Zatvaranje zimske brazde

Nikola, tom oranju i ne treba zatvaranje !

Treba, i te kako! Vidis li da ima pukotina koliko hoces kroz koje vlaga moze ispariti iz zemlje... U ovoj temi je rijec o zatvaranju vlage a ne o ravnanju brazdi ili sjetvenoj pripremi. Ovako fino poorano se isusi dok kazes "KEKS" ako se ne zatvori vlaga na vrijeme a predstoji npr. suncano vrijeme bez kise na vidiku. Kod nas je jos kisovito i pada dva dana pa jedan ne i tako kod nas nece trebati zatvarati vlagu, opet cemo morati tanjurati da isusimo sjetveni sloj da se moze sijati...

Mora da se predje dva puta da bi se dobio lep setveni sloj,obicno uradim na zimu ali nisam imao sa cime..

@Matic
Radjeno je oko 3h,do kise je pobelelo duva vetar kao sumanut.

@Zarkovmali
Nije preporucljivo terati tako brzo pod prednjom vucom,ovako ide 12km/h sto je sasvim dovoljno,a i masine radi ravnomerno nema poskakivanja.

Spusten je ram. Nego sam stao na usponu pa je traktor malo krenuo nazad pa izgleda da je podignuto.

Farba se vec izgulila... :-D
Sinovci ofarbali pre par dana, inace drljaca kupljena jos 70-ih...

Juce i danas poravnao sa 539 i lakom drljacom sva oranja. Lepo se radilo, a krenuli su lepo i korovi.
Malo su mi losije, tj ruznije za oko ispale dve parcele gde je prilikom oranja ostalo malo tuluzine da viri.

Au bre ljudi, u kojoj vi državi živite? Ja već mesec dana pecam momenat da zatvorim brazdu a ne da mi se. Ovih dana jedan dan kiša, jedan dan sunce i tako u krug...

I kod nas bila kisa do utorka. Sad sam uhvatio da uradim sve. Evo vec pocela kisa da pada.

Milane ja planiram setvospremac pred setvu. A na nekim parcelama ce verovatno samo drljaca jer se bas lepo uradilo prvi put.

Nazad
Vrh