Vlašićka (Travnička) pramenka

Pozdrav za odgajivace travnicke ovce. Ja je ne uzgajam ali volim vidjeti lijep primjerak posebno u crnoj boji,ako neko ima sliku crnog ovna molio bi ga da je postavi da odmorim oci.

ovog ti je moj komsija kupio ali je zarazen sepavoscu cjena je 350 km ali bice kod tog covjeka ili kod jos jednog od koga sam prosle godine kupio ovna njegova su ova saed jagnjad
crna boja ovna je dosta lijepa za oko ali ljudi je nekad izbjegavaju zbog vune ili povuce na to da jagnjad budu crna

Ja cu u skorije vrijeme morati uzeti 5 zenki i 1 muzijaka,crnih naravno samo da ih gledam oko kuce. Kad vidim crnog travnickog ovna pored puta obavezno stajem.
Kolika im je plodnost u praksi i je li velika smrtnost po rodjenju?

ovan sto je pario moje ovce je vjerovatno bio sa vecinski crnom vunom, jer preovladavaju crno bijela jagnjad. od 6 ovaca sto sam kupio kod tog covjeka do sad su 2 se obliznile. a jos jedna treba da se ojagnji, doduse ona nije cista vlasicka, ukrstena je slovenka i vl. ovan. mislim da su vlasicke najplodnije. sad am zaboravio cifre u postotcima.

---------- Poruka napisana u 23:50 ---------- Prethodna poruka je at 23:48 ----------

znaci petrovo za nekih 400, 450 Km moze se uzeti dobar ovan? ima ovde uzetio ovnova, ali su sitni, nije to vlasicki soj.

pozdrav svima i sto se tice ovnova tr kome treba veci i stari ovnovi kupujte sto prije velikih ovnova nema kao nikad do sad ja sam nedavno prodao jednog ljudima iz travnika koji imaju 250 ovaca pa su kupovali par ovnova ali slabo ima naci robu za rasploda a nevjerujem i da ce biti osim ovih jagnjadi sto se sad jagnje ali na vise ovaca ja se nebi upustao sve sa mladim ovnovima mada i madji se mogu pripremit extra za utakmicu

mogu mladi 10-15 ovaca da opare za vece ne bi pusto
ali stari ovnovi po mnei se ne isplate uzeti stari udaraju dadnes pare a sledece godine prodas za iste pare ipak uzmem jagnje moze za 450 km da se nadje ali ja to nebi uzimo
ima se naci jagnjadi uvijek koja posle budu roba

@zarius za taj broj ovaca jagnje ojagnjeno oko nove god il starije resava pitanje(jagnje biras sa sise,vidis majku,mlecnost i plodnost a ovnu vidis kompletan eksterijer,sve ima svoje za i protiv,a ovan je daleko skuplji),ako vec ne mozes naci odgovarajuceg ovna
ovde ima dosta clanova koji su upuceni gde se moze naci elitno jagnje Dubskog soja(sancho,petrovo,bosnian,bato,forumas,...)
meni cesto jagnjad pare i nikad nisam imao problem

ja sam pretezno birao pred maj jagnje dobro i pripremim na manji broj ovaca, ali ko ima vise ovaca po meni sve mladi da budu nebi se usudio

jagnje jedno od 8 meseci mi je odradjivalo 35 komada bez problema...
ove god ih je bilo vise i uglavnom je bilo parenje iz ruke pa su jagnjad odradila izmedju 10 i 15 komada

imam prijatelje sto imaju vise ovaca i kupovali su prije par dana ovnice od 7-8 mjeseci i starije ovnove a ne planiraju mladu jagnjad ubacivat trebali smo i kod tebe petrovo doci u komsiluk da jednog vidimo ali snijeg nas zeznu

@zarius za taj broj ovaca jagnje ojagnjeno oko nove god il starije resava pitanje(jagnje biras sa sise,vidis majku,mlecnost i plodnost a ovnu vidis kompletan eksterijer,sve ima svoje za i protiv,a ovan je daleko skuplji),ako vec ne mozes naci odgovarajuceg ovna
ovde ima dosta clanova koji su upuceni gde se moze naci elitno jagnje Dubskog soja(sancho,petrovo,bosnian,bato,forumas,...)
meni cesto jagnjad pare i nikad nisam imao problem
pa nisam znao da jagnje smije da pari ovce. zbog razvoja.pa ako je tako jos bolje onda. pa petrovo druze hoce li biti takvih tu kod tebe?

gdje tacno reci znam skoro sve odgaijvace ime prezime i kojim razlogom

---------- Poruka napisana u 13:01 ---------- Prethodna poruka je at 12:59 ----------

bice ih sila vec su se ovce izjagnjile neke imaju i 2 mjeseca jagnjad samo i mene snijeg zavijo dok prodje idem da obidjem i cjeli izvjestaj da iznesem

Nazad
Vrh