Zatvaranje zimske brazde

Ja pre pola sata zavrsio sa spremanjem, ukupno 52 ha. Pre setve cu baciti ureu i preci lakom drljacom.

E ovo ja zovem zatvaranjem brazde,a ne one vase ciste njive! :haha:

2a0kyz7.jpg

I ja sam bio vredan danas, odradio sam ovo jedno jutro što imam...
Dobrinčan

Ni moja njiva nije ništa bolja, što se korova tiče, 90% je mišovkinja, a prskao sam totalom leđnom prskalicom , tako da će do setve nestati...
Ali zato imam utisak da se mnogo bolje uradilo nego prošle godine, ovo je samo jedan prohod, i može se već skoro i tako sejati bez dodatnog spremanja...
Dakle laka OLT drljača i Vladimirec u kombinaciji, jedan prohod, evo rezultata:
21_03_16_1118.jpg

21_03_16_1119.jpg

Na sredini njive je podvodno, zato je traktor malo kaljav, neka mini depresija, kažu stari ljudi da je nekad potok (koji je sada na kraju njive) tekao baš sredinom, u tom delu, pa su ga zatrpali, a iskopali kanal na kraju i promenili tok tog potoka po imenu Međeš, i ovaj potez njiva se tako naziva...

Razbaceno djubre pre spremanja,i juce sve zavrseno prvi put videcemo hoce li biti potrebe za drugim putem.

6.8l po hektaru ili 4 litre po jutru (Znam da litra nije kila al jbg)... Ako je isao vise puta tragom, vise manjih parcela, grbav teren, transport od njive do njive, jos ako su malo dalje od kuce...

Nzm jel malo ili puno,ja sam danas merio,oko 3 litre trosi rus po hektaru u zatvaranju brazde lakom drljacom.Inace kod nas juce i danas bas dosta njih radi,neki drljacom,neki spremacima,generalno gledano ,pola pola.Na lakoj zemlji moze spremac,ali na tezoj,ako nema daske napred,znaju opruge da pucaju samo tako.

Pazite, nije isto u ravnici npr raditi na manjem gasu u "brzini vise" nego po nekakvim brdima na vecoj turazi. Dal je dovoljno proci jedan trag lakom drljacom ili treba vise puta, sve ovisi. OGROMNU ulogu igra da li je drljaca 3,4 ili 5 krila...

Slazem se da je 7l na hektar dosta ali opet treba u obzir uzeti puno toga...

Meni je zetor potrosio sa lakom cetvorokrilnom drljacom 2,5l/kj 3 brzinom na 1800obrtaja!Sad po meni to nije puno cak sam i prezadovoljan ali mozda bi i mananje bilo da je kvalitetnija nafta,a glavnu cemo potrosnju videti u setvospremacu!Razni su faktori potrosnje u pitanju tako da sve su ovde potrosnje oko realnog sto kaze Bobo nije svugde isti uslov za pripremu brdo,ravnica i ostalo!

Nazad
Vrh