Vesti o ribarstvu

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.861
Lokacija
Apatin
Izgleda da se mogu očekivati malo učestalije vesti o ribarstvu, pa otvaram novu temu.

Proizvodnja ribe u Srbiji 25 puta manja od mogućnosti - Novi zakon uređuje tržište -- izvor ekapija.com

Srbija trenutno raspolaže sa svega 8.290 hektara ribnjaka za proizvodnju bele ribe, pre svih šarana, iako je potencijal za proizvodnju ribe u našoj zemlji skoro 25 puta veći i iznosi 200.000 hektara. Da bi se uposlili svi kapaciteti u ovom sektoru poljoprivrede, neophodno je doneti i Zakon o strukturnoj podršci i uređenju tržišta u ribarstvu, čije je donošenje najavljeno za kraj 2018. godine.


Srbija bi uskoro trebalo da otvori i Poglavlje 13 u pregovorima sa Evropskom unijom, a koje se odnosi na ribarstvo. Ovo poglavlje se tiče pre svega kontrole nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova kao i donošenje sertifikata o ulovu. Time bi trebalo da se stvore uslovi za plasman proizvoda srpskog ribarstva na tržište EU, uz očuvanje nacionalnih vodnih resursa.


Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS), Nenad Budimović, kaže da je u Srbiji prošle godine proizvedeno 6.878 tona konzumne ribe.


- Ulov privrednih ribara bio je 581 tonu dok su rekreativni ribolovci izlovili 1.488 tona ribe. Ukupna proizvodnja i ulov u 2016. godini dostigli su 8.947 tona, od čega su dve trećine proizvodnja ribe u ribnjacima, a trećina ulov profesionalnih i rekreativnih ribara - navodi Budimović.

... link
Podatak o ulovu privrednih ribara se treba uzeti okvirno, jer se tu ne beleže podaci (nesmeju) koliko ribe prodaju dok je u lovostaju (a što se radi na terenu).
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.861
Lokacija
Apatin
Pokrajina dodelila oko 97 miliona dinara za komasaciju i ribnjake -- izvor ekapija.com

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je u utorak (19. decembra 2017. godine) 14 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru dva konkursa. Reč je o sufinansiranju postupaka komasacije i o finansijskoj podršci za podizanje novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini, navodi se na sajtu Pokrajinske vlade.


U okviru prvog konkursa potpisano je 11 ugovora sa predstavnicima osam lokalnih samouprava iz Vojvodine.

Kako je naveo Radojević, ukupan iznos bespovratnih sredstava za započinjanje novih postupaka komasacije u Vojvodini, za koje je potpisano sedam ugovora, iznosi oko 118 miliona dinara, u čemu je učešće Sekretarijata nešto više od 24 miliona dinara. Kada je reč o nastavku komasacija koje su već u toku, za četiri ugovora, čija je ukupna vrednost 101 milion dinara, Sekretarijat je izdvojio 49,3 miliona dinara.

Od 11 ugovora koji su danas zaključeni, po dva ugovora namenjeno je opštinama Vršac, Sremska Mitrovica i Apatin - i za započinjanje i za nastavak postupka komasacije, dok su sa predstavnicima opština Bačka Palanka, Čoka, Ruma i Šid potpisani ugovori za započinjanje ovih aktivnosti, a sa opštinom Kovin za nastavak komasacije.

- Za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka u pokrajini ove godine je, sa današnja tri, potpisano ukupno pet ugovora, čija je ukupna vrednost 38 miliona dinara. Pritom je učešće resornog sekretarijata oko 24 miliona dinara - saopštio je Radojević.

On je naveo da će ovim investicijama biti rekonstruisano 95 hektara postojećih i izgrađeno 6,5 hektara novih ribnjaka u Vojvodini.

... link
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.861
Lokacija
Apatin
Otvaranje Poglavlja 13 početkom 2018. - Počinju pregovori sa EU u oblasti ribarstva --- izvor ekapija.com

Vlada Srbije usvojila je pregovaračku poziciju za Poglavlje 13, koje se odnosi na sektor ribarstva. Taj dokument predat je Evropskoj komisiji, a u Ministarstvu poljoprivrede očekuju otvaranje poglavlja početkom naredne godine.


Mirko Novaković koji je zadužen za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i zamenik je predsednika pregovaračke grupe za Poglavlje 13 – ribarstvo, kaže da treba raditi na usvajanju i sprovođenju savremenih standarda u proizvodnji ribe, koje bi nužno trebalo da prati stroga kontrola.- Samo otvaranje poglavlja očekujemo nakon dobijanja saglasnosti od svih zemalja članica, odnosno početkom 2018. godine, na međuvladinoj konferenciji - kaže Novaković.U ribarskom gazdinstvu Ečka navode da ne očekuju mnogo toga, kada je u pitanju otvaranje poglavlja sa Evropskom unijom. Dodaju da postoji dosta neusklađenih stvari kada je u pitanju prozvodnja ribe, pogotovo što domaći proizvođači nemaju olakšice poput onih koje imaju evropski.- Oni imaju olakšice i dobijaju stimulaciju od države po kilogramu izvezene ribe, a mi od toga nemamo ništa. Takođe, evropski proizvođači su u velikom procentu oslobođeni vodnih doprinosa, odnosno, doprinosi su svedeni na minimum - za razliku od dažbina koje daju naši ribnjaci.

... link
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.861
Lokacija
Apatin
Podrška ribarstvu u Vojvodini - Za rekonstrukciju i podizanje ribnjaka 20 miliona dinara --- izvor ekapija.com

emljoradničke zadruge i preduzeća koja se bave uzgojem ribe u Vojvodini i ove godine mogu da računaju na podršku Pokrajine.

Za rekonstrukciju postojećih ili podizanje novih ribnjaka, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvaja ukupno 20 miliona dinara, a sufinansiraće se do 50% ukupne vrednosti posla. Reč je o radovima poput čišćenja terena, izgradnje nasipa, izgradnje obodnog kanala, mašinskog iskopa zemlje iz najbližeg pozajmišta, prevoza iskopanog materijala na najbližu deponiju...

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava
otvoren je do utroška planiranog budžeta, a zaključno sa 15. septembrom ove godine. Novac se dodeljuje za ribnjake na površini od 1 do 50 hektara. Za rekonstrukciju, korisnik može dobiti maksimalno 500.000 po hektaru, dok je najviši iznos za podizanje novih ribnjaka - 800.000 dinara po hektaru.

Zadruge ili privredna društva koja kokursišu, moraju biti u aktivnom statusu Registra poljoprivrednih gazindstava.

... LINK
 

urtelja

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Jan 2013
Poruka
15
Lokacija
Szarvas
Od 13-15 juna odrzace se medjunarodno poznata konferencija ''Water & Fish'' http://www.cefah.agrif.bg.ac.rs/konferencija/konferencija.html

Za sve koji se bave akvakulturom, ovo je savrseno mesto da se upoznaju sa domacim i inostranim ljudima i entitetima iz struke, kako u polju istrazivanja, tako i proizvodnje. Program ce jos biti oznacen naknadno, a ono sto treba naznaciti je da su organizatori fenomenalni domacini.

Nadam se da se vidimo!
 
Vrh