Zimzelena magnolija

suza

Novajlija
Učlanjen(a)
23 Jul 2011
Poruka
2
Lokacija
beograd
U oktobru sam kupila i zasadila zimzelenu magnoliju (Magnolia Grandiflora) u basti. Bila je zasticena tokom zime, da bi u prolece listovi poceli da zute i jedan po jedan da otpadaju. Sada je jul, nijedan novi list nije krenuo, a stablo nije ouseno. Molim vas ako neko zna sta bih trebala da radim dalje,kako se odrzava i neguje, da li treba da joj ponovo stavim neko mineralno djubrivo ili sta vec. Jako sam tuzna zato sto je to sada samo jedna stabljika u vrtu, a ceo vrt sam preuredila tako da ona zauzima centralni deo,jer mi se jako svidela kako izgleda.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.972
Lokacija
Apatin
Malo žešće podrezati biljku, tako da ostane to što je zdravo, pošto se biljka ove godine ukorenila. Na proleće bi trebala biljka da izbaci lisne pupoljke.

Ovo što sam preporučio je krajnja mera, nešto kao poslednja opcija.
 

dadoxxl

Član
Učlanjen(a)
28 Apr 2009
Poruka
135
Lokacija
mostar
Obavezno dodaj zeljeza u 4-5 navrata tokom ove sezone.Primjetit ces za nekoliko dana novo listanje.Inace magnolija mijenja lisce,tako i ako se zimi ostete listovi,ljeti se to nadoknadi rastom novih listova.
 

szeki-telep

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2010
Poruka
528
Lokacija
ns/telep
Imam drvo Magnolije pred kućom.Zasadio sam je kao cveće,nisam nešto vodio računa,izraslo je u ogromno drvo koje godišnje dvaput cveta i stvarno je prelepo.Dali mogu sa tog drveta da nekako posadim još dva pa da mi bude lepo zatvoreno sa ulice?Unapred hvala.
 

dadoxxl

Član
Učlanjen(a)
28 Apr 2009
Poruka
135
Lokacija
mostar
Mozes ,magnolija grandiflora se lako razmnozava sjemenom,polozenicama ili margotiranjem.Najlakse je iz sjemena,a mozes i polozenicama,kada u proljece jedan dio grane zakopas u zemlju,a da joj viri vrh.Granu uzmes koja je blizu zemlje i savijes,a mora ostati tako do jeseni ,kada je otkines od maticne biljke.Tada imas novu sadnicu sa dobrim korijenom,posadi na mjesto predvidjeno za sadnicu dobro zalij i cekaj da poraste.
 
Vrh