Virtuelni elektricni pastiri

SreckoP

Član
Učlanjen(a)
25 Mar 2024
Poruka
171
У Аустралији и на Новом Зеланду за држање крава на пашњаку већ неко време користе огрлице које су смишљене добро, напајају се соларно, преко фотоћелије, и када се крава приближи ивици пашњака (исцртаној на мапи и синхронизованој преко одговарајућег софтвера са самим огрлицама), огрлица прво пишти и звуком упозорава животињу, а ако ова дође до виртуелне међе почиње да пецка краву, испочетка помало па све јаче и јаче, и тако краве остају у границама парцеле, односно исцртане мапе.
У нашем комшилуку такве уређаје производе у Чешкој, конкретно фирма Фенси која иначе производи ел. пастире и опрему.
И Новозеланђанима и Чесима сам писао и интересовао се имају ли такве огрлице за овце, одговор је негативан. Једни кажу имаће (некада у будућности), други кажу врв. неће ни имати, јер вуна је проблематична — ту је струја слаба, и требало би овци врат отприлике издепилирати да би огрлица била функционална.
Американци пак продају такве огрлице и за козе и овце; међутим, не постоји могућност поручивања тих справа из Србије.
Кинези, међутим, на оним порталима за продају свега и свачега нуде као неке такве огрлице, минђуше и сл. за овце.
Немам поверења да купујем преко тих портала, а да нађем то у Кини и увезем не умем. Рекох да питам да ли је неко еветнуално набавио такве справе, било за краве било за ове ситније преживаре, и каква су искуства, има ли смисла та справа?
Мени би имало смисла јер бих могао боље да орагнизујем пашњаке, односно да поставим само спољне ограде, без унутрашњих преграда (за прегон и ротацију паше), али само под условом да та справа ради и да је ефективна за овце. Помислих можда је неко од форумаша у току, и вољан да подели информације? Хвала унапред!

ПС Не знам смем ли поставити линкове за кратке описе неких од таквих справа, ако кога занима:

Nazad
Vrh