Zanimljivosti iz sveta ovaca i koza

Maestro

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Mar 2009
Poruka
1.579
Lokacija
skoro Beograd
Moj jubilarni 500-ti post na ovom forumu. Pošto još uvek smatram moju malenkost kao "Ovčara u pokušaju" evo ovog interesantnog priloga, pronadjenog na nekom američkom sajtu.


Mitovi o ovcama


1) Ovce su glupe?!Ne, niukom slučaju! Naprotiv, poprilično su inteligentne. Ovce mogu da razmišljaju, rešavaju probleme i maju izvanrednu memoriju. Prema univerzitetskim studijama ovce mogu da zapamte do 50 drugih ovaca, čak iako iste nisu videle i do dve godine. Postoje ovce koje znaju da otvore, odnosno odbrave vrata ili kapiju, da udju negde gde bi se teško moglo predpostaviti da su spremne za to. Mit o tome da su ovce glupe potiče od toga da ovce počinju da paniče i trče prema opasnosti ili povredi. To rade zbog toga, jer nemaju pravi mehanizam odbrane od napadača (ne mogu da ujedu, udare, ritnu se, osakate, ili na drugi način povrede napadača) i zbog toga se one skupljaju u gomilu koristeći pri tome različite metode da nadvladaju napadača.2) Ovce su slabovide i ne razlikuju boje?!
Netačno! Ovce mogu da razlikuju boje, ali zahvaljujući poziciji očiju na glavi ovce ne vide dobro ako je nešto blizu ili direktno ispred njih. Ali zato imaju izvanredan periferni vid i mogu videti pod uglom od 320 stepeni.3) Ovce su loše majke?!?
Nikako! Možda ima malo ustručavanja kod prvojagnjenki, ali su ovce veoma zaštitnički nastrojene. Kada stado napadnu psi, čak i one ovce koje nisu majke formiraju “zid” izmedju pasa i jaganjaca, štiteći na taj način svoje potomstvo.4) Ovce rade što im se prohte?!
Delimično tačno! Ovce imaju sopstveni um i naum, ali takodje postoji i odredjena hijerarhija. Uopšteno postoje jedne ili dve starije “vodje” koje su “zadužene” za sve. Sve ostale ovce u stadu prate bezpogovorno “vodje”. U stadu takodje postoje i dominantni ovnovi i neke ovce koje su odredjene da brinu o jaganjcima, sve dok se jaganjcine odluče.5) Ovca se ne može obučiti ?!
Netačno! Ovcu je, zahvaljujući njenom intelektu, sasvim lako obučiti. Medjutim, sve dok neko ima strpljenja i razumevanja za osnovno ponašanja ovaca i sebe postavi kao “vodeću ovcu” može da nauči jedinku čak i da se odazove na poziv gazde.

:ppozdrav:
 

stevo

Novajlija
Učlanjen(a)
1 Apr 2010
Poruka
2
Odg: OPG-sve što treba znati

kako da nabavim istarskih ovaca
ja sam stevo iz makedonije strumica
 

Maestro

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Mar 2009
Poruka
1.579
Lokacija
skoro Beograd
Najskuplje jagnje na svetu?!

Jagnje nazvano Deveronvale Perfection je posle prodaje po ceni od 392,000 dolara postalo najskuplje jagnje na svetu.
Deveronvale Perfection spada u rasu Banffshire, Škotska, kupljeno od strane lokalnog farmera na prodaji u Lunarku.
Razlog za visoku cenu je taj što ovo jagnje poseduje snažne fizčke predispozicije.


Prodavac kaže da je cena izvan svakih njegovih ocekivanja, međutim složio se tvrdnjom da je to jagnje stvarno savršeno.
Rekao je da je Deveronvale Perfection najbolje jagnje koje je ikada imao i da stvarno ima izuzetnu snagu i zdepastu građu.
Osam meseci staro jagnje će služiti samo za oplodnju i nadaju se da će opravdati plaćenu cenu.
 

CAR

Član
Učlanjen(a)
22 Jan 2010
Poruka
1.140
Lokacija
lika
Odg: majstor na dijelu

pa nesto treba i pojesti i profestati malo ali u odredjenim granicama sta se tice alkohola ::svaka cast::
 

meeker

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2010
Poruka
973
Lokacija
Užice
Odg: majstor na dijelu

Uživao u Ličkoj jagnjetini i jaretini :D i pečenim krompirima onako u pepelu vrućim sa nekim sirom ili kajmakom ne znam kako se zove al je za 10. Al to je bilo u nekim drugim vremenima, pa me ovo Lika podsetilo .
:ppozdrav:
 

CAR

Član
Učlanjen(a)
22 Jan 2010
Poruka
1.140
Lokacija
lika
Odg: majstor na dijelu

Ma za prvi maj sam jare klao bilo je rakijestine i u cipelama a krompire smo zaprtali u zar(zaprtali tako se kaze kod nas)Zena mi lezi u porodilistu a mala kod punice ma muzika i pijesma se je orila da se sve razljegalo i jecalo.Steta sto njesi bio.Dodji na more ako imas priliku gdje god da se nalazis na Jadranskoj obali javi i eto me pote.
 

meeker

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2010
Poruka
973
Lokacija
Užice
@CAR
Ja sam klao jagnje za Svetog Đorđa.Sve najbolje za tvoju porodicu da vas bude više ! :ppozdrav:


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
@maestro
Ovo skupo jagnje mi liči na nekog kera :haha: :haha: :haha: :haha:
 

Maestro

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Mar 2009
Poruka
1.579
Lokacija
skoro Beograd
@meeker

Slažem se da je ružno, ko zna šta su sa čime ukrštali?!?!, ali zato ovo tvoje što se već bilo ocedilo i spremno za ražanj, samo da se dobro posoli!!! Mora da je bilo dobro, samo koske ostale? Još ako su gosti bili ješni i pišni!?!?

:ppozdrav:
 

CAR

Član
Učlanjen(a)
22 Jan 2010
Poruka
1.140
Lokacija
lika
Mekeer

Dobar komad mesa, ::svaka cast:: ja sam danas na sv.Marka kod kolege opet jeo janjca tako je ukusan bio kao mozak, ma jos smo u troje.A ovo janje ili sta je na sve lici ali na janje ne samo sto vunu nosi.
 
S

Sumadinac-Gruzanin

Guest
Evo jedne zanimljivosti koja se meni desila juce.Jagnje od tri dana je uspelo da trceci za traktorom ode kilometar ipo od moje kapije.Kako je uspelo da dotle stigne ne znam samo smo ga otac i ja jedva pronasli u obliznjoj sumi i to tek posto smo poterali ovce putom i dok ovca nije zablejala dva tri puta nije se javljalo.A u sumi je bilo sakriveno pod jednim malim grmom kome su grane dohvatale zemlju a oko grma imalo zbunja, skoro da se nije videlo dok se ne pridje blizu.
 

abrkili

Član
Učlanjen(a)
1 Avg 2010
Poruka
47
strasno kolika ta novorođena janjad ima kondicije.Meni je jedno ostalo postrani zaspalo i kad je sado ošlo,ostalo samo,uplašilo se mene i trk prema cesti.Na jedvite jade sam ga uhvatio.
 
Vrh