У Аустралији и на Новом Зеланду за држање крава на пашњаку већ неко време користе огрлице које су смишљене добро, напајају се соларно, преко фотоћелије, и када се крава приближи ивици пашњака (исцртаној на мапи и синхронизованој преко одговарајућег софтвера са самим огрлицама), огрлица прво пишти и звуком упозорава животињу, а ако ова дође до виртуелне међе почиње да пецка краву, испочетка помало па све јаче и јаче, и тако краве остају у границама парцеле, односно исцртане мапе.
У нашем комшилуку такве уређаје производе у Чешкој, конкретно фирма Фенси која иначе производи ел. пастире и опрему.
И Новозеланђанима и Чесима сам писао и интересовао се имају ли такве огрлице за овце, одговор је негативан. Једни кажу имаће (некада у будућности), други кажу врв. неће ни имати, јер вуна је проблематична — ту је струја слаба, и требало би овци врат отприлике издепилирати да би огрлица била функционална.
Американци пак продају такве огрлице и за козе и овце; међутим, не постоји могућност поручивања тих справа из Србије.
Кинези, међутим, на оним порталима за продају свега и свачега нуде као неке такве огрлице, минђуше и сл. за овце.
Немам поверења да купујем преко тих портала, а да нађем то у Кини и увезем не умем. Рекох да питам да ли је неко еветнуално набавио такве справе, било за краве било за ове ситније преживаре, и каква су искуства, има ли смисла та справа?
Мени би имало смисла јер бих могао боље да орагнизујем пашњаке, односно да поставим само спољне ограде, без унутрашњих преграда (за прегон и ротацију паше), али само под условом да та справа ради и да је ефективна за овце. Помислих можда је неко од форумаша у току, и вољан да подели информације? Хвала унапред!
ПС Не знам смем ли поставити линкове за кратке описе неких од таквих справа, ако кога занима:
www.fencee.eu
www.halterhq.com
www.nofence.com
У нашем комшилуку такве уређаје производе у Чешкој, конкретно фирма Фенси која иначе производи ел. пастире и опрему.
И Новозеланђанима и Чесима сам писао и интересовао се имају ли такве огрлице за овце, одговор је негативан. Једни кажу имаће (некада у будућности), други кажу врв. неће ни имати, јер вуна је проблематична — ту је струја слаба, и требало би овци врат отприлике издепилирати да би огрлица била функционална.
Американци пак продају такве огрлице и за козе и овце; међутим, не постоји могућност поручивања тих справа из Србије.
Кинези, међутим, на оним порталима за продају свега и свачега нуде као неке такве огрлице, минђуше и сл. за овце.
Немам поверења да купујем преко тих портала, а да нађем то у Кини и увезем не умем. Рекох да питам да ли је неко еветнуално набавио такве справе, било за краве било за ове ситније преживаре, и каква су искуства, има ли смисла та справа?
Мени би имало смисла јер бих могао боље да орагнизујем пашњаке, односно да поставим само спољне ограде, без унутрашњих преграда (за прегон и ротацију паше), али само под условом да та справа ради и да је ефективна за овце. Помислих можда је неко од форумаша у току, и вољан да подели информације? Хвала унапред!
ПС Не знам смем ли поставити линкове за кратке описе неких од таквих справа, ако кога занима:
Functions and features of the multifunctional collar fencee GPS F10 | fencee - energizers for electric fencing
Czech brand introduced on the market in 2017. Thanks to many years of experience and supporting environment provided by VNT electronics s.r.o., our parent company, which was founded by Jiří Novák in 2004, we have the best prerequisites to design and develop products that will be the...
Halter for Beef Farms | Halter®
Effortless rotational grazing for beef farms. Virtually fence your farm. Fence waterways and subdivide paddocks. Grow and harvest higher quality grass.
Nofence for sheep and goats | 5-year warranty
Manage your herd from your phone with a field-tested solar-powered GPS collar. Graze challenging terrain without adding infrastructure and keep track of your livestock.