Dragojlo
Član
Ne znam koliko je tacna informacija da se i crveno ulje povlaci iz upotrebe u evropi, to sam cuo od par agronoma koliko je tacno neznam, ali jos ga ima u apotekama... ja sam jednom prskao sa crvenim uljem i nije bilo lose, imam 250 stabala sljive cacanke rodne i stenleja, i jos oko 50 tak stabala raznog voca jabuka, krusaka, lesnika, tresanja,visanja, oraha, dunja....ali od pre dve godine prskam sa galenikinim preparatima i mogu svima da preporucim ovu kombinaciju bolje od crvenog ulja, Bakarni oksihlorid50 0.5%(ili Cuprozin 35WP 0.35%)+Galmin 1-5%+Cipkord 20EC 0.03%. Ovo kada se pomesa i oprskaju stabla, onda stabla postaju kao da su lakirana, 100 kisa ga nemoze isprati, ovo prskanje odradim krajem febrara do polovine marta, i posle voce ostaje cisto do maja u aprili samo odradim neko prskanje sa kracom karencom insekticid+ recimo ronilan ili Kidan protiv monilije kod kosticavih vocaka, a kod jabuke antrakol, mankogal 80 i sl. I kasnije do kraja vegetacije pratis stanje u svom vocnjaku, nisu sva podrucja ista po pitanju napada da li insekata ili biljnih bolesti, gdje su struje vazduha vece i nadmorska visina vece tu je i manje prskanja u celoj godini u odnosu na ravnicarske reone...
I da naglasim jos u jesen sam voce jos oprskao sa bakrom Cuprozin 35WP ostalo pa da se ne baci, a inace bolje bi bilo sa bordovskom corbom jer ona je vrh prskanja u jesen najmocniji fungicid, i to da sami sebi napravite plavi kamen+gaseni krec, i da vidis ako voce ima lisaja mahovine ma to sve sleti, kod mene nema mahovine i lisaja jos ali ove iduce jeseni idem sa bordovskom corbom obavezno.
Od preparata zadnjih godina najvise koristim preparata od: Bayer-a,Galenike, Basf-a,Sygenta to su provereni igraci na polju hemije u opste ne samo u vocarstvu, u ostalom kada kupujete neki preparat samo pogledajte cene, koliko para toliko muzike... Uzmite samo Syngentin fungicid Switch 62.5WG jedan od skupljih ako ne i najskupljih ove vrste protiv Trulezi plodova pogotovo sivog plijesnila na sljivi Stenly kojoj je ovo mana, prosle godine sam ih tretirao sa ovim fungicidom i u berbi su se bile ciste i zdrave gotovo da sma mogao pobrojati u celom vocnjaku koje su imale trulez na sebi....
oduzih ja, ajd sad neko drugi
Ako koga jos sta zanim oko prskanja neka pita tu sam na raspolaganju
I da naglasim jos u jesen sam voce jos oprskao sa bakrom Cuprozin 35WP ostalo pa da se ne baci, a inace bolje bi bilo sa bordovskom corbom jer ona je vrh prskanja u jesen najmocniji fungicid, i to da sami sebi napravite plavi kamen+gaseni krec, i da vidis ako voce ima lisaja mahovine ma to sve sleti, kod mene nema mahovine i lisaja jos ali ove iduce jeseni idem sa bordovskom corbom obavezno.
Od preparata zadnjih godina najvise koristim preparata od: Bayer-a,Galenike, Basf-a,Sygenta to su provereni igraci na polju hemije u opste ne samo u vocarstvu, u ostalom kada kupujete neki preparat samo pogledajte cene, koliko para toliko muzike... Uzmite samo Syngentin fungicid Switch 62.5WG jedan od skupljih ako ne i najskupljih ove vrste protiv Trulezi plodova pogotovo sivog plijesnila na sljivi Stenly kojoj je ovo mana, prosle godine sam ih tretirao sa ovim fungicidom i u berbi su se bile ciste i zdrave gotovo da sma mogao pobrojati u celom vocnjaku koje su imale trulez na sebi....
oduzih ja, ajd sad neko drugi
Ako koga jos sta zanim oko prskanja neka pita tu sam na raspolaganju