Zatvaranje flaša sa vinom

Koji materijal je dobar za zatvaranje vina u boce ?

 • Pluta

  Glasovi: 12 92,3%
 • Staklo

  Glasovi: 1 7,7%
 • Silikon

  Glasovi: 0 0,0%

 • Ukupno glasača
  13

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.027
Lokacija
Apatin
Pokrenuo sam temu o Čepovima od plute, ali da se tamo ne bi pisalo o nečem drugom, otvaram ovu temu. Stvar je takva da se veoma često koriste čepovi od silikona, a u poslednje vreme i od stakla. Stakleni čepovi imaju presvučen deo koji naleže na flašu, sa silikonom.

I oni se prave u više različitih kategorija, pa bi bilo dobro da se prilikom odabira čepa za vino vodite idejom da je skuplji čep ujedno i bolji čep za vaša vina.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.027
Lokacija
Apatin
Tražeći informacije o zatvaranju flaša, naišao sam na još neke informacije tako da ih sad moram predstaviti u ovoj temi. Kako zatvoriti flašu od vina je bitan detalj, pa svaka korisna informacija dobro dođe.

Prvi je tekst Čep sa navojem protiv klasičnog pampura

Još od vremena kada se po prvi put vinom napunila jedna staklena boca pojavio se ozbiljan problem njenog zatvaranja. Kao zatvarač, do danas, najduže se zadržao plutani čep koji je u svojoj bogatoj istoriji imao nekoliko metamorfoza. Međutim, izgleda da ova moderna vremena donose novotarije koje će, kako izgleda, najozbiljnije da ugroze dosad neprikosnovenu upotrebu plutanog čepa. Tako je jedno od novijih rešenja koje se već masovno koristi u više evropskih zemalja, čep koji se zašrafljuje na grlić boce.
Ovaj tekst je u celosti objavljen na sajtu poljoprivreda info, pa preporučujem da ga celoga tamo pročitate.

Drugi tekst je Vinospravljanje, dan drugi

Zatvaračica nije loša, ali ima mali problem. Radi na principu kupastog žljeba, gde je gornji deo gde ulazi pampur širi od donjeg. Metalna šipka je naravno koji mm uža od tog donjeg otvora, te kada pritisne čep odozgo ona ga blago udubi. Kako prolazi nadole, pluta se ugiba i otkine se mali prsten plute sa vrha, debljine 5mm. Obzirom da su čepovi dobri, dovoljno ostane za flašu, ali estetski ne deljuje najbolje. Zbog toga čepove treba namokriti da bi brže kliznuli na dole. I obavezno nakon svakog zatvaranja dobrano očistiti zatvaračicu jer od tog kidanja ostanu delići koji pri sledećem zatvaranju završe u vinu.
Ovaj drugi tekst u sebi ima dosta korisnih savet, kako o zatvaranju flaša za vino tako i o etiketiranju flaša, i na kraju o pranju sudova, koje se nameće posle prebacivanja vina u flaše. Pranje posuda gde je bilo vino je bitan segment rada jer, ga istovremeno spremamo za ubacivanje sledeće ture vina.
 
Vrh