Vlažnost od 90% pri gajenju bukovača?????

A

AcoVu

Guest
Pozdrav. Interesuje me kako osigurati vlažnost vazduha od 90-95%? Da li se to može uraditi s ovim ovlaživačima? Piše da je pogodno za prostorije do 50,60m2, ali moze li osigurati tu vlažnost na recimo 30m2? http://www.mikroklima.com.hr/parni.htm
Pitam za ovlaživanje prostorije za uzgoj bukovače.
 

mojalovaa

Član
Učlanjen(a)
28 Feb 2011
Poruka
740
Lokacija
Pakrac
Ako budeš imao tako veliku vlažnost kod bukovače doći će ti do žućenja gljive nakon branja , odnosno kada ih staviš u hladnjak i nakon nekoliko sati izvadiš postaće žućkaste , da to izbjegneš vlaga treba da bude od 80 do max 88% , vjeruj mi ja sam u turi imao 6tona supstrata.
 

paun013

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Dec 2010
Poruka
7
Lokacija
Kovin
Malo je to vlage koju emituje ovaj uredjaj na sat. Probao sam uredjaj i sa vecim kapacitetom, i nije bilo dovoljno. Kada je zimus bilo ispod -10 0C i duvala Kosava, vlaznost je toliko bila mala da ni konstantno polivanje podova i zidova nije bilo dovoljno. Najvise proizvodjaca pravi gresku jer ne uzimaju u dovoljnoj meri u obzir veliku razmenu vazduha koja je potrebna u gljivarniku. Klima komora je najbolje resenje, ali i najskuplje. Sve ostalo je kako se ko snadje. Svaki proizvodjac ima neko svoje resenje.
 
Vrh