Viljamovka

Pa cim kad iscvijeta , citam po forumu svasta pa sad nisam pametan sta radit . A ujedno vidim da ima neki sitni musica isto one komovice , kad pridjem stablu imalo ga udarim podigne se roj ti sitni musica il vec sta su
 
U kojoj je fazi razvoje?

Za krušku i ostalo voće imaš planove zaštite koji mogu da se skinu na netu, pratiš faze razvoje i tretiraš sa čime je napisano u planu!
 
Hocu da sadim viljamovku na povrsini od 20 ari,zemlja je na bregu i glinovita je. Posto nije neka povrsina,ne bi lose bilo da moze sto vise da se posadi,ali ne znam koliko moze gusto da se sadi,tj.ne znam nista viljamovci. Pa bi mi svaki savet dobro dosao.
 
U principu možeš ići na gustu sadnju, ako je podloga Ba29. Pošto kažeš da je glinovita zemlj misli da bi mogao da ideš na 3x1, a i ako bude rasla lako nej obuzdaš pomotehnikom... Ja ću isto da sadim na 25 ari Vilijamovku, i ići ću 3,2 x 1,2m.
 
To na 3m samo peske kroz redove ,bez pomoci traktora.
Ako sadis na ba29 podlozi , onda kao sto ti Shale rece , idi gusce ,mala je povrsina mozes sve kosilica/motokultivator da obradis,za sta se odlucis, ledjni atomizer..
 
E sad je jasno. Kazem lepo nemam pojma o vocarstvu,a nisam uzeo da citam po koje kakvim sajtovima,znam da ovde ima ljudi koji mogu da mi pomognu

- - - - - - - - - -

Ja sam letos izorao,pre neki dan sam ispodrivao,i u ponedeljak planiram da odnesem uzorak zemlje u pss na analizu,pa bi onda zaorao sta je potrebno. Obradjivao bi moto-kyltivatorom,zato sto je sirina 13m i ne bi mogao vise od 3 reda da stavim kad bi obradjivao traktorom.

- - - - - - - - - -

Zato mi je bitno da znam koji razmak mogu u redu i od reda do reda. Da li treba prve 2-3 godine da se sve obradjuje a kasnije da se zatravi?
 
Ja imam na 3.5m I jedva prolazim traktorom koji nije vocarski ,nemam iskustva sa manjim razmacima ,ali teoretski bi mogao da sadis na 3-3,2m ,ima takvih vocnjaka ,spominjali su se u temi kruska.
Vidi kako ti odgovara po sirini parcele.

Podloga na takvim rastojamjima iskljucivo ba29, divlju krusku kao podlogu tesko da mozes da drzis u tim raacima koje si planirao.

Travu posej odmah ,bilo bi najbolje da uz stabla bude freza ,a u sredini trava , ali posto planiras peske da radis ,moj predlog je trava ,kupi semensku I lepo to posej ,da imas manje kosenja I problema sa korovima.

Posto vec hoces sto vise stabala ,posadi 3x1m ili 3,2x1,2 ,opet kazem nemam iskistva toliko sa ba29 I takvom gustinom,ali po pricama koje sam cuo to moze da funkcionise.

Preko zime tema kruska I polako se spremas za prolece,a sadi tako.
 
Ma može i prolećna sadnja (ne setva:osmeh:) biti dobra, bitno je da što pre kaparišeš sadnice, do proleća se uglavnom rasprodaju one kvalitetnije... i da budeš spreman da ih na proleće češće zalivaš.
 
Sve ostali sam sadio 4x1.8m ,za sad su to mladi vocnjaci godinu/dve.
Ovaj u rodu mi je 3.5m i zetor 5211 jedva prolazi kada se grane saviju od roda ,znaci od tog momenta ,pa do berbe je problem, ostalo ne.
533/539 na 3.5m prolazi bez problema, kod zetora je problem siroka kabina.

Ako sadis na sejancu I imas prostora za 4m moj savet 4m. Komotniji si za sve, bez obzira na traktor..
 
Nazad
Vrh