Zaštita bilja kod GMO organizama

IVAN ILIC

Član
Učlanjen(a)
18 Feb 2010
Poruka
1.708
Lokacija
Orasje,Vlasotince
Jasno ko dan,javna tajna.Ali sta ce biti sa nasim semenima kada udju bolesni umovi novog posranog svetskog poretka.Dok god je baka bila ziva,nijedno seme za povrtarstvo nije bilo kupljeno u radnji,sve je ostavljala od svoje proizvodnje.I znalo se brate sta jedes,imao si ukus i paprike i paradajza i krastavca...Taj rasad je tretiran u par navrata plavim kamenom i bio je otporan na niz bolesti i stetocina.Kada i to malo starog autohtonog semena izgubimo,izgubicemo mnogo vise od genetskog materijala i ucicemo u nesto cemu se dalji tok i kraj ne moze predvideti.A kazes da je GMO na nasim rafovima,pa o cemu mi onda pricamo-necemo MONSANTO,pa oni su vec tu...nadiru u talasima.
 

garisa

Član
Učlanjen(a)
14 Jun 2010
Poruka
183
Lokacija
Debeljača-Pančevo
Dobro jutro.
Kada nešto postavim uvek na pameti imam da treba nešto da se nauči i upozna. U ovom slučaju je da se upoznamo sa onim što je blizu nas. Kada kažem blizu mislim na Bt hibride kukuruza, tolerantni na kukuruznu zlaticu (Diabrotica virgifera virgifera) koji se uz dozvolu pojedinih zemalja EU seju na određenim površinama. Na primer Nemačka je imala više hiljada hektara Bt hibrida kompanije Monsanto i Pioneer (po jedan hibrid) baš zbog kukurzne zlatice. Da li ima i ove godine? Proveriti na Internetu.
Koje ćete hibride koristiti zavisi i od nivoa tehnologije koju primenjujete. Ovde je poenta: "ŠTA BIOTEHNOLOGIJA NUDI U ZAŠTITI USEVA?". Biotehnologija podrazumeva i ukrštanja ili ubacivanja gena divljih srodnika koji nose neku od otpornosti pr. Clearfield tehnologija ili varijanta Focus Ultra hibrida - klasično ukrštanje.
To da li bacamo drvlje i kamenje na neku od kompanija ili je favorizujemo ispred drugih u ovom slučaju nema smisla.
Osnova je da se upoznamo sa što više stvari. Od nekih stvari ne možemo da pobegnemo.
Gariša.
 

vladale.rs

Član
Učlanjen(a)
19 Sep 2012
Poruka
709
Lokacija
Leskovac
mislim da nećemo da padnemo pod uticaja amera na gmo jer eu nezeli gmo još nešto evo juče je bilo na tv razlika u ceni gmo i hibrida razlika u novcu je ogromna na nivou drzave razlika oko 100e po tonu
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
14.162
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Zanimljivo je i nejasno da je Monsanto radio oglede sa gmo pšenicom od 99 do 2001 god , ali su odustali jer se pokazao slab interes i najava najvećih uvoznika da neće kupovati , ali radjena je proljetna pšenica , a vo što je nadjeno u Oregonu je prijavio neki farmer da mu se pojavilo preživjele ozime pšenice nakon tretmana glifosatom.
Još je sve pod istragom , čak postoji mala šansa da nije GM pšenica nego je nekako postala otporna na glifosat.
 
Vrh