Virus šmalenberg - nova bolest hara Evropom

Učlanjen(a)
9 Feb 2009
Poruka
215
Lokacija
Dvorovi, Republika Srpska, Mob. +38765286264
Nova bolest koja je dobila ime po jednom nemackom selu uzima danak i nepredvidivo se siri Evropom.

Misteriozni virus odnosi živote hiljada jagnjadi širom Evrope

Virus "Šmalenberg" uzrokuje da mladunčad uginu prije ojagnjavanja

Britanski dnevnik "Daily telegraph" piše da više hiljada jagnjadi ugine od novog virusa koji prijeti opstanku velikog broja farmi u Velikoj Britaniji.

List navodi da virus "Šmalenberg" uzrokuje da mladunčad uginu prije ojagnjavanja ili ako i dođu na svijet imaju ozbiljne deformitete kao što su opušteni udovi ili uvrnuti vrat , što znači da ne mogu da prežive.

Naučnici pokušavaju da pronađu način na koji se oboljenje, koje takođe utiče i na drugu stoku, širi, te kako se boriti protiv bolesti pošto se broj ugroženih farmi svakodnevno povećava.

Do sada su 74 farme širom juga i istoka Engleske pogođene virusom, koji se u Britaniji pojavio u januaru.

Od ljeta prošle godine, kada se virus prvi put pojavio u njemačkom gradu Šmalenbergu, više hiljada farmi u Evropi prijavilo je slučajeve oboljenja.

Nacionalna unija farmera (NFU) nazvala je pojavu virusa potencijalnom katastrofom i pozvala poljoprivrednike na oprez.

"Ovo je bomba sa vremenskim upaljačem. Još ne znamo obime oboljenja. O šteti saznamo tek nakon dolaska na svijet jagnjeta ili teleta, a tada je prekasno", rekao je zvaničnik NFU Alister Mekintoš.

Nije poznato kako je oboljenje stiglo u Veliku Britaniju ali jedna od vodećih teorija ukazuje na to da je virus stigao preko Lamanša ili Sjevernog mora u jesen prošle godine.

Međutim, naučnici ne mogu da odbace ni mogućnost prenosa oboljenja sa životinje na životinju.

Oboljele ovce ne pokazuju simptome virusa do ojagnjavanja i farmeri opisuju dolazak na svijet mrtvorođenog ili deformisanog jagnjeta kao užasno.

---------- Poruka napisana u 12:31 ---------- Prethodna poruka je at 12:12 ----------

BERLIN - Virus šmalenberg, koji pogađa ovce, koze i goveda proširio se na 186 farmi u Nemačkoj, gde je prvi put registrovan u novembru, pokazali su najnoviji rezultati analize instituta FL (Fridrih-Lefler) koji prati širenje bolesti.

Sada je virusom šmalenberg zahvaćeno osam saveznih država u Nemačkoj, preneo je Frans pres. U Evropi su slučajevi zaraze tim virusom dosad registrovani i u Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji i Francuskoj, saopštio je institut FL.

Evropska agencija za bezbednost namirnica tvrdi da se virus šmalenberg ne prenosi na ljude, a kod životinja se može manifestovati groznicom, padom proizvodnje mleka, kao i nakaznošću mladunaca ili uginućem fetusa.

Ruska Federalna službe za veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju saopštila je da je od danas privremeno zabranila uvoz žive krupne rogate stoke i od nje dobijenog genetskog materijala iz Nemačke, Holandije, Belgije i Francuske i takođe sitne rogate stoke i genetskog materijala iz Francuske, zbog virusa šmalenberg.

Ova služba je takođe potvrdila zabranu uvoza krupne i sitne rogate stoke iz Velike Britanije, kao i uvoza genetskog materijala od tih životinja od 1. februara, preneo je Rojters. Uvoz govedine iz tih zemalja za sada nije zabranjen, rekao je predstavnik federalne veterinarske službe Aleksej Aleksejenko i dodao da se situacija prati i da će, pri najmanjoj opasnosti, biti donesene mere zabrane uvoza.

Rusija je već od 17. januara ograničila uvoz žive sitne rogate stoke, mesa, sperme i embriona iz pomenutih zemalja. "Ova zabrana je važna za članice EU koje imaju ekonomske probleme jer znači dalje ograničenje njihove ekonomske aktivnosti", ukazala je ekonomista Organizacije UN za hranu i poljoprivredu za regione Evrope i centralne Azije Guljahan Kurbanova.

---------- Poruka napisana u 12:34 ---------- Prethodna poruka je at 12:31 ----------

Direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske "Vaso Butozan" Drago Nedić izjavio je da se virus "šmalenberg", koji postoji na prostoru više zapadnoevropskih zemalja, nije pojavio na prostoru jugoistočne Evrope.

Nedić je rekao da taj virus, kako za sada pokazuju saznanja, ne predstavlja opasnost za ljude, ali da kod životinja nanosi određenu štetu kada je riječ o njihovoj produktivnosti i daljoj proizvodnji. "Moramo biti oprezni da se taj virus može proširiti i na naše prostore. Veterinarski institut će vrlo brzo vršiti dijagnostiku na ovu bolest i imaćemo rezultate kakva je situacija na ovom prostoru", naglasio je Nedić. On je rekao da je Institut Vaso Butozan uputio zahtjeve referentnoj laboratoriji EU za dostavljanjem referentnih sojeva da bi se u Srpskoj mogla razviti metoda za dijagnostiku ove bolesti. Nedić je podsjetio da je virus šmalenberg okriven prije godinu-dvije u Njemačkoj i da se pojavio u nekoliko zapadnoevropskih zemalja, među kojima u Francuskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji. Britanska štampa navodi da hiljade jagnjadi ugine od ovog novog virusa koji prijeti opstanku velikog broja farmi u Britaniji. Virus uzrokuje da mladunčad uginu prije ojagnjavanja ili, ako dođu na svijet, imaju ozbiljne deformitete od kojih ne mogu da prežive.
 

crni tekir

Član
Učlanjen(a)
12 Jan 2011
Poruka
2.163
Lokacija
Bajina Basta
Necemo valda biti te srece da pored svih muka i problema sa kojima se stocari bore i ova "kuga" svrati do nas:sta:
 
Učlanjen(a)
9 Feb 2009
Poruka
215
Lokacija
Dvorovi, Republika Srpska, Mob. +38765286264
Rusija će od 20. marta zabraniti uvoz žive krupne i sitne rogate stoke i svinja iz Evropske unije, saopštila je danas ruska federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rošeljhoznadzor.

Takva mera je doneta zbog 'krajnje ozbiljne epizootske situacije u nizu članica EU usled izbijanja stočne bolesti koju izaziva virus šmalenberg i širenja druge virusne bolesti plavog jezika', navedeno je u obrazloženju zabrane.

Rošeljhoznadzor, bez obzira na ozbiljnost situacije, do sada nije dobio od EU još u januaru zatraženu informaciju o preduzetim merama za suzbijanje tih stočnih bolesti, dodato je u saopštenju.

Predstavnik Evropske komisije u Briselu Frederik Vensan je izjavio za agenciju Interfaks da je Rusija preduzela 'neproporcionalne mere koje ne odgovaraju realnoj situaciji na terenu'.

'Taj virus je i dalje ograničen na nekoliko evropskih regiona i ne pogađa celu EU. On se, sem toga, ne može preneti na čoveka', ukazao je Vensan.

On je takođe predočio da Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE) ima takođe isti stav po tom pitanju kao i EU. Značajno je i to što se, kako je rekao, virus šmalenberg ne prenosi na svinje koje su takođe potpale pod rusku zabranu.

Taj virus, koji pogađa ovce, koze i krupnu rogatu stoku, izaziva nakaznost mladunaca ili uginuće fetusa.

Izvor: (Tanjug - Ekos)
 

MILOJKO

Član
Učlanjen(a)
10 Jun 2012
Poruka
226
Lokacija
...
Ubedjen sam da je virus stigao i do nas samo ovi nasi ne znaju nista ili ( sto je, po meni, verovatnije ) ne zele da pricaju o tome. I pokusaji da smire situaciju: ne prenosi se na ljude; kao da je to najveci problem.
 
Vrh