Zaštita voda i ekologija

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.420
Lokacija
Futog
Otvaram ovu temu sa ciljem da pisemo o sprecavanju sve veceg zagadjenja nasih voda i priobalnog podrucja. Svedoci smo sve veceg broja deponija smeca na obalama nasih reka i jezera. Nadam se da cete pored teksta koji govori o nacinu borbe protiv takvoga zla postaviti i koju sliku. Sigurno da su pozeljne i lepe slike krajolika nasih reka i jezera. Pisite kako drugi cuvaju svoju prirodu pa da se i mi povedemo njihovim pozitivnim primerom. Nadam se da ce se ukljuciti svi kojima nasa zdrava priroda nesto znaci.
Slobodno pisite o zastiti pojedinih vrsta ugrozenih vodenih zivotinja i bilja u nasim rekama i jezerima.Hvala.
 
Leteći šaran uništava ekosisteme






159_13082_t.jpg
Velika riba koja skače, zvana azijski šaran, skoro je uništila ekosistem i upropastila rekreacione objekte za splavarenje duž reke Ilinoj. Ove ribe imaju ogroman apetit, a iz vode iskaču kada bivaju stimulisane zvukom motora čamca. Trenutno preti opasnost da okupiraju Velika Jezera i reku Mičigen, ukoliko se nešto ne uradi po tom pitanju.

Zašto su ovi šarani toliko štetni? Reka ih je puna, pa se oni međusobno takmiče u potrazi za hranom. Izuzetno su spretni u hranjenju planktonima. Veoma su brzi i sposobni da uzimaju hranu ispred nosa ostalim ribama. Istraživači koji su smešteni u Havani, Ilinoj, proučavaju živi svet u reci Mičigen, ali nakon nekoliko dana provedenih na reci, uvideli su da više nema bogate mešavine ribe, otkako su azijski šarani zagospodarili ovim oblastima.

Kako se otisnete u vode reke Mičigen, šarani se aktiviraju i najmanjim vibracijama vode, a u najvećem broju slučajeva to je uzrokovano zvucima motora čamca. U tom trenutku, na površinu vode počnu da iskaču šarani, i u tom skakanju oni udaraju na svaku površinu koja im daje otpor. Iz ovog razloga splavarenje je gotovo nemoguće. Posetioci i meštani govore o snazi tih šarana, i upozoravaju da udarac šarana može ubiti malo dete, te preporučuju svima da budu krajnje oprezni kada zakorače u vode reke Mičigen.

Svake godine se ulovi stotine šarana se, ali čak ni to ne pomaže rešenju problema. Jednom kada strana riba dođe u ekosistem za koji nije predodređena, veoma je teško sprečiti njeno naglo širenje. Korišćenje hemikalija u cilju sprečavanja daljeg širenja populacije se ne preporučuje, jer to može dovesti i do nestanka starosedelačkih vrsta ribe. Neki čak preporučuju ubacivanje električne barijere na 300 kilometra severno ka Čikagu. Ova barijera se postavlja na najužem prolazu reke, koja je idealna jer je uska, i lakše se može kontrolisati protok ribljih vrsta. Za sad se čini da barijera radi, ali ona neće sprečiti dalji rast populacije.

Azijski šarani su veliki problem ponajviše zato što su strana vrsta koja je namerno dovedena u reku Mičigen. Koristili su se za uklanjanje somovih bara na jugu. Studije pokazuju da su u ovom trenutku ribe smeštene na nekih 80 kilometra južno od barijere. Ako nekim slučajem uspeju da se prošire na predele Velikih jezera, eksperti poručuju da to može dovesti dokatastrofe.


Ovo gore preti i nasim rekama i jezerima pa sam zato ove postove prebacio u ovu temu.

Morao sam i ovo da postavim, pa sami sebe unistavamo:

<font color="#434343"><span style="font-family: Verdana">[video]http://www.astrozmaj.com/system/izborposla/aktuelnosti/izsrbije/svakodnevnica/deponije.html[/video]
 
Poslednja izmena:
I gde je tu komunalna inspekcija?!? Oni daju podršku kriminalcima bus plusa koji šikaniraju narod po gradskom prevozu, i teraju sirotinju sa buvljih pijaca.
 
Nasao sam par slike kanala kod Stare pazove i one su ociti primer nase nebrige i primer kako ne treba raditi:

scaled.php
 
E moj druze.Sta reci osim uzas.Da ti vidis tek kanalizaciju.Uzeli lopovi pare i nisu odradili po proektu.Sad se zacepljava,ljudi zatrpali septicke,a govna s oprostenjem nemaju gde.Smrdi kroz sifon o WC solje.Elitno naselje u Novoj Pazovi,svaka kuca sa bazenom i teniskim terenom,a smrdi 6 puta gore nego kad ja cistim objekat i to svaki dan.Neko ce nekog odrobijati.
 
Na zalost evo i koja slika kanala kod Vrbasa:
Zagadjenje-2.jpg


Leva obala
Zagadjenje-3.jpg

Desna

Zagadjenje-4.jpg


Pogled nizvodno od mosta:
Zagadjenje-1.jpg
 
Виш ти црногораца ал забушавају :haha: .. па до сад су требали да споје .. ех ди су они Норвежани да опет плате чишћење канала... нека нека стиће вас Куљани само кад крене кожара :osmeh:
 
@Pedja1

Pedja daj koju sliku lepih voda. To sigurno kod tebe ima a ne ovako zagadjenih kao kod nas.

- - - - - - - - - -

Slike od ranije, pomora ribe na VBK kod Sombora:

 
Ма те "лење рибе " или "црногорског шарана" има свуда .. то је сигурно неки Стапарaц прао прскалицу :haha:..
Није ни и овде много боље уз сву деиндустриализацију, што би Бора реко "Другови су живи људи па и они с..." :osmeh: Потрудићу се да направим пар сличица ал неће бити скоро
 
Poslednja izmena:
Evo par slika malog kanala koji prolazi paralelno sa Velikim backim (na 50-60 metara iz njega) na delu izmedju Kule i Vrbasa, a kojim odpadne vode stizu i od Kule...Kanal tek posle ovog dela prolazi pored vrbaskih fabrika, kupi njihov otpad i onda se tek uliva ispod brane i prevodnice u Vrbasu. Pogledajte kako izgleda taj kanal, odnosno boja vode u njemu.

Kanal1-2.jpg


Kanal2-1.jpg


- - - - - - - - - -

Kada nece Pedja,onda cu ja. Iako reka Una nije kod nas vredi procitati nesto o njoj i pogledati prelepu sliku.

[h=1]Reka Una, „Jedna i jedina“[/h]
Jednom je neko rekao: „Blago zemlji kojoj su granice Una i Drina“!Una je reka koja većim delom svog toka razdvaja Bosnu i Hrvatsku. Ime reke Une nastalo je od latinske riječi una – jedna, jedina.Una izvire u Lici u dolini između planina Plješevice i Stražbenice na nadmorskoj visini od oko 450 metara a uliva se u Savu u blizini Jasenovca u koju ulije gotovo 8 milijardi kubnih metara vode godišnje! Ukupna dužina toka iznosi oko 212 kilometara.Izvor reke Une neodoljivo podseća na malo jezero zelenkasto modre boje oko kojeg su naslagane velike krečnjačke stene. Veoma hladna izvorska voda izbija ogromnom snagom iz podzemlja i stvara snažne virove. Već nakon 20-tak metara od izvorišta nalazi se prvi vodopad.Una u svom gornjem toku ima naglašene osobine planinske reke a voda u gornjem toku, sve do Martinbroda ima prvu kategoriju kvaliteta. Odavde pa nadalje voda je II kategorije kvaliteta.Prvi veliki vodopad nalazi se kod Martin broda, mesta smeštenog na dnu kanjona na ušću reke Unac u Unu. Upravo ovde se nalazi mesto gde je Una najlepša i gde su prizori gotovo neverovatni. Sedra je stvorila vodopad visok 55 metara te mnoštvo brzaka, kanala i ostrvaca.Već tradicionalno, ovde se održava Unska regata (međunarodna turistička kajak regata) a Martin brod je širom Evrope čuven po raftingu, sportu kojem pogoduje nemiran i nestašan vodeni tok.
Ovde, u neposrednoj blizini se nalazi prelepi pravoslavni manastir Rmanj i Milančeva kula koja datira iz doba rimljana.
una-vodopad.jpg
Drugi veliki vodopad je Štrbački Buk koji se nalazi na Hrvatskoj strani, u neposrednoj bilizini državne granice. Štrbački Buk čini nekoliko vodopada koji čine jednu celinu. Najveći je visok približno 25 metara. Ovde se voda velikom silom obrušava niz stenovitu podlogu i razbijajući se o stene stvarajući penu i vodenu izmaglicu u kojoj se za sunčanih perioda obrazuje duga.
I na ovom terenu je Rafting vodeća sportska disciplina a Una je po raftingu postala poznata širom Evrope.U vodama Une živi 28 različitih vrsta riba od kojih neke dostižu težinu preko 30 kilograma. Pored reke raste i gotovo dve stotine različitih vrsta biljaka od kojih je jedna retka biljka Campanila Unensis u narodu čuvena kao „Unska zvončica“.
 
Na zalost evo novog pomora ribe:

Pomor ribe u Parmencu kod Čačka

SRBIJA,14:56, 12.12.2012.
Autor: Agencija TANJUG







Nakon jučerašnjeg ispuštanja vode iz akumulacije u Parmencu došlo je do pomora 10 tona ribe koja je ostala na desnoj strani obale u džepu brane

Ilustracija
ČAČAK - Nakon jučerašnjeg ispuštanja vode iz akumulacije u Parmencu došlo je do pomora ribe koja je ostala na desnoj strani obale u džepu brane.

Prema procenama ribočuvara uginulo je oko 10 tona šarana, koji je tu bio zavučen u mulju radi zimovanja.
Kako je izjavio Nedan Srdanović, ribočuvar, šteta je ogromna. Celu noć je bilo pokušaja da se spase riba.
"Određenu količinu smo uspeli da vratimo u jezero, međutim veći deo je ostao na obali i sada ih razvlače ptice i životinje", kazao je on.
Brana u Parmencu je data na upravljanja skupštionskom odlukom JP "Vodovod" iz Čačka.
Prema rečima direktore "Vodovoda" Zorana Pantovića, akumulacija je pražnjena juče od 12 do 19 sati u kordinaciji sa "Elektromoravom", tako da je riba imala vremena da se povuče.
Obzirom da su najavljene veoma niske temperature za četvrtak i petak, "Vodovod" Čačak koji gazduje branom počeo je sa blagim ispuštanjem vode kao što je rađeno i proteklih godina.
On je kazao da je opasnost od leda velika i prilikom topljenja snega može doći do poplava, pa su obavestili "Srbija vode" i Sportski centar i u roku od 7-8 sati blago ispustili vodu iz akumulacionog jezera.
On je naglasio da je ekipa koja radi na brani obučena i da je ranije obavljala pražnjenje.
"Upoznat sam sa problemom pomora ribe koji je nastao tokom ispuštanja vode, ali u pitanju je riba koja se nalazi u delovima zaraslim u travu zbog čega je "Vodovod" nemoćan", izjavio je Pantović.
 
Poslednja izmena:
Uginuće ribe u Zvorničkom jezeru

slikac.php

RTRS - 21.12.2012 20:44
U priobalju Zvorničkog jezera zabilježeno je uginuće ribe, a uzrok pomora je još nepoznat, saopštilo je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije.
Ribočuvarska služba utvrdila je uginuće ribe 15 kilometara uzvodno od brane u Malom Zvorniku u dužini od oko 50 do 100 metara. Ta služba prikuplja uginulu ribu i do sada je prikupljeno 500 kilograma ribe.
Veterinarski i vodni inspektori su obaviješteni i obavili su uvid, u narednom periodu se očekuje njihov izvještaj.
Po riječima mještana u posljednjih nekoliko dana primijećena je oscilacija nivoa vode u jezeru u večernjim satima. U blizini nema zagađivača niti ispusta, tako da je uzrok pomora nepoznat.
Inspekcija Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je obaviještena i preduzeće sve potrebne mjere kako bi se otkrio uzročnik i spriječio dalji pomor ribe, navedeno je na kraju saopštenja.


Pogranična policija pronašla je uginule ribe u priobalju Zvornikog jezera. Do sada je prikupljeno 500 kilograma mrtve ribe, a uzrok pomora je još nepoznat.

U priobalju Zvorničkog jezera pogranična policija je pronašla veliki broj mrtve ribe, saopštilo je Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.
Pomor%20ribe.jpg

Ribočuvarska služba iz Ljubovije utvrdila je da je riba uginula 15 kilometara uzvodno od brane u Malom Zvorniku, u dužini od oko 50 do 100 metara.​
Kako se navodi u saopštenju, do sada je prikupljeno 500 kilograma mrtve ribe, a očekuje se izveštaj veterinarskih i vodnih inspektora o uzroku pomora.
Prema rečima meštana, u poslednjih nekoliko dana primećena je oscilacija nivoa vode u jezeru u večernjim satima.
U blizini nema zagađivača niti ispusta, tako da je uzrok još uvek nepoznat.
Inspekcija Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja saopštila je da će preduzeti sve potrebne mere kako bi se otkrio uzročnik i sprečio dalji pomor.
 
Dsko58 to je izgleda struja radila tu,iako ima dosta kontrole tu...pecao sam tu 4-5 puta,inace poznato mesto po velikoj kolicini kapitalnih somova...a tuga pogledati tu ribu..
 
Ne mogu da verujem na sta su sve ljudi spremni. Malo sam se raspitivao za terene gde ima soma u nasem kraju i cujem za branu izmedju Botosa i Tomasevca. Detaljnijim raspitivanjem cujem da zestoko rade strujarosi, dokle sve to ide kad ribu ubijaju plinom a i strujom povezujuci se na dalekovod koji ide iznad tog mesta. Cak sam cuo da je pre 15ak godina jedan poginuo tj. izgoreo pri kacenju na dalekovod da bi ubijali ribu. Katastrofa :udri:::lose::::jako_besan::
 
Nazad
Vrh