Jednu cu stvar reci.
Ljudi misle kupio sam od Spiljevica(navodim kao primer jer se najvise pominje,moze biti i drugi odgajivac ili uvoznik) rasno jagnje i sad sam zavrsio posao,ono ce samo od sebe da poraste kao otac koji je prezentovan na sajmu a u rubrici tezina pisalo je npr. 182 kg.Misle ljudi da ce to jagnje od ovna i ovce uvezenih iz Nemacke da poraste od svezeg vazduha i ciste izvorske vode,pa kada u punom uzrastu ne predje vise od 80 kg,daje lose jaganjce,odmah ne valja rasa i ne valja odgajivac od koga je kupio jagnje.Da li je se taj vlasnik jagnjeta zapitao kako ga je odgajio,da li mu je pruzio maksimum da ono dostigne i ostvari svoj genetski potencijal,kakve su mu ovce koje pari taj priplodnjak koga je on odgajio,sta one nose u sebi u svojim genima.Ne,ne pita se u opste,jer je najlakse reci da je rasa losa,da je uvezen skart,da mu je podvaljeno jagnje sa pijaca sa laznim rodovnikom,itd.,itd.Uvek se nadje izgovor za sopstveni neuspeh,neznanje u odgoju,losu ishranu.
U Srbiji se sve rase,ali bas sve rase porede upravo sa W.A zasto?Da li zato sto ne valja ili zato sto valja,pa sluzi kao ogledalo,da se uporedi sta on moze a sta druge rase mogu.W je proveren i dokazan kao rasa i kod nas i u svetu,a da ne pominjem maticnu zemlju.Nase geoklimatske uslove izvanredno podnosi-prosto mu odgovara nasa klima.U uslovima gajenja kod nas-mislim na navike i ishranu-opet mu odgovara.
Egzoticne rase koje se raklamiraju i budu jedno vreme hit i u svetu i kod nas,brzo se zaustave u pohodu na osvajanje trona.Jednostavno ljudi pohrle da imaju nesto sto je u trendu,da zarade lovu prodajuci jagnje egzoticne trend rase za dobru sumu novca od nekih 350-400 E po komadu.To traje par godina i vise ih nema nigde.Bude i prodje trend,a cim nesto nije u trendu pada cena i gubi se lova a kad se gubi lova onda se ta rasa vise i ne gaji.Trazi se drugi trend,i tako u krug.
To sto se tice da je odgoj W skup ne bih se bas slozio.Miljko je rekao kada je poredio priraste i konverzije hrane kod W i drugih rasa da je to u nijansama ali u IDEALNIM uslovina gajenja i ishrane.U losijim uslovima sve rase su daleko iza W.Mnogo vise podbace od W koji i u losim uslovima gajenja i ishrane daje rezultate.A egzota nema nigde.
B92miki rece da W ne moze svako da gaji,a ja cu dodati da za W trebaju jasle domacinske,jer sto je Simentalac u govedarstvu to je W u ovcarstvu.
Sto se tice objekjata za smestaj W je poteban objekat koji ce ga zastiti samo od padavina i vetra.Kao i nase pramenke.Dok je egzotama potreban termo-izolovan objekat u kome temperatura ne sme ici u - jer nema odgoja.Sta je tu skuplje?Ko sta zahteva,koliko ulaganja?
Iz mog licnog primera u mom objektu je na najjacijm mrazevima bilo jagnjenje normalno i sva jagnjad su prezivela.Napolju je bilo npr. -18 a u objektu -14.
Da vidim egzoticne rase na takvom mrazu da se ojagnje i da do jutra jagnje ostane zivo da se ne zaledi,da se ovca ne razboli.