Vlašićka (Travnička) pramenka

zdravo momci! nije me bilo neko vrijeme, ali evo me sad da vas obavijestim da se prije trii dana ojagnjila jos jedna ovca, dvojke, a i veceras su stigle na svijet jos jedne dvojke! kad uhvatim vremena slikacu ih pa da ih vidite!

1002769.jpg

Srećna nova godina svim uzgajivačima i zaljubljenicima u ovčarstvo i ovce.

desio mi se peh, ali bas! oboje bliznadi su uginula dan poslije jagnjenja! ovca dobila upalu vimena prije jagnjenja i jagnjad su sisala malo mlijeka koliko je moglo izaci, pa sam ih hranio mlijekom druge ovce, ali nisu prezivjeli. ovca je sad bolje, veterinar joj je dao inekcije. ono dvoje bliznadi sto su se prije 7 dana ojagnjili su hvala Bogu dobro,,a i ostala jagnjad. Sinoc se ojagnjila jos jedna ovca, i jagnje je krupno i sve je u redu. ali me brine sto jagnje jutros drhti, da li je to normalno (zbog hladnoce) jutros nije toliko hladno? ili moze biti jos neki razlog? danas ako stignem cu postaviti slike jagnjadi, pa i onih sto su uginuli.naravno slike su od kad su bili zivi.

e steta drug bas mi je zao sto se to desi
nastavi dalje bice jos takvih ubaci nam slike
to drhtanja neznam uzrok ali mogla bi mozda da bude groznica ako je ostalo dugo mokro nije ga ovca olizala mozda

na prve dvije fotke je ovnic kad se ojagnjio i sad, na trecoj su bliznad sto su uginula, na cetvrtoj su druga bliznad, dva ovnica koji hvala Bogu dobro napreduju, na petoj je ovcica koja je "stigla" prekjuce,a na ostalim su svi zajedno.
2vtz2ms.jpg

20ib24w.jpg

51dw9.jpg

mkzytl.jpg

314f8ts.jpg

20h7joi.jpg

244b255.jpg

znaci sad ih imas 5 komada jagnjadi
jel ovo dvoje od slovenke il su od one sto ima crnu cubu na glavi jer za nju sam odma reko da ce blizance da da

znaci sad ih imas 5 komada jagnjadi
jel ovo dvoje od slovenke il su od one sto ima crnu cubu na glavi jer za nju sam odma reko da ce blizance da da
slovenka se jos nije ojagnjila. a ova bliznad sto su uginula su od te crne sto ima cubu na glavi, a druga bliznad su od bijele ovce koja je najveca. ova ovcica sto je zadnja stigla je od druge crne ovce, tj smedje. i jagnje je krupnije od svih do sad u toj dobi.sto znaci da su te obe ovce bas kvalitetne, a inace su sestre. i da, sad ima petero jagnjadi, da su i oni prezivjeli bilo bi 7, ali sta je tu je, sva steta u njima!

U posjeti dva (brata) vrhunska odgajivaca Vlasicke pramenke iz okoline Travnika, koji ukupno imaju nesto preko 500 odraslih grla. Naravno, dominira proizvodnja sira. Vidan je napredak kod istih jer nema vise pretjeranog nomadjenja i (sto se vidi na jednoj od fotografija) uzgajivaci vec cetiri godine u zimskom periodu koriste silazu u ishrani ojanjenih ovaca, kazu da su prezadovoljni njome.
1zzgsqx.jpg
214zjtg.jpg
mcst2w.jpg
21deby9.jpg

Ne uzgajivaci imaju na obliznjoj visoravni nekoliko desetina hektara vlastite (kupljene) zemlje-pasnjaka i tu su ovce tokom pasnog periodu uz povremeni izlazak na planinu (Vlasic), tokom zimskog periodu vidite sa fotografija ojanjenje ovce su u stali a neojanjene su takodjer na pasnjacima.

slike

2n6b5l1.jpg

---------- Poruka napisana u 19:23 ---------- Prethodna poruka je at 19:22 ----------

sta kazete na ove pramenke kakve su pozz

---------- Poruka napisana u 19:28 ---------- Prethodna poruka je at 19:23 ----------

2hycn45.jpg

---------- Poruka napisana u 19:34 ---------- Prethodna poruka je at 19:28 ----------

24nmcs3.jpg

---------- Poruka napisana u 19:39 ---------- Prethodna poruka je at 19:34 ----------

mio3rp.jpg

Nazad
Vrh