Viljamovka

Sadnja uglavnom se slazemo da je najbolja jesen, samo sorta viljamovka moze ali za bolje zamtanje i veci rod valja jos neka sorta uz nju, ako uzimas na dunji viljamovku kupuj sa posrednikom i moze na rastojanje od nekih 1.3-1.5m [znaci BA29, posrednik kaludjerka i onda viljamovka], ako je na divljoj krusci onda na 2m
Meni licno da imam naum da sadim krusku za rakiju sadio bih na sijancu 2m razmak + poneku Santa Mariju.
 
Da li Viljamovci smeta neko drugo voce ako se nalazi pored nje? Imam jednu parcelu koja se granici sa leskom na jednom,a sa sljivom na drugom kraju (sve je bez bolestina-za sada) pa da li bi bilo pametno tu posaditi Viljamovku?To je mala povrsina od oko 18 ara za svoje rakijske potrebe.Dakle bez kompatibilnosti u prskanju(zastiti) znaci cista prirodna kompatibilnost.I da li joj mzda neka vocna vrtsa prija?
 
smetalo bi da je dunja ili jabuka..zbog erwinie. Ne bi trebalo smetati ništa ako radiš zaštitu redovno. Jedino ćeš imati problema sa insektima..više insekticida trošiti:)
 
Može li mi neko pomoći oko djubrenja zemljišta i prskanja? Planiram da sadim za mesec dana viljamovku u jednom spaliru dugom 100m. Trebao bi da sad nadjubrim zemljiste stajnjakom i ovčijim djubretom i da duboko izorem tu straftu, planirao sam 3m siroku * 100m dugu. Pa me zanima koliko djubreta da stavim? Da li je preporučljico saditi lucerku u medjurednom prostoru?
I kako ide oko prskanja. Da li se prska nešto posle sadjenja, kad je sledeće preskanje i čime itd..
 
@ Dr Pocetnik ljudi bacaju od 20-30 pa cak do 100 t po hektaru
3x100 je 3 ara znaci nekih ajd 2 t bi bilo dobro.
Zimsko prskanje se jedino radi u mirovanju biljaka.
 
MAVM Rasadnik
Vase Pelagića 1
21000 Novi Sad
021/540-521
063/510-429
063/541-255
sve voce narucujem od njih
 
Ajd, kaži nam: koliko su stare ; koja je podloga; jel sa posrednikom; jel su sertifikovane; nadaš li se subvenciji; i na kraju, koliko te je koštalo to zadovoljstvo?
Podloga Ba29, viljamovka obavezno sa posrednikom, santa marija bez o ceni ne bih ali dobio sam dosta povoljno jer godinama saradjujemo i prvi put kad sam kupio vecu kolicinu 1200 komada samo mi se dve nisu primile. Zbog toga nista ne menjam...
 
ja sam uzimao u Konjuhu rasadnik POLIS od 900 sadnica samo jedna se nije primila jako kvalitetne sadnice a cene vrhunske
 
nisu skuplje naprotiv jeftinije su i to dosta a prevoz nisam placao posto sam uzeo toliku kolicinu covek mi je dovezao i nadgledao sadnju posto tada nisam znao bas nista oko voca
 
Ma znam zezam se ovi iz MAMV-a ubijaju sa cenom, a generalno sadnice za moj ukus su previse bujne i pate kod presadjivanja.
 
imam jedno pitanje.
prosle godine sam posadio viljamovke u razmaku 3,5m i nisu u spalir.
da li bi ja mogao ove godine da ih izmestim i stavim u spalir? da li valja ovo uraditi? razmisljao sam se izmedju spalira i redovno i odlucio sam se za to drugo. sad me nesto kopka da sam pogresio. imam 20 komada posadjenih.
 
Nije greska, a koja je podloga?
3,5m je razmak izmedju redova ili razmak izmedju sadnica u redu?
 
Poslednja izmena:
Podloga je Divlja kruska, dvogodisnja je.
Sadnice sam uzeo u Rasadnik Purgel, Kanjiza.
 
Pa za spalirski uzgoj ako je razmak 3,5m jedne od druge trebao bi dodati jos jednu sadnicu izmedju svake, ali onda moras paziti sa rezidbom.
 
Nazad
Vrh