Pitanje na brzinu...
Naisao sam na povoljnu sjecku za zmaja 142 original ZMAJ s fiksnim nozevima pa imam par pitanja za iskusnije kolege:
Posto sjecku (ako ju kupim) moram suzavati da ju pripasem na malog zmaja, da li na sto trebam posebno obratiti paznju? Jasno, kad se sastavi, moram ju balansirati, to je jasna stvar ali ako ima kakvih problema oko rastavljanja i ponovnog sastavljanja iste, molim da me uputite.
Da li je moguce postojecu osovinu s ove sjecke nekako nadograditi, preurediti da sjecku prepravim na sistem klatecih nozeva? Ovako originalna mi se cini pre gusta s obzirom kako izgledaju sjecke s klatecim nozevima sto nas dovodi do slijedeceg pitanja
Koliko je tesko pokrenuti "s mjesta" ovakvu sjecku i kako se ista ponasa u radu kad se "zaleti". Vjerujem da zbog vece mase teze usporava ali i da pravi vece opterecenje u radu zbog velikog broja nozeva.
Sto bi se desilo da joj ostavim samo dva reda nozeva od postoojeca 4 u cilju olaksavaja zamasne mase same sjecke? Znam da je kolega na FAHR kombajnu prije 2-3 godine izvadio svaki drugi kontra noz i kaze da je rasteretio sjecku drasticno a slama se svejedno fino sasjecka. Ja pitam sta bi bilo da na rotoru odvadim dva reda nozeva a kontranozeve ostavim sve?