Vlašićka (Travnička) pramenka

zbog razvoja nije preporucljivo da pare pre 12 meseci,ali ko mora i hoce da rizikuje pusta i mladje u priplod(ja to radim da bih dobio potomstvo sto pre od perspektivne genetike,nestrpljiv sam:))

i kod mene je isto tako a i ovnu je dugo da ceka 12 mjeseci:haha:pa kako bude

---------- Poruka napisana u 13:51 ---------- Prethodna poruka je at 13:33 ----------

hpim1416.jpg

hpim1415.jpg

---------- Poruka napisana u 13:52 ---------- Prethodna poruka je at 13:51 ----------

ovakvih ovaca je vise tesko naci od mog strica stvarno je imao jedne od naboljih jedno vrijeme oko 100 komada

dali je neko pratio sa tim mladim ovnicima kada se pare ovce jeli daju dvojke i buduli kao i od starih ovnova ili je to i do ovce

e kako bilo da bilo moje ovce ce morati pubertetlija pariti!:haha: valjda mu se nece odraziti na razvoj, ali "tako mu pasulj" pao.sjecam se jednom davno, ima od tad 14, 15 godina moj pokojni otac kupio na pijaci ovcu, vlasicku pramenku, starije grlo bilo, pa uzeli da zakoljemo. u zivotu nisam vidio vecu ovcu. imala 86 kg. kad smo je zaklali i oderali na sebi je imala loja 7 kg. bas smo sav loj skinuli i izvagali. ono je bio bas "medvjed" od ovce.

a do koje godine je ovan aktivan mislim do kad bi ga trebali putati na ovce(starosti)

A sta mislite ono kad su u narodnim pesmama pominjali ovnove devetake i dvanestake da li se to mislilo na broj godina ili je imalo neko preneseno znacenje ili je mozda bilo zbog toliko zavoja rogova. Kod mene se jos uvek koristi trecak, mislim ne za djaka vec za ovna :)

pa vise radi rogova se spominje ali ovnovima koji imaju rogove i prije trece godine pojavi se crv u rogu tako da pocunju da udaraju sto nije pozeljno

Nema crva kod svih, i to je najverovatnije od psece pantljicara razvojni oblik ( ili druge neke ne mogu da se setm pogledaj na netu), sa dobrom negom i preventivnom zastitom od parazita izbegavas te crve.

travnicka jagnjad

2crob60.jpg

---------- Poruka napisana u 19:58 ---------- Prethodna poruka je at 19:46 ----------

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh