Zatvaranje zimske brazde

Ovako je to izgledalo u Oktobru.Improvizacija kljuc uspeha,ustedeo sam gorivo i vreme.Sada je sve to prasina...
viewer.php
[/URL][/IMG]
viewer.php
[/URL][/IMG][IMG

To u nekoj mekanoj zemlji,u ljutoj bi skakala kao zeka i verovatno bi se to raspalo u jednom prohodu.
Provereno....Prednja nosi i vuce teret zato je od Bagrema(zutog ne onog belog kao vrba)15/15cm.Direk,greda nazovi kako hoces.A u ljutoj zemlji,tj sto radim par hektara pored reke,smolnicu,tu drljaci treba malo vise tereta posto samo pise odozgo.Razmotricemo modifikacije za sledecu sezonu..Za ovu se otplatilo...

Kod nas je problem vetar, sve te reljefe koji strce vetar kada izduva ostane suvo, kada kasnije prodjemo sa spremacom ako nebude padavina, stvori se sloj 10 cm suve zemlje, zato ja praktikujem da poravnim i sada vetar nemoze toliko da pravi stetu kao kad je neravno a i vlaga se podigne na 1 cm do povrsine i tu stoji.

Da li imate problem erozije (zbog vetra) na poravnatim njivama? Da li ste imali ranijih godina to, napr. ako u martu malo zasusi, a kosava na odustaje?

Probacu i ja ove godine sa zatvaranjem brazde jedino mi nejasno oko djubriva,planiram baciti UREju na ciklon i to sam razumeo da se baca pre setve,ali planiram i razbaciti NPK 15,kad to treba uneti u zemljiste.Dodao bih da sam vec zaorao na jesen jednu kolicinu fosfora,NPK i azotnog djubriva medjutim dodao bih jos.

NPK bacis pre zatvaranja brazde, to si trebao da bacis i jesen, ali sad je gotovo.
I u prolece nemoj ici tanjiracom, nego spremacem, pa ce videti koliko je bolje nicanje.

Kakva su to oranja ako mora da se pegla više puta drljačom i setvospremačem da bi se poravnalo?Kod mene nema problema sa erozijom iako košava zna da piči danima.Pre par godina je vetar zatvorio oranja u proleće samo tako.Ravno k'o tepsija ispalo.

Da, na to sam mislio. Jeste da je blizu vlaga (ako se poravna), ali je povrsinski sloj suv (na samoj povrsini), pa zato imam osecaj do moze da dodje do deflacije...

NPK bacis pre zatvaranja brazde, to si trebao da bacis i jesen, ali sad je gotovo.
I u prolece nemoj ici tanjiracom, nego spremacem, pa ce videti koliko je bolje nicanje.
Ne citas,vec sam bacio NPK i zaorao ali ocu jos da dodam NPK ali neznam kad da ga ubacim u zemlju,kad budem zatvarao brazdu ili pred setvu.
Setvospremac kod nas nema sta da radi,prvo potrosim tonu goriva dok ga uzvucem uzbrdo a nije sreca ni nizbrdo,drugo nemam ga i neplaniram ga kupovati za sad:osmeh:

Mozda je tako bolje,vec je spremno djubrivo,neka malo odlezi:osmeh:
To ce biti okruglo 500kg po hektaru raznih djubriva pre setve kukuruza,plus kroz kultivaciju-spartanje bar 300kg azotnog.
Ako bude kise kad treba mogu se nadati prinosu od 6-7 tona po hektaru.::lose::

Nema je,crko digitron a ja imao keca iz matematike.:osmeh:

Racunica u Srbiji ne postoji,ta operacija u svrhu poljoprivrede odavno ukinuta:osmeh:

Kakva su to oranja ako mora da se pegla više puta drljačom i setvospremačem da bi se poravnalo?Kod mene nema problema sa erozijom iako košava zna da piči danima.Pre par godina je vetar zatvorio oranja u proleće samo tako.Ravno k'o tepsija ispalo.

Samo misliš da nemaš problema sa erozijom,jedan od pokazatelja je stvaranje pokorice a ta priča se često povede i bude aktuelna posle prolećne setve.Sve nam je priroda omogućila i dala u amanet samo je čovek taj koji je jedini u stanju da je opstruira... U istom problemu smo svi mi koji nismo u mogućnosti da iznosimo staljnjak,a postoje i negativni uticaji dugogodišnjeg korišćenja veštačkog đubreta da sad ne bude:off_topic:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh