Zeolit kao đubrivo

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Sve više se priča o zeolitu, u ishrani a sada i u poljoprivredi.

Zna li neko nešto o ovome, imate li iskustva?

Ja npr znam za jedan sajt, ne znam cene, zvaću da pitam ali me zanima da li neko ima ikakvog iskustva, da nije neka pomodarija koja nema vajde u pitanju...

Ne znam koje su ovo firme i ne reklamiram ih, to sam našao preko preporuke i preko google, neki sajt ima cenu za mineralni hidrogel koja je po meni prejaka, oko 2000 dinara kilogram ako sam dobro shvatio, a toliko i ide po sadnici

http://agroecoproject.com/

ECO ZEO fruit


Prirodni mineralni oplemenjivač supstrata


ECO ZEO fruits napravljen je od zeolita visokog kapaciteta jonske izmene koji je posebnim tehnološkim procesom pripreme i obrade, oplemenjen i modifikovan za sadnju svih vrsta voćaka i vinove loze. Zeolit zahvaljujući, specifičnoj strukturi, stepenu čistoće i uspostavljene veze sa makro i mikro elementima stvara otimalne fizičko-hemijske uslove za razvoj višegodišnjih biljaka. Koristi se kao dodatak pri sadnji voćaka i vinove loze kao i u proizvodnji kalemova i reznica. ECO ZEO fruits namenjen je za voćare koji se profesionalno ili iz hobija bave proizvodnjom. Ovaj proizvod omogućava održavanje optimalnog režima ishrane, vlage u zemljištu kao i regulisanju fizičko-mehaničkim osobina zemljišta u jamama za sadnju mladih voćarsko-vinogradarskih vrsta.


Pri sadnji voća i vinove loze povećava se prijem kalemova, rast i razviće korena i lastara. Doprinosi skraćenju intervala od sadnje do dobijanja prinosa. U periodu pune rodnosti povečava prinos i kvalitet voća i vinove loze ne utičući na remećenje odnosa sadržaja i ukupnih kiselina kao i nutritivnih elemenata.


Primena ovog proizvoda naročito je opravdana na zemljištima lakšeg mehaničkog sastava (peskovita) gde je stepen držanja vlage i hranljivih elemenata mali.


Upotreba: Dodaje su pri sadnji u količini od 0.5-1.5 kg po sadnom mestu ili 1-3 kg/m2 pri proizvodnji kalemova i reznica.


Pakovanje: 20 kg


Rok upotrebe: neograničen


Čuvanje: U suvim i zatvorenim prostorijama

http://www.i-zeolit.rs/


[h=1]MINERALNI HIDROGEL – Kompleks bentonitskih i zeolitskih minerala[/h]■ Jedinstven proizvod sa 92-94 % vode i 6-8% hranljivih sastojaka
■ Koristi se za uspostavljanje prirodnog hidrobalansa u zemljištu “ni vlažno – ni suvo” za duži vremenski period
■ Vrši dugoročno vodosnabdevanje i prehanjivanje korenovig sistema u aridnim klimatskim uslovima
■ Omogućava primenu ECOZEL-a, ECOMELIORANTA svih drugih đubriva sa površine terena do korenovog sistema.
MINERALNI HIDROGEL proizvod od prirodnih minerala je neverovatan istraživački uspeh preduzeća a pre svega prijatelja saradnika Dr. Slobodana Stojkovića predstavlja stvarno malu revoluciju u primeni bentonita i zeolita u voćarstvu, vinogradarstvu, šumarstvu i rasađivanju velikog broja drugog drveća.
Mora se reći da su svi gelovi koji se danas nude na tržištu veđtački polimeri dok je MINERALNI HIDROGEL APSOLUTNO PROIZVEDEN OD PRIRODNIH SUPSTANCI koje pre svega čine BENTONIT i u manjem procentu ZEOLIT.
Ovo sredstvo rešava jedan od najvećih problema današnje i savremene biljne proizvodnje a to je nedostatak vlage u zemljištu u dužem vremenskom period 30-80 dana u zavisnosti od klimatskih uslova i korišćenja patrona HIDROGEL-a. MINERALNI HIDROGEL je super absorbujuće sredstvo, koje značajno povećava vodni kapacitet zemljišta jer sadrži 92-94% vode i 6-8% mineralnih komponenti koje prihranjuju koren biljaka.Pri tome on se uvek može koristiti zajedno sa ECOMELIORANT-om ili ECOZEL-om proizvodima u kojim su dominatni mimerali zeolit, monmorionit i magnezit.
MINERALNI HIDROGEL je ekološki proizvod koji zadovoljava sve standarde ORGANSKE PROIZVODNJE, biorazgradiv, apsolutno bezoopasan po zdravlje, izuzetno poboljšava kvalitet zemljišta i može da se primeni na svakim tipovima zemljišta.
Primena može biti na nekoliko načina, ali mi sugerišemo dva osnovna:
а) direktni
б) patronski način

DIREKTNO korišćenje MINERALNOG HIDROGELA je dosta jednostavan način primene,gde se koren svake sadnice pre sađenja umoći u hidrogel i onda stavlja u jamu. Da bi se povećala njegova efikasnost sugerišemo da se u material (zemlju) koji se vraća u jamu, pomeša sa ECOZEL-om do 20%. Efekti će se izuzetno poboljšati I ovakav način korišćenja se primenjuje prvenstveno kod rasađivanja I pospešuje razvoju korenovog sistema sadnice.
Stvarno je praksa pokazala da se uticaj mineralnog gela znatno znatno veći ako se u jamu stavlja ECOMELIORANT ili ECOZEL,proizvodi koji sa gelom multipliciraju rezultate u rasadnji. Indirektno korišćenje MINERALNOG HIDROGELA predstavlja „malu“ revoluciju koja će se objasniti u narednom tekstu a to je PATRONSKI način primene.
PATRONSKI način korišćenja MINERALNOG HIDROGEL-a ilustrativno se bolje razume kroz prezentirane fotografije.
Za nov način rasađivanja potrebna je neznatna investicija koja će obezbediti izvanredne rezultate. Dodatni izdatak se ogleda u sledećem:
■ plastična cev φ 70mm,dužine 300-500 mm u zavisnosti od dubine jame
MINERALNI HIDROGEL,1,1.5 i 2 kg u zavisnosti od vrste I starosti voćke
ECOZEL, 1,0-1,5 kg, ECOMELIORANT 1,0-1,5 kg

[h=3]Primena MINERALNOG HIDROGEL-a:[/h]U iskopani jamić se sipa ECOZEL u količini od 1-1,5 kg u zavisnosti od vrste biljaka rastojanja rasađivanja. Zatim se u jamić vertikalno ili koso postavi jedna ili dve cevi (zavisno od vrste biljke) i malo “urone” u ECOMELIORANT ili ECOZEL. Rasađena biljka se zatrpa zemljom. Ukoliko se želi poboljšanje od vodovazdušnog faktora u jamiću, poželjno je pomešati zemlju sa 1-1,5 kg ECOZEL-a ili ECOMELIORANT-a. Takođe se može u cev sipati 2-3 l vode direktno u korenov sistem koju će absorbovati naš proizvod i zemlja iz jamića i nakon toga se ubacuje patron MINERALNOG HIDROGEL-a. Cev se zatvori. Kada hidrogel preda svu količinu vode i minerala i kada cev bude prazna dodaje se novi patron gela i potrebnog hraniva.

[h=3]Prednosti ove tehnologije sađenja su:[/h]■ MINERALNI HIDROGEL, ECOZEL ili ECOMELIORANT su takvi rezervoari vode da je sadnja npr. u pustinjskim uslovima jedino moguća i efikasna ,što govori da je absorpcija ove dve mineralne mase izuzetno velika.
MINERALNI HIDROGEL je sa izuzetno bogatim makro i mikro elementima neophodnim za brz razvoj biljaka.
■ Rast biljaka, kvalitet plodova i prinosi su nadprosečni
■ Klimatski uslovi uopšte ne mogu da utiću na razvoj biljaka,prinos i kvalitet roda
■ Sa površine terena preko cevi se ostvaruje direktna veza sa korenom biljke
MINERALNI HIDROGEL, ECOZEL ili ECOMELIORANT su sa značajnim vrednostima K,N,P,CA,MG,P imaju kompleks potrebnih hranjivih sastojaka bez kojih razvoj biljki nije moguć
MINERALNI HIDROGEL trajno rešava problem snabdevanja biljaka sa potrebnom količinom vode i hraniva
MINERALNI HIDROGEL postepeno u fizičko-hemijskom procesu direktno se troši usisavanjem preko korenovih dlačica
■ Ova tehnologija je izvanredna za nepovoljnu morfologiju terena gde je otežano zalivanje
■ Ceo sistem funkcioniše tako što MINERALNI HIDROGEL “donosi” vodu do ECOZEL-a ili ECOMELIORANT-a a ovaj korenu biljke vodu i sve ostale elemente daje “sa merom”, ni manje ni više nego što biljci treba
■ Rasad se prima 100% bilo da je u pitanju voćarstvo, vinogradarstvo, šumarstvo

[h=3]Pakovanje:[/h]patrone 1kg; 1,5kg; 2kg

[h=3]Način upotrebe:[/h]■ Kod stasalih vinograda posipa se u brazdu sa leve i desne strane špalira na rastojanju 10-150cm u kolicini 1,5 kg/1m
■ Kod mladih vinograda posipa se na dno sadne jame u kolicini od 400g-500/1 reznica
■ Kod formiranih voćnjaka posipa se na dno sadne jame u količini od 1,5 kg/1 sadnica
■ Kod rasađivanja novih mladica voća je 1,0-1,2 kg/sadnici

[h=3]Sastav:[/h]Granulisani prirodni ZEOLIT sa granulisanim MAGNEZIT-om
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Zahvaljujem, vidim da je proizvodnja istog malo specifična, treba izdvojiti silnu vodu, zatim kaže prašina od kilogram je kao fudbalski stadion, zatim da su to vulkanima izbačene čestice iz utrobe zemlje...pa mi sumnjivo da to što ja budem kupio na džak u zemlji Srbiji bude zaista zeolit?
Ima li neko praktičnog iskustva, znate li cene?
 
Učlanjen(a)
14 Jan 2013
Poruka
1.273
Lokacija
Beograd Sahara
U STOCARSTVU koristi se kao posip u stalama za neutralisanje neprijatnih mirisa. Stocnoj hrani dodaje se preventivno u zavisnosti od stepena plesnivosti hrane. Dodavanje stocnoj hrani vrsi se u cilju obezbedjivanja boljeg zdravstvenog stanja stoke,povecanja prirasta,smanjenja mortaliteta i sprecavanja kontaminacije finalnih proizvoda. KOD CUVANJA VOCA zeolit povoljno utice na mikroklimu skladistenih prostorija tako sto snizava vlaznost vazduha i ublazava temperaturna kolebanja ,uklanja stetne hemikalije sa povrsine ploda apsorbuje i neutralise fermente i druge materije izdvojene sa bakterijama koje izazivaju proces truljenja . RIBARSTVO koristi se kao sredstvo za snizavanje amonijacnog jona u vodi koji moze bii veoma toksican za ribe,pored toga koristi se i kao dodatak u ishrani riba.Upotreba 0,4%-0,5% zeolita u odnosu na kolicinu vode. U ZASTITI ZIVOTNE SREDINE koristi se za preciscavanje otpadnih voda poreklomiz industrije,poljoprivrede...Uklanja veliki broj kontaminata iz vazduha.itd.Granulacija prah mikronizirani termicki obradjen,sitni 0-1mm.krupni 4-8mm. UOPSTENO zadrzava vodu u zemljistu,sprecava ispiranje hranljivih elemenata,usvaja teske metale ,poboljsava strukturu zemljista,smanjuje kiselost.Ove podatke sam prepisao sa jednog flajera koji sam dobio kad sam bio u poljoapoteka hidroponika,mislim da kod njih ima zeolita.
 

omegapn

Član
Učlanjen(a)
7 Feb 2010
Poruka
66
Lokacija
Параћин
Видим да је ова тема отворена још 2013 па да видимо да ли је неко користио зеолит на свом имању.
Ја бих дага набавим за воћњак и виноград па да се мало распитам .
 
Vrh