,nesto nemoze da ide kaze on,ja upalim 560 plug je bio zakacen,odem tamo a oni izvalili iz zemlje televizore,frizidere,po neki zamrzivac,ma ceo namestaj,a brazda prava kao slovo S,ja spustim plug a oni se okacili na traktor kao majmuni da gledaju,prva brzina i gas,ide samo peva,uzbrdo opet isto plug dole i prva i samo gas,obidjem jos jedan krug a oni cute,burazer pita a kako ti to ores bez blokade i prvom.Glupo pitanje.Sve sto je rekao:Zapalicu je ja.
Lepo sam rekao,ljudi nije Rakovica kao IMT sedi i vozi,za njen hidraulik i tehniku oranja treba stos,kliker i 100% ispravnost inace sa njom nema oranja,nesposobna.A ko ima ispravan hidraulik na rajki,Niko.mozda 10%.

- - - - - - - - - -

Evo ga prodje i moj drugar,vraca se sa oranja,otisao pre pola sata,kombinacija Rajka+756.Izgleda neide mu od ruke ove noci:osmeh:
 
Nisi ti radio zemlju kod mene,ja tanjiracu izlomim na 100 mesta a ovo bi doneo samo ram kuci,eno i burazer je kupio setvospremac,za 2 hektara polomio 3 opruge,spremao za sejanje zobi.Kod mene je zemlja kao testo.
 
Kod nas nista bez tanjirace na vecini zemljista,ima negde gde je bela zemlja ona je laka i tu bi setvospremac isao i na prolecno oranje.Teska drljaca tesko da bi uradila posao.Inace ko ima setvospremac a takvih je malo obavezno prvo predju tanjiracom zimsko oranje pa tek ide setvospremac u protivnom sam spremac nista neuradi,gledao i probao.
Kod burazera je setvospremac Metalogradnja sa dva rotora na lancima,kao na toj drljaci.Za 2 hektara polomio opruge,iskrivio flah sto drzi rotore i pukla dva lanca sto vise rotori na njima.Inace spremac je jako ocuvan,fabricki.I jako tesko se vuce,tezak 385kg po tablici,sirok 2,2.
 
Nazad
Vrh