Zahvaljujem na komentarima i podrsci, sto ovde, sto na pp!
@tibi
Ja ih znam nekoliko, ukljucujuci i mene. A znam ih i mnogo vise koji su ostali. Ali, svi mi imamo neke svoje ideje, zelje i planove. A vecina tih koji su ostali preko (a da se nisu rodili tamo), zele jednog dana da se vrate, kad stvore sebi 'dovoljno' i obezbede stranu penziju. Mislim, i u tome ima rezona. Ali zivot jako brzo prolazi, i koliko godina ce im ostati zivota kad se napokon odluce vratiti?
Ali kao sto rekoh, svako od nas ima svoje vidjenje srece i ciljeva u zivotu, pa cak i ako su neki jako slicni jedni drugima, razlike su u malim detaljima. Ja sam mozda napomenuo, nisam neki patriota, ali zelim da budem srecan u svojoj zemlji, koliko god to zvucalo cudno, mislim da imam pravo na to. Kao i svi mi.
Vreme socijal komunizma je davno proslo, i ono "Sine uci skolu da ne bi morao da radis" je dobilo sasvim drugi smisao. Ljudi zavrsavaju visoke skole, i ... ne rade. Nemaju gde. Nema vise drzavnih firmi kao za vreme tita gde kad se jednom uvalis, to vodi do opustenog zivota sve do penzijice, sa eventualnim stancicem. Sve je otislo dodjavola, a na duge staze, neverujem da ce biti bolje. Napisao sam vec na temi o umiranju sela, da ce doci trenutak, u ne taleko dalekoj buducnosti, kada ti novci nece imati vrednosti, a parce zemlje za uzgoj hrane biti vrednije od zlata.
Znam da zvucim kao ludak kad to gore izgovorim, ali i da izignorisemo geopoliticko stanje na svetu, i posmatramo samo nasu zemlju. Odakle novci koji se trose? Krediti. Kako se servisiraju rate koje dospevaju za naplatu? Novi krediti. Pa sledeci, opet krediti. Jednog dana, nece biti od koga da se uzmu krediti, a rate ce biti prevelike za servisiranje, i sve ce pasti kao kula od karata. Dzaba ti posle sve. Mozda ce da uleti neki arapin i samo produzi malo agoniju.
Ovo je sad mozda preduboko razmisljanje za ovu temu i forum koji se ne bavi tim stvarima, ali novci, tacnije krediti, su vid 'novog ropstva'. Zasto sve velike kompanije konstantno traze 'sto jeftiniju radnu snagu'. Zbog cega se toliko forsira kapitalizam. Mislim, u redu je. Ali, svi smo mi u neku ruku robovi. Mi u gradu posebno. Zavisis od nekoga da ti da platu, da te nahrani. Banke, Korporacije. Njima je u interesu da sto veca populacija zavisi od njih. Ogromna vecina kapitala je u rukama mizernog procenta ljudi.
Ali dobro, da ne duzim,
ponudili su mi neki posao pre par dana, neka strana firma sa sedistem u BG, i treba da idem na razgovor tokom sledece nedelje, da vidim o cemu se tu radi, da li smo kompetabilni itd.
Ali, i ako ga dobijem/prihvatim,
ne odustajem od svoje ideje i svog plana, samo u zavisnosti od plate, mozda necu morati da prodajem sta imam, nego cu kupovati malo po malo i produziti tu tranziciju, ili samo utegnuti stan sto bolje i samim tim imati veci pocetni kapital... ili odvojiti neku kintu sa strane, pa tako povecati pocetni kapital. Naravno, uvek postoji vise nacina da se nesto zavrsi.
Ja stvarno zelim zivot na svom imanju, da gajim voce, povrce, domace zivotinje i treniram pse. Okruzen prirodom. Ubedjen sam da tu lezi moj
spokoj za kojim tragam. A stvarno, zelim da zivim spokojno, te mi je to jako bitna stavka.
Sto kaze Milan iznad, potpuno se slazem. Ljudi, da ne kazem klinci u Beogradu... na stanici autobusa, ne gledaju ni levo ni desno, ni pogled da razmene. Svi su udubljeni u svoje pametne telefone, tvituju, lajkuju, instagramisu, whatever. Kao zombiji. Niko ne primecuje cudo zivota koje se odvija ispred njihovih ociju. Pupoljci sa grana. Cvet u travi. Radjanje novog zivota. Ja primecujem... i slikam