Zatvaranje zimske brazde

Hvala mnogo svima!Sto kaze Momo podrazumeva se da cu sacekati da se gornji sloj prosusi ali ne mogu da cekam da budu idealni uslovi za pripremu jer bih onda izasao iz optimalnog roka, kasnio bih mnogo sa setvom, tesko ova zemlja gubi vlagu u dubini!Moracu da nadjem balans izmedju vlaznosti zemlje i nekog podnosljivog roka za setvu
.
Mislim da kolega landini kada kaze zito u stvari misli na kukuruz!!!Sto se tice razbijanja grudvi sa valjkom to u ovoj zemlji nije moguce, ako se grudve naprave nema im razbijanja dok ne padne 50l kise pa onda ugreje sunce i tako jedno 2,3 puta e tada se tek razbiju, zbog toga je bitno da se ne vadi blato iz dubine!
Ako ti je takva zemlja kad se grudve prosuse i ne mogu ni valjkom da se razbiju onda bolje poslusaj clana @Bobo, jer kad se prosusi gornji sloj posle poplave tu ces setvospremac sav izlomiti.

Ako ti je takva zemlja kad se grudve prosuse i ne mogu ni valjkom da se razbiju onda bolje poslusaj clana @Bobo, jer kad se prosusi gornji sloj posle poplave tu ces setvospremac sav izlomiti.

Tanjiračom će zlo napraviti , čovjek kaže da mu je teška zemlja , a ovo o čemu Bobo priča to je laka zemlja ali duže bude vlažna , tu i može poslije tanjirače koja otvori vlagu nešto da u radi , ali u teškoj zemlji je druga priča.

u teskoj zemlji samo roto drljaca pravi dar mar sve ostalo dzabe naftu trosite, imao sam situaciju prosle god,posle spremaca grudve jake ko beton , nemos im nista samo ih kotrljam po njivi , tocak od traktora predje preko nje i nece da pukne a kad je roto drljaca prosla to je bila leja

masina koja zlata vredi

Na koji način bi mogao da se riješim trave na oranju? Sad je previše mokro za bilo kakav rad ali čim bude dovoljno suvo moram nešto raditi, jedna parcela već izgleda kao livada. Mislio sam da predjem tanjiračom čim bude moglo pa opet rotodrljačom pred sjetvu ali me brine mogućnost da bude kiše a zemlja u mom kraju je takva da kada pokisne tako poravnana neće duuugo da se osuši pa bi mogao da zakasnim sa sjetvom. Sa druge strane, trave je previše da bih se usudio da čekam do sjetve. Razmišljao sam i o nekom prskanju ali ne znam čime, nikad to nisam radio po oranju. Korov mi se pojavio na dvije parcele gdje je bila pšenica, ima dosta pšenice, mnogo italijanskog ljulja sa jedne strane njive jer je debil od komšije sijao ljulj rasipačem i posijao ga je na nekih 3m širine uz medju i još kojekakvog korova.

Total deluje na zelenu masu i ne ostavlja nikakve posledice,otprilike nestane posle 24h...Ja uz pre-em idem i total 2lit/h.

Kako je fino prosusilo,taman ce za dan-dva moci da se ravnaju vislja zemljista,ako opet ne bude kise.

Zombi , kad se kolko tolko prosuši napravi prohode za prskalicu , čime god tanjiračom ili ... onda predji totalom . Ako je jako vlažno u nekim dolama nemoraš idealno da praviš paralelne te prohode nego gledaj gdje je malo suvlje , jer bolje da prskalicom malo sidješ u nespremljeno i vlažnije nego da ideš tu sa tanjiračom ili spremačem , a ako se malo i promaši nije strašno . Drugo pošto su to uglavnom uskolisni korovi još ako nema pirike možeš ladno da ideš slabijom dozom totala pa će te malo koštati ( ja idem samo 1.5 l/ha). Ja kad sam pisao da je i u takvim tipovima zemlje kao kod tebe dobro preći oranje odma sjeseni jednom drljačama ili tanjiračama mnogi kažu ovo ili ono ,... sad nebi imao nikakve trave da si to uradio a da moraš da čekaš da se osuši dobro : moraš pa moraš to je samo prividno .
(Moram odsad da stavljam ovaj slogan jer odma mnogi demantuju koji imaju totalno drugačiju zemlju pa da ljudi ne dolaze u zabludu ) :
Ovo ne važi za Vojvodinu .

Radilo se danas
IMG_20160316_132901.jpg
IMG_20160316_132921.jpg

IMG_20160316_132942.jpg
IMG_20160316_133003.jpg

Nazad
Vrh