Visegodisnje cuvanje vina

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.386
Lokacija
Stara Pazova
Nisam nasao adekvatnu temu,pa u ovoj trazim savet.Zeleo bih sacuvati vino na vise godina i mozda i decenija.Interesuje me u kojoj bi to ambalazi bilo najbolje i postupak eventualnog voskiranja ambalaze.Unapred hvala.
Ako mi je promakla tema sa slicnom tematikom,molim urednike da me upute,a ovo da obrisu.::vino::
 

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.386
Lokacija
Stara Pazova
S obzirom da mi se pre neki dan rodio sin,planiram sacuvati par desetina litara vina do prikladne prilike.Planiram u stakleni balon,ali ne znam gde naci vosak,da zapecatim.Spustio bih ga u kanal u radionici,koji nije u upotrebi.Preko su daske.Nema svetla i ne otvara se.Inace vino je crno pretezno hamburg.
 

wlayco

Član
Učlanjen(a)
31 Maj 2016
Poruka
36
Lokacija
Cerovac, Smederevska Palanka
Na linku gore kaze "Boce se mogu čuvati i u kosom položaju ali tako da zapušač bude na dole, tj. nakvašen vinom.". OK, razumem zasto ali, ako se talog nakupi i vi uzmete flasu, ispravite je a onaj talog se razmuti po celoj flasi... Mozda je samo zbog tog taloga logicnije ostavljati koso ali sa cepom na gore?
 
Učlanjen(a)
25 Avg 2015
Poruka
504
Lokacija
Kragujevac
Ako ga čuvaš u vlažnom podrumu onda može pampur da bude na gore,ako ga čuvaš u sobi gde su oscilacije temperature onda obavezno pampur mora da se natapa vinom,tj da bude okrenut na dole,inače se brzo rasuši i dobiješ vino koje možeš da baciš.
 

DraganTesic

Član
Učlanjen(a)
2 Jan 2018
Poruka
47
Lokacija
Beograd
Правим само двадесетак литара вина, али ако ми до пролећа случајно преостане пар боца, намеравам да их прочишћеним алкохолом окрепим до двадесетак процената алкохола и да тако пробам да направим неки шери, малагу, порто, херес, фарос...
Крепка вина се могу чувати било где и неограничено дуго. Кажу да са годинама добијају на квалитету.
 
Poslednja izmena:

Goran G.

Član
Učlanjen(a)
2 Nov 2009
Poruka
5.520
Lokacija
sombor
Dobijaju na kvalitetu ali u buradima,u flasi ostaje jednako kao kad si ga pretocio ali uglavnom zbog neadekvatnog čepa gubi na kvalitetu.Čepovi koji se mogu kod nas nabaviti su uglavnom lošijeg kvaliteta napravljeni od otpada plute.Takvi čepovi propruste kiseonik i vino ili liker oksidisu u dodiru sa vazduhom :ppozdrav:
 

DraganTesic

Član
Učlanjen(a)
2 Jan 2018
Poruka
47
Lokacija
Beograd
Немам подрум, жена ми није одушевљена идејом да јој заузмем простор у фрижидеру, тако да правим тек толико вина да га имам до пролећа, кол[SUP],[/SUP]ко да се нађе.
Уместо да вишак грожђа делим комшијама, пало ми је на памет да сво грожђе искористим за вино, па да га онда, крајем зиме, појачам алкохолом и тако сачувам током лета. Мислим, некада су то радили вину на једрењацима који су пловили топлим морима, па да и ја пробам.
Што се тиче квалитета, био бих веома задовољан да остане онакво какво је било када сам га улио у флаше. Више се бојим високих температура него ваздуха, њега ћу већ некако зауставити.
Прочитао сам и мишљења да ваздух продире и у боцу вина која има сасвим добар чеп и да је то, не сећам се зашто, корисно?
 

Зоран

Član
Učlanjen(a)
1 Feb 2015
Poruka
285
Lokacija
Пивнице
Ја волим слаткаста вина, а она нису погодна за дуже чување када порасте температура у пролеће. То сам искусио пре пар година када ми се вино "надувало" већ крајем априла, а нисам држао у фрижидеру. Ове године планирам да пастеризујем.
 

DraganTesic

Član
Učlanjen(a)
2 Jan 2018
Poruka
47
Lokacija
Beograd
И јам хтео да покушам са стерилизацијом вина у боци, али нигде нисам могао да пронађем конкретне податке. Знам да би требало вино држати толико и толико минута на тој и тој температури, али како да знам колика је температура вина у боци? Могу измерити температуру воде у шерпи, али не знам колика је тог тренутка у боци и када ће је достићи. По теорији, стерилизација почиње још на 45[SUP]0[/SUP]С, а загревање још траје и траје, па ми ето још више компликација.
 

Зоран

Član
Učlanjen(a)
1 Feb 2015
Poruka
285
Lokacija
Пивнице
Сок од парадајза, сок од вишања а може и све остало, сипам у флашице 0,2л од Нектар или Некст сокића, или 0,3л Роса вода и сл. (донесем из кафане, иначе они то бацају). Ставим (углавном увече) у машину за суђе, укључим програм на 70*Ц, и до ујутру је већ охлађено. Све то може и у лонцу, да вода преплави флаше и пратити термометар. На 70*Ц искључити и сачекати да се охлади. Јако је важно да буде добро затворено да не уђе ваздух, иначе пиши "пропало". Моја стрина није веровала да сок може да се чува без конзерванса, па је једну флашицу од мене, пастеризовану на овај начин, ставила на страну и написала годину, и сок је и даље у истом стању као и када је прављен 2012. г. Са вином ћу то одрадити крајем зиме (ако не испари у међувремену :osmeh:).
 

DraganTesic

Član
Učlanjen(a)
2 Jan 2018
Poruka
47
Lokacija
Beograd
За пробу сам урадио стерилизацију неколико флаша вина по Зорановим препорукама. Немам термометар па сам 70[SUP]0[/SUP]С мерио одокативно. На тој температури уз муку је могуће краткотрајно држати прст у води, ослобађају се први мехурићи, али не смеју бити већи од главице чиоде и почиње да се ослобађа пара изнад површине воде.
Пар литарских флаша, симпатичне, буцкасте, су биле од пастеризованог "100% парадајз"-а, са лименим затварачима. Никада раније нисам користио такве затвараче, али изгледа да су добри. Прву боцу сам "препунио", заборавио сам на топлотно ширење течности и она је, загрејана, баш притисла, али и боца и затварач су издржали. Стерилизовао сам и боце са плутаним чеповима. Додатно сам их прво осигурао класичном жичаном петљом.
Остаје ми да сачекам и видим да ли, из теорије, важи да вино у стерилисаним боцама не губи: "...прозрачност, боју, буке и да уобичајено добија на квалитету који је заснован на саставу, пореклу, години.".
 

DraganTesic

Član
Učlanjen(a)
2 Jan 2018
Poruka
47
Lokacija
Beograd
Сачекао сам до јуче и пробао сам пастеризовани Прокупац. Сво лето је био у врелој кухињи, али вино је изванредно, изврсно се очувало.
За све нас који немамо добар подрум или одговарајући фрижидер, метод пастеризације је онај прави.
Хвала Пастеру.
 
Vrh