Viljamovka

Ne smeta veci sadrzaj kiselina, cak neke uticu i na bolju fermentaciju, ukus, ali bez obzira viljamovka rakija je za mene No.1
 
Jedino rakija od vilijamovke mora dasadrzi strogo krusku vilijamovku(nisam siguran da li 90 ili95%iste) da bi se zvala rakija od vilijamovke,dok za ostale vocne rakije je taj procenat 70% voca da bi nosila ime tog voca.
 
Mozda ima stubasta kruska sa slicnim plodom kao viljamovka, ali sorta viljamovka ne moze biti stubasta vocka - mada koliko sam upucen stubaste vocke su GMO?
 
Imam jedno pitanje za poznavaoce, koliko je dobro da se Viljamovka kalemi na dunju Ba29 bez posredinika. I kakva je ralika u rastu stabla sa porednikom i bez njega?
 
razlika je veli kalemlejna na dunji obicno krece u 3-oj godini da ispada sa podloge ili ako ne ispadne u rodu se slomi na spojnom mestu,jednostavno viljamovka i dunja se ne podnose,tj nisu kompitabilne,mozes da izvrsis eksperment sa par stabaal ali ti nikako nebioh predlozio da ulazis sa velikom brojkom tako zasadjenih krusaka
 
A meni baš jedan drugar koji je ujedno i voćar kaže, da može bez posrednika na ba29.
 
Pa ti onda radi tako...
Ali velika većina ostalih, će ti reći ovo što ti je rekao Miroljub.
 
Pa više nisam pametan. Uglavnom sam po netu nalazio da dunja Ma ide obavezno na posrednika (uglavnom kaluđerka), dok za dunju BA 29 sam našao da može i nemora. Tako da nisam sad pametan šta da radim. Moraću se sutra s njim još jednom konsultovati...
 
Ima brat Viljamovku na BA29 5-ta godina je bila 2014-ta na mestu spoja mu se polomilo 4-5 komada, moze bez posrednika ali onda ide zica pa se veze + imas neujednacenost plodova ako nema posrednik.
Ne kontam gde je problem, cena sa i bez posrednika je u nekih 20-30 dinara po sadnici, ja sam ih kupio po 1,2 e.
I koliko vidim nigde ne navodi da moze, vec ima ponudu bez posrednika - a pricati ko, sta i zasto to nudi, to je gubitak vremena.
 
P.S. Samo na pinova.hr piše da mora sa posrednikom, i nigde više, tj. da može da ide a i da nemora.
Sremac a sto i pitas kad si vec odlucio?
Koliko ti sajtova treba? Jel dosta jos ova 3?
http://vocnesadnice.net/Kruska.html
https://www.youtube.com/watch?v=PD6WnF9nHns (procitaj u opisu)
http://www.zdravasrbija.com/lat/Zemlja/Vocarstvo/79-Kruske-podloge.php

- - - - - - - - - -

Moze li mi neko iznijeti iskustva vezana za prinose po godinama?
pogledaj mozda su ovde naveli:
 
Nazad
Vrh