Pametno
ide 3ci... a bojim se da ce biti i 4ti
3ci deo iz notepad-a:
Anyway, ono za sta sam odlucio da cu 'da drzim' 1000% za sad, za svoje potrebe: (Naravno, dosta toga zavisi od toga gde se 'skucim' i sta budem imao na raspolaganju.)
- Kunici (njam njam)
- Par ovaca (za pocetak) do 10, pazljivo odabranih sa vise strana + Ovan (em moze da se krka, em mogu jaganjci da se prodaju, em ce obuka 'border collie-a' biti vrhunska.) Ako to sa ovcama bude kako treba, ne bih 'mnogo' prodavao, ostavljao bi ih za priplod, ili menjao za 'drugu' liniju, tj svezu krv, da ne budu u srodstvu, i tako dok god bude bilo prirodnih resursa za odrzavanje odredjenog broja. I to opet zavisi gde cu da zavrsim i koliko 'prirodnih' pasnjaka ima okolo, kako bi hranjenje stvarima koje se proizvode bilo samo u zimskim mesecima...
- Tovni Pilici (za sebe i pse, mozda i nesto preko za prodaju/trampu)
- Nesto pernato da trckara okolo, koke nosilje, guske, curke.
- Mangulice
- Par Koza
Ovo iznad mi deluje kao nesto sto je jednostavno, i ne iziskuje preterana ulaganja (sto novcana, sto vremenski).
- Neka bastica sa povrcem, opet, za svoje potrebe
- Vocnjak, koji ce vremenom da raste. Volim drvece, volim voce, domacu rakiju... (jabuka, kruska, kajsija, dunja) + po neko drvo visnje, tresnje, orasi.
- Par kosnica kod vocnjaka, mozda i vise, imam dosta drugara koji obozavaju medovachu...
Vecinu tih domacih proizvoda koje bih proizvodio u startu 'a preteknu' bih mogao da prodam po beogradu 'odmah'. Sto drugarima za licnu upotrebu, em jedan komsa drzi tezgu na kalenicu, drugi na vidikovackoj pijaci...
U zavisnosti sa koliko obradive zemlje 'krenem', nesto sto je potrebno meni i sto moze da se proda, a ako bude viska ili mi ne bude trebalo da moze da se proda... za pocetak neverujem da bi bilo vise od par hektara, pogotovo sto ne bih imao svoju mehanizaciju 'u pocetku', lucerka/detelina/kukuruz za silazu (sorry ako se frljam izrazima, ipak tek istrazujem), mada se nebih preterano udubljivao u to bez da imam dovoljno zemlje/svoje mehanizacije, ili neki dobar dogovor sa 'komsijama', tipa, ja njima u ispomoc kad su njihovi radovi, oni meni urade par hektara moje zemlje za dz ili uz neku malu nadoknadu. Na kraju krajeva, i da se plati, nije kraj sveta, ali bih gledao da budem dobar komsija u svakom slucaju.
Mada, ko zna, mozda mi se svidi pa budem radio na tome da
nabavljam mehanizaciju, prosirujem zemlju, a sa tim se otvara mogucnost drzanja krupne stoke. Tipa, tov teladi. Ali otom potom.
Kao sto rekoh, sve to zavisi u kom delu zemlje zavrsim, i kakve su mogucnosti.
Da sumiram, pocetne zelje su da proizvodim dovoljno hrane za sebe i pse + da se proda neki visak, placaju osnovni racuni, i ako nesto pretekne, super. A preteklo bi sigurno, koliko to je vec drugo pitanje. Naravno ne sve gore navedeno, i definitivno ne sve od jednom, moram jos da istrazujem, ali kapiram da je to skromno, mozda gresim, a ako gresim, ispravite i posavetujte me.
U prvih godinu dve, nece mi biti potrebno mnogo vremena za pse, jer cu ih imati samo nekoliko (stenci), a kasnije zavisi. Koliko god da je bitno da se sa njima radi, jako je korisno 'zatvoriti' ih u box, na dan, dva, da se uzele igre (a igra je naravno rad, tj dresura, to je filozofija citave price, i zato mi toliko prija). I to ce vremenom donositi fine novce, ako se kvalitetno radi, a radilo bi se uglavnom za strano trziste. Ako se neko stene proda u srbiji, i to je ok
Mislim, imam ja i megalomanske biznis ideje, bilo bi super da moze da se pocne sa 100 krava muzara, par extra priplodnih bikova, 60 tovljenika, sa svim modernim propratnim objektima, i dovoljno zemlje da uzgajam sve sto mi treba za njihovu hranu + da prodam visak i pokrijem troskove proizvodnje, uz to mleko, i da na taj nacin zatvorim krug i imam cist profit sa tovljenicima, sa sve mehanizacijom, i dovoljnim brojem stalnih radnika, da oni rade dok ja 'gazdujem', i spejs shatlom od traktora, i svemirskim brodom od kombajna.... i vinogradi... i nepregledna polja pod sojom za bio gorivo da tera mehanizaciju, i ogrev za plastenike sa ranim povrecem... i ... ali pocetni kapital bi bio takav kakav je, i od neceg mora da se pocne.
Kao sto rekoh, mislim da sam skroman u svojim zeljama, a i sumnjam da bih imao mnogo vremena da radim sa psima ako bih obradjivao velike povrsine i bio razbacan na sve strane (ali ako se zaljubim u zemlju, nikad se ne zna...).
Pogotovo sto bih sve sam radio oko kuce/zemlje. Samac sam, a ako vremenom bude bilo para za unajmljivanje pomoci/radnika super. A sumnjam da cu se
opet zeniti ako (kad) odem na selo, nesto sam stekao utisak da mlade vise vole da se udaju u BG ili NS.
Mozda uvezem nesto iz ukrajine
A mozda i neka lokalna mlada padne na moj sarm kad vidi kako sam smotan po polju...
Mada sumnjam da bih se opet zenio i da ostanem u gradu, nije da ne zelim, hteo bih ja i decu, to je imperativ svega, samo lud covek ne bi, ali realno, nemam hrabrosti za taj poduhvat sa realnim platama od 200, 250, 300 evra - ako si zaposlen. Pa samo 200 mi ode na komunalije i racune, a gde je hrana, a gde ostalo. Da ne spominjem da sam u poslednjoj firmi, kao uslov da potpisem ugovor o radu, morao da potpisem ugovor o sporazumnom raskidu saradnje
PRE ugovora o radu!?!?!? Pa aj' ti digni kredit ako imas cohones, ili se upusti u neke ozbiljnije akcije. Sigurnost NULA, Stres 100%.
Sa druge strane, selo je u prednosti, jer mislim da covek ne moze da bude gladan ako hoce da radi, pogotovo ako ima neko lepo parcence zemlje. A iskreno, kada pogledamo na dnu piramide, to je ono sto je najbitnije. Ti na selu ako nemas dinara prebijenog, neces biti gladan. Uberes nesto iz baste, prikoljes koku, zeca, zaviris u spajz, susaru. U gradu ako si gladan, mozes zaviris u kontejner da vidis jel ima nesto. Mada zbog stanja u zemlji, 'karteli' drze kontejnere. Pre par dana se pobise neki cigani oko dva kontejnera u mojoj ulici... dok im se penzos koji je vec video da nema nista interesantno, smeje iza ledja... malo crnog humora, ali tako je.
U svakom slucaju,
Malo fantaziram - oprostite mi na tome, i spustite me na zemlju ukoliko se vinem previse u oblake... Voleo bih nesto kao salas, odvojeno od naselja, da nema komsiluka u neposrednoj blizini (nacickano), nije da imam nesto protiv
ljudi i komsija, ali kao neko ko je ziveo u zgradi celog zivota, voleo bih neko rastojanje, makar da ne moze niko da mi se viri u 'dvoriste', da komsija zna sta sam imao za rucak, dorucak i veceru,
a pre svega da ne bude svadja sa komsijama, ipak planiram da drzim pse, koji su jako lajavi, pogotovo Nemacki Ovcari. I da meni ne smrdi njihova stoka, a njima moja.
Super bi bilo da je 'okucnica' 1ha... (zbog poligona za obuku koji planiram da napravim, boxeva, i sta vec treba da bude blizu a uz to da mi kucno dvoriste bude zicom odvojeno od poligona/obora... planiram drvece tu... jorgovan, bagrem... orah... kesten, lipu, hrast.... i klupica u hladu, i neko cvece da zasareni i zamirise kad procveta, i jos jedno 2-3-4 ha 'tu negde' u blizini, a idealno da je sve u komadu (sto naravno nema sanse da se desi).
Jos ako bi neka sumica bila u blizini (koju ne bih sekao ni pod tackom razno ukoliko bi nekim slucajem bila moja), i reka/potok/jezero, mojoj sreci ne bi bilo kraja. (Odrastao sam na dunavu, medj' alasima, i mnogo volim reku... kad bi nasao imanje sa pogledom na reku, jos ako bi mi imanje islo sve do obale, pa makar to bilo samo par metara, bio bih srecan kao da sam dobio 7icu na lotou!).
Voleo bih vojvodinu, sto zbog korena, sto zbog mentaliteta, sto zbog plodne zemlje. Volim kako ljudi pricaju, njihov humor, pogled na zivot i sporiji tempo (naspram Beograda). A i ako se otcepi, siguran sam da ce pre u EU od srbije
Vojvodina ima i druge prednosti, infrastruktura je (koliko ja znam, opet, ispravite me ako gresim) generalno mnogo bolja nego po sumadijskim selima. Struja/voda/kanalizacija/kablovska. Obdanista/Skole su u boljoj funkciji (u slucaju da se ipak ozenim i bude dece).
Vidim, ovde po forumu, da dosta ljudi aktivno radi po atarima, pa bi imalo od koga i da se nauci. A trebam bas mnogo da naucim. I da se pritekne u pomoc, u zamenu za pomoc. Ono sto me ubija, tj odbija, (pored cena koje sam propratio na topiku cena zemlje, kupovina-kredit-prepis) je... ravnica bez brda na vidiku. Ceo vojni rok sam proveo u Somboru (bilo mi je super), i hvatala me je neka depresija kad se popnem na strazarsku osmatracnicu... i gde god se okrenem isto. Nebo dodiruje zemlju. Uz to, kad pukne kosava (kao pre par dana), nemas gde da se sakrijes. Mada se covek na sve navikne. I ako sam negde procitao da je procenat samoubistava u vojvodini nesto veci naspram srbije...
Sto se tice juznije od BG-a... ni sam ne znam gde bih voleo. Mozda neko moze da me posavetuje, ne znam ni sam gde je dobra zemlja (kvalitet njiva), ni kakve su cene, ali za razliku od vojvodine, ima vise sumovitih delova, i vise reka/potoka, vise napustenih domacinstava. Ali ima i Brda, gde kad zaveje i bog kaze zbogom. Blizina Beogradu bi bila super (radius ~100 + - 50km), ali nije presudno. I to vise zbog onoga "ako budem imao decu" da mogu da ih vozim u skolu i nazad. U Bg ako treba. Sa jednog kraja na drugi beograda u 'spicu' mi treba vise nego 100 km kolima po nekom iole solidnom putu. Okolina Cacka mi je interesantna, zbog rodbine (i ako je vise od 100km od bg), uz moravu ali ne znam kakvo je stanje tamo sto se tice tih starijih domacinstava, kvalitet zemlje, cena itd. Jos negativnih strana, po oglasima kad sam gledao, vecina njih nema vodovod/kanalizaciju, sto mi je nekako neprihvatljivo za 21 vek. Ali, ipak je ovo srbija.