Vrednost vinograda

techa

Član
Učlanjen(a)
20 Okt 2009
Poruka
424
Lokacija
Ilandza
Imam u ponudi vinograd u trecoj godini, novije vinske sorte, ogradjen, spalir,do sad uredno odrzavan, na lepom mestu. Moje selo se nalazi na severnom obodu Deliblatske Pescare, tako da je pogodno za vinogradarstvo. Interesuje me koliko vredi 1/h takvog zasada. O vinogradarstvu ne znam bas puno ali voleo bih da pocnem i spreman sam da naucim. Inace vrednost obradivog zemljista je 6000-9000/h.
 

sremac88

Član
Učlanjen(a)
24 Sep 2010
Poruka
1.543
Lokacija
Irig
Za sadnju jednog hektara je potrebno 12000-15000 evra.Tu se podrazumeva priprema zemljišta, kalemi(sadnice), sadnja, kolje, stubovi i žica.Cena zemljišta nije uračunata u ovu cenu.
 

Misko_CG

Novajlija
Učlanjen(a)
4 Apr 2013
Poruka
3
Lokacija
Podgorica
Poznanik mi nudi u zakup vinograd vinograd od 700 čokota u solidnoj kondiciji, ali ni ja ni on ne znamo koja bi mogla biti vrijednost zakupa da je fer za obojicu. Puno bi mi pomoglo ako neko zna koja je uobičajena visina zakupa vinograda u rodu po ha ili nekoj drugoj mjeri. Hvala unaprijed?
 

zupa100

Član
Učlanjen(a)
20 Feb 2011
Poruka
961
Lokacija
Aleksandrovac Župa
Misko_CG, to ti niko sa sigurnoscu ne moze reci.

Ali, da idemo ovako, 700 cokota x npr. 2 kgr grozdja x cena (koju mozes da postignes) = ? Prskanje i odrzavanje vinograda bi u normalnim uslovima trebalo da kosta oko 300 eura (po mojoj slobodnoj proceni).
U odrzavanje podrazumevam od rezidbe, plevljenja i branja, zatim sprecavanje korova tretiranje bar dva puta totalom, ili ces obradjivati taj vinograd (malo ce kostati vise), i na kraju djubrenje. Sada jesenje vocarskim, pa s'proleca npr KAN-om, i na kraju bar 4 puta prehranom preko lista.
Ako sam nesto zaboravio, molim iskusnije kolege za ispravku... :)

Pozz zupa100
 
Vrh