Vatrogasna creva i navodnjavanje

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
9.027
Lokacija
Apatin
Na forumu se vatrogasna creva spominju u nekoliko poruka, uglavnom oko navodnjavanja. Kako je tema za navojdnajavanje u početku bilo upoštena daću par linkova do tih postova da se ne luta mnogo. A ovu temu otvaram da bi se dalje pisanje o upotrebi vatrogasnih creva za navodnjavanje sakupilo na jednom mestu.Koliko sam mogao iz postova videti dosta se koriste kod nas, ali da treba obratiti pažnju na kvalitet prilikom nabavke. I to da im je namena za navodnjavanje površina koje su dosta udaljene od bunara. Sticajem okolnosti i nema mnogo fotografija takvih sistema, osim direkno na pumpi koja ubacuje vodu u sistem za navodnjavanje.
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
431
Lokacija
Beograd
Ja mogu da objasnim kako je izveden jedan sistem pumpa- kišni top. Nemam nijednu sliku da pokažem pa moram na sledeći način:

Pumpa je neka stara (verovatno DMB motor + Slap 800) sa izlazom- spoljnim navojem od 2 1/2".
Na taj navoj smo dodali stabilnu vatrogasnu spojku 75 sa unutrašnjim navojem slika 1.Na tu spojku smo prikačili Lay flat (skupo!) crevo fi 75 dužine 10-ak m koje sa obe strane ima ovu usisnu spojku sa dužim grlom (75)- slika 2.
na slici su prikazane dve spojene, a one u stvari idu sa obe strane creva.

E na tu drugu spojku na kraju creva smo stavili reducir spojku sa fi 75 na fi 52 slika 3.
tu nastupa obično vatrogasno crevo fi 52 mm (dužine 50-ak m) koje sa obe strane ima usisnu spojku 52 ista kao na slici 2. sa dužim grlom.

pa na nju ide stabilna spojka kao na slici 1. dakle na unutrašnji navoj od 2".


E sad imamo sa vatrogasno crevo sa spojkom sa unutrašnjim navojem od 2" i imamo top sa unutrašnjim navojem 5/4". Kako smo povezali?

Pobili smo direk u zemlju, a za direk smo privezali (vertikalno naravno) pocinkovanu cev od oko 2 m visine i na nju narezali navoje sa obe strane od 5/4".
dole smo na cev stavili koleno sa muškim navojem slika 4.
pa redukciju sa 5/4" na 2" ovakvu slika 5.pa na redukciju opet stabilnu spojku 52 sa unutrašnjim navojem 2" kao na slici 1. da bi mogao da spojim sa vatrogasnim crevom.

Top sam zavio na cev 5/4".
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
431
Lokacija
Beograd
To je bilo nešto eksperimentalno,nisam ja kasnije ni koristio taj sklop. Svakako je poddimenzionisan. Stavljena je jedna kopija Sime Jolly 5/4" koji lepo radi, ali može sigurno još jedan. Koliko ćeš topova da staviš to zavisi najpre od toga gde se oni nalaze u odnosu na pumpu. Ako je sve na ravnom i relativno blizu pumpe (do nekih 100 m) i ako si izabarao šira vatrogasna creva 52 ili 75, onda tera dva bez problema.
 
Učlanjen(a)
23 Jan 2010
Poruka
208
Lokacija
NIS
ja imam pumpu od 900litra I pritisam oko 6bara.pumpa se stavlja na traktor I treba mi za kukuruz.imam creva vatrogasna od 52 I racvu za dva topa .treba da kupim samo topove ali neznam koje da uzmem posti nisam nigde ni video u okolini Nisa da neko ima ili da prodaje da bi dobio blize informacije.Koje topove da uzmem na koji precnik?unapred hvala na pomoci a kad kupim I postavim da prskam kukuruz bice I slike.Hvala svima na pomoci unapred
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
431
Lokacija
Beograd
Javi se u Mehanizaciju Niš doo.
http://www.mehanizacija.rs/kontakt
Bojan se zove komercijalista koji radi taj program pumpe-topovi.
Porazgovaraj sa njim, verujem da će ti dati neki predlog.

Ja mogu da ti kažem da je pad pritiska na 100 m vatrogasnog creva (52mm) sa nekih 200 l/min protoka (toliko top 5/4" može da troši vode) do 0,75 bar. I to je prihvatljiv pad pritiska. Pod uslovom da je sve (pumpa, creva i top) na ravnom.
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
21.053
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Retlav , jedino nerazumijem zašto sa pumpe idete tih 10m crijeva 75 , čemu to služi kad se svejedno redukuje na 50 mogla je odma redukcija i crijevo 50.
Šta znače usisne spojke , jesu li to obične ili nke posebne ?
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
431
Lokacija
Beograd
To smo koristili samo iz razloga što smo imali to parče creva od 75 mm sa svim tim spojnicama. Inače moglo je kako i ti kažeš odmah na pumpi reducir na 2 " i posle sve vatrogasno fi 52.
Al da je ceo razvod bio fi 75 bilo bi mnogo bolje nego što smo izveli jer bi bio manji pad pritiska usled frikcije. Iako je zanemarljivo na ovih 10 m fi 75 posebno ako je mali protok (do 250 l/min) svakako imas manji pad pritiska jer si jednu deonicu (tih 10 m fi 75) vodu terao sa manjim otporom nego kod fi 52.
Usisne vatrogasne spojke se od potisnih razlikuju po dužini vrata na koje nailazi crevo. Potisne imaju kraći vrat od usisnih.
Usisne koristiš na usisu pumpe (taj duži vrat drži čvrstinu usinog creva), al možeš bez ikakvih problema da ih koristiš na potisu i na razvodnim crevima jer imaju potpuno isto kopčanje kao i potisne.
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
431
Lokacija
Beograd
Da li je neko video ili koristi plastične vatrogasne spojke? Isti oblik imaju kao aluminijumske, ali su od HD polietilena. Ako ih neko ima neka okači sliku. Hvala.
 
Vrh