Vlašićka (Travnička) pramenka

Petrovo

Član
Učlanjen(a)
2 Feb 2011
Poruka
2.489
Lokacija
Petrovo Ozren RS
autohtona rasa iz bosne
dugi pramenovi cvrsta gradja
visina grebena ovce 70 cm ovnovi78 cm
masa ovce 70-80kg ovnovi 80-100kg sve zavisi od hrane
vuna 3,5-4,5kg po krlu
jagnje od 45-60dana ima 18-20kg
 
Dali se radi o istoj rasi koja se može naći u Vojvodini? Ovce koje sam ja video kod švercera imaju rogove dosta grubu i dugu vunu crne šare po glavi i nogama. Masa im je oko 80kg. Ono što sam ja čuo od švercera je da su izuzetno masne i da su izuzetno nemirne kao divlje. Svaka rasa ima svojih kvaliteta. Kolega Cigaja je pisao da je izuzetno otporna i skromna. Interesuje me dali ih držite napolju cele godine. Naročito me zanima kakva im je plodnos i dali su moguća jagnjenja tokom cele godine? Dali ste radili ukrštanje sa nekom mesnatom rasom. Pozdrav i dobro došao!
 
Osnovne osobine:

visina grebena ovaca 70cm ovnova 78cm
masa ovaca 70-80 ovnova 80-100kg i vise zavisi od hrane
jagnje od 45-60 dand ima 18-20kg
vuna 3,5-4,5kg po grlu
dugi pramenovi cvrsta gradja
 
Evo nekih zanimljivih osobina ove rase.
Bez obzira što je jagnje veće porodne težine treba mu 5 mj. da dostigne 30-35 kg.
Izrazito je kasnostasna.Neki nomadi su mi govorili da je najbolje kad ostane sjanjna sa 2 god.
Rijetko koja ovca ima mlijeka za 2 jagnjeta a zanamo da se ova ovca muze(svima je poznat vlašićki sir)?
Svih 12 mj. može da bude pod vedrim nebom i da se jagnji bukvalno na snijegu.
Jagnjetina ovih ovaca je izuzetnog ukusa i vjerovatno zbog toga i dalje čini 70% i više u ukupnoj populaciji ovaca u Bih
 
nesto si rekao tacno
ali kod nas su malo drugcije
jednim dijelom je upravu kolega sarbanac
samo sto one nisu masne a izrazito imaju kvalitetno meso
mlijeka imaju solidno a blizna uspesno odhrane ali zato one smanje kolazu
otporne su i istina je da se kod nomada jagnje na snijegu
zimi su stvarni super jer ne biraju gule i brste kleku u smrcu ili jelu
a slike neznam kako da stavim ako mozete da mi objasnite
 
pozz svima da se i ja ubacim.postujem ovu ovcu i mislim da je jedna od naikvalitetnijih i ekonomicnijih rasa kodnas i dosta je raspodelijena po svim prostorima bivse juge ,meso je jako ukusno samo sto ima krupne kosti a jaganci malo sporije napreduju kao jarici otprilike mada su bas prste da polizes.mada se neslazem sa vama malo ga pretera ovca 80kg nema sanse video sam samo ove godine bar par ilijada komada tesko da i ovan dobije tu kilazu.ali sto se jedne stvari tice ovca se muze i ima dosta mleka kad bi se selektirale za mleko bio bi pun pogodak.kod drugara koi ima stado od 90 komada pocele su se jagniti sredinom oktobra pa su se te iste ovce mrkale pocetkom janoara,bas smo pricali o tome kaze da ce negde trecina ovaca sto se mrkalo ostati sijagnijeno pozz
Post je spojen: [time]1297027636[/time]
_________________________________________________
plodnost im je slabije nego cigaja 1kom ali jagnije posle par minuta ustane posisa samo pa trci za ovcom ,nema teoretske sanse da ga drzis da posisa kolostrum.pogledo sam slike to je ta ovca bosanska mada ima dosta rogatih skoro 50 posto, ovce jesu malo divlije ali nije strasno procenat uginuca i bolesti je minimalan.kolega je muzao prosle godine jako kratko pravio sir samo za sebe pa mu se zato jagnile ranije jer je imao malo stado ,ovce kao i cigaja jagnije se 1 godisnije.imam i par poznanika bosanaca koi zive okolina zrenijanina kuce im nisam video ali uglavnom voze gipove novije generacije teraju po nivama nije im zao znaci ima se moze se stada su im od 500 do 1000 kom
 
Pokusacu dati mali doprinos ovoj temi, kolega Petrovo koji je okacio fotografije ovih pramenki moram priznati da koliko mogu vidjeti i nisu bas klasicne vlasicke pramenke. Prije svega vlasicka pramenka (vlasicki i doglodski soj) ima specificno runo puno vise uvijene niti i znatno duze nego li se to vidi sa ovih fotki. Takoder malo su drugacijeg formata prije svega duze su i veliki broj ovaca ima rogove (specificne rogove) koje vlasnici posebno oblikuju jos dok su zivotinje vrlo mlade. Vlasicka ovca je najkrupniji soj pramenke u BiH i vjerujte da dobro uhranjene ovce mogu postici veliku masu (preko 80 pa cak i preko 90 kg) a ovnovi i preko 120 ili 130 kg. Ove godine je za Bajram bilo (svojim ocima sam vidio) primjeraka i preko 130 kg i prodavali su se po 400, 450 i 500 eur. Inace nije rijetka pojava da se blizni, kasnostasna jeste, i u principu vlasnici (uglavnom su to velika stada od nekoliko stotina grla) svakoj dviski koja se ojanji (a nepusta je u priplod prije 1,5 godine ili cak i vise) oduzima odmah janje kako je nebi sprijecio u njenom daljem konstitucijskom razvijanju. I doista kod kvalitetnih odgajivaca mozete vidjeti impozantne dviske (naravno svemu tome njihovo specificno runo daje poseban performans). Nadalje, veliki broj odgajivaca ove autohtone bosanske ovce pri svakom bliznjenju ovaca drugo janje odmah prodaje, poklanja i sl. kako bi ovcu rasteretio jer mu ona prevashodno treba za mlijeko. Osnovna namjena zbog koje se drze ove ovce jeste mlijeko ne meso (janjad) i u tom kontekstu vlasnici vole da sto vise "sacuvaju" ovcu za sebe (da je sto duze muzu). O otpornosti prethodnici su vec napisali, sto se tice sklonosti prema kojekakvim bolestima, mislim jedino da vlasnici brigu brinu o vuku sve ostalo je statisticki beznacajno. Pored ove postoji tu jos veoma veliki broj sojeva pramenke kao sto su kupreska, hercegovacka (i najmanji soj ovce su cca.30 kg) itd.
 
istina sto mi drzimo nisu ciste vlasicke mozda imaju samo drukcije runo
ali su zato duge i imam jednu rogatu
ono najvaznije je da proces oko mlijeka rade samo ovcari
ista stvar je i sa rogovima oni ih zicama oblikuju u spiralu dok ih mi pustamo
kod nas se ovca mjeri po repu sto duzi to bolji
neznam kako vam sa slike izgledaju nesto napisite


Post je spojen: [time]1297035284[/time]
_________________________________________________
one se pored svega da se ne zaboravi drze radi kvalitetnog mesa
i dobre vune jagnjad se i nehrane pretjerano ali ipak imaju solidne rezultate
uzenske u priplod mogu da udju sa 9 mjeseci ali ipak je bolje sa godinu ipo

Post je spojen: [time]1297060711[/time]
_________________________________________________
ove su malo vise na nogama

Post je spojen: [time]1297085987[/time]
_________________________________________________
kod ovnica i 1 ovce vuna mi je dosta kovrdzavija :ppozdrav:
 
Kada uhvatim vremena nesto vise cu napisati o ovoj kultnoj ovci, samo da jos jednom ponovim njena prevashodna uloga je za proizvodnju mlijeka odnosno nadaleko ponatog vlasickog ovcijeg sira i u biti svaki ce vam vlasicki ovcar reci da mu je janje kolateral, odnosno, da mu janje sluzi samo da pokrije godisnje troskove ovce a u biti njegova zarada je od mlijeka odnosno od sira. Ako se nekada zadesite na lokalnim pijacama u i oko Vlasica imacete priliku da vidite da se ovce ne kupuju na osnovu eksterijera nego se prevashodnose pita koliko daje mlijeka pa tek onda ostale svari se gledaju. Nikada ni jedan ozbiljan ovcar nece ovu ovcu pustiti u priplod sa devet mjeseci, to je za njih ludost, minimalno sa 1,5 godinu i tesko da ce dviska ikada svoje prvo janje odhraniti.
 
mozda ali ima jos nesto ali nema veze
bili smo skoro kod jednoga ovcara koji se spustio u dolinu rijeke Sprece
a inace je iz Travnika neznam da li redovno muze ovce jer nije spominjao
ima dosa grla ali on govori da od starije ovce nema nista
janjad prodaje a vecinu zenski ostavlja
jer te ovce ne jedu koncentrat vec kukuruz u zrnu i ono sto nadju naravno da svi snaju za travkicki sir od ovcijeg mlijeka tako da je i jagnje jako bitno jer nije lako pomusti 100 ovaca


Ako imate slika postavite! :bravo: :ppozdrav:
 
Fotografija se mogla i bolje postaviti ovako neotkriva bas mnogo, ali sve u svemu ova ovca po svemu sudeci ima dosta elemenata nekog od sojeva vlasicke pramenke (dubski ili doglodski soj vrlo vjerovatno je u pitanju neki od putujucih farmere sa Vlasica)
 
ima lika na kupresku pramenku, a rogove si mu sigurno ti žicama uvio :D
sasvim solidan ovan imam i ja svog mladog ovnica ali je malo drukciji :ppozdrav:

jesi ga vagao koliko ima kila?

ponovo sam ovako stavio
ovo su slike mog mladog ovnica :ppozdrav:

 
Aga-Kadric je napisao(la):
ima 11 mjesec da 72 kila....... :D

Dobrodošao na Forum, krernuo si lepo sa post-ovima i fotkama tvog stada, što je za pozdraviti!

Medjutim, Ago da bi i nama bilo drago, predstavi nam se, da bi smo znali ko je sa druge strane u komunikaciji. To je obaveza po pravilima Foruma, a i domaćinski je!!! Samo klini na: http://poljoinfo.com/index.php?topic=2.msg280732#new i napiši par rečenica!

Pored toga, tamo gde si ubacio Avatar (sličicu ovna), ispravi ono Bosna i Hercegovina, odnosno ispred toga stavi mesto ili grad odakle si, jer to u narednih mesec dana svi članovi koji nisu uradili (pa im piše Tasmanija, zemlja, samo država i slične), mora da urade !

:ppozdrav:
 
Nazad
Vrh