Vasi konji

Simpaticna ti je cerkica, bas sam se nasmejao. :osmeh: Sto se tice konja to je kompleksno pitanje, kakvog bi ona konja htela!? sve zavisi od rase konja, nisu cene iste za svakog konja (rasu). Kad kazes koju bi rasu hteo na spram tog ti mozemo reci cenu. Ako rasa nije bitna, ako bi htela obicnog domaceg konja, to se moze naci za jako male pare, pa sad vama na volji.. sta kazete?

P.S. mada danas kakva je katastrofa u drzavi, mozes naci da se prodaje na kile rasni konj sa papirom... strasno...
 
Ma običan sa četiri noge i repom pozadi :osmeh: stvarno me interesuje konj a " marka "nije bitna važno mi je samo da je konj:haha::ppozdrav:
 
Da u pravu si Stefane, to sam zaboravio da kazem. Ajd da je za tebe pa jos i nekako (mada ni tad nije preporucljivo) ali za cerkicu to nikako. Preporucio bi ti neku stariju mirnu kobilu koja je najahana, ali isto do 400 evra (ne gubis u parama) a dobijas sigurnost. Najahivanje je dug proces i treba to neko da radi ko zna kako se to radi.
 
Ne držim se neke posebne linije. Nisam trgovac konjima, niti ih često prodajem-menjam. Pastuv je kod mene 12godina (kupio ga kao ždrebe), a za tih 12godina promenio sam 3kobile dok nisam mu pronašao par. Samo 3, jer neki toliko promene za 2 nedelje, znaš i sam.
Dakle, ne posebno favory linija, jedostavno težim kvatetnom i lepom konju, rod i linija su nebitni.
Ijoš nešto - ima li smisla pričati o linijama u Srbiji znajući koliko se muva pedigreima ??
 
Da da i to se dobro mulja sa papirima, to vrlo dobro znam. Treba da se uvede kod nas dnk test... samo to kod nas nece zaziveti narednih 30 godina a mozda ni tad...
 
Evo napokon docekah prinovu.......... Jutros u 6h mi se ozdrebila kobila i donela na svet zdravo musko zdrebe. U mojoj kuci se ozdrebila kobila posle 31 godinu..... Ko je u prolazu slobodno neka izvoli na cast. :ppozdrav: Bice i slika uskoro.
 
bregava1.jpg
[/IMG]

prvi zalogaji

bregava-2.jpg



bregava-3.jpg


I naravno cast....

bregava4.jpg
 
@techa
O B A V E Z N O:
Provuci komad plastičnog okiten-creva od pola cola kroz kanap za koji je vezana kobila i na sredini ga preseci tako da dobiješ 2 iste polovine, time SPREČAVAŠ da se "mala maza" uplete u kanap...
Dešavalo se više puta da se ždrebe obesi na taj način u mojoj okolini...
Više slame baci po podu, ždrebe u ovom periodu "samo spava i jelo mažnjava", nemoj da leži na golom i hladnom betonu...
 
@dobrodol,
Hvala na pravim i dobronamernim savetima.
Hvala Bogu otac mi je ziv i jov uvek vitalan pa od njega ucim i slusam bogato iskustvo. Nevidi se najbolje na slici, na povodcu ima parce drveta (letvica) sacuvana jos od dede bas odredjene mere i duzine za povodac (a za to napravljena da (zastiti zdrebe))
Stalu sam prepatosao kao i sto je bila pre, ciglama na kant. Mislim da je cigla mnogo bolje i zdravije resenje od betona.
 
techa uzdravlje zdrebe.cigla na podu je prava stvar.imaš li uslove da pustiš kobilu u štali slobodno,ako imaš pustije slobodno neće ona zdrebetu nauditi,kazem iz razloga što je dobrodol naveo.
 
Postovani ljubitelji konja,uzivao sam dok sam posmatrao ove slike ljepotana.Moj najdrazi ljubimac posle kunica je konj koji su prelepi,radio sam ih u duborezu u raznim pozama,nazlos nemam uslova za drzanje da imam sigurno bih drzao bar jednoga ..Jedino sto sada ponekad naslikam na zidnim tanjirima koju sliku ovih ljepotana i uzivam dok ih gledam.
 
Drustvo imam jedno pitanje od malena sam zavoleo konje kao i moje cerke sada odrastao sam povremeno uz konje koje je deda drzao i ti dani koje sam vikendom provodio kod dede su najlepsi dani mog detinjstva to su bili mirni radni domaci konji koje sam ja negovao vikendom tj provodio u stali subotu i nedelju da bi se brinuo o njima nazalost deda kad je umro ujak je prodao konje, od tada u meni gori zelja da imam svog konja polako se stvaraju uslovi da mogu na svom domacinstvu sebi i deci priustiti tu ljubav. E sad pitam vas iskusnije sta da radim u obzir samo dolazi kobila (rasa nebitna) samo da je mirna i poslusna jer bi bila koriscena da se nedeljom sa decom provozam kroz selo i ako pristane na jahanje (ovo drugo nije obavezno), da li da trazim stariju iskusniju kobilu ili da kupim zensko zdrebe pa da ga obucavam. Ja sam za prvu opciju s obzirom da nemam bas toliko vremena da obucavam zdrebe a ni iskustva u tome ali se plasim kako ce se odraslo grlo navici na mene decu i novu sredinu. I jos nesto non stop slusam price kako ima jeftinih grla a vec par meseci obilazim vasare u mojoj okolini i ne samo sto nema konja nego i ono sto ima gazde lupaju neke lude cene. Mozda nije pametno na vasaru traziti konja ali ja nepoznajem ljude iz ove branse pa neznam gde drugo da trazim sem po vasarima i oglasima, pa vas pitam za savet sta kupiti i ako ima neko preporuku gde kupiti unapred hvala i pozz buduce kolege:ppozdrav:
 
Moja preporuka kupiti stariju i iskusniju kobilu, rekao si da nemas iskustva tako da zdrebe ne dolazi u obzir, za zdrebe je potrebno izdvojiti puno vremena, rada i truda, dok ona (kobila) ne prodje kompletnu obuku a i kad prodje nije pogodna za decu, tako da definitivno starija kobila dolazi u obzir. Ako je kobila mirna, nece joj biti problem da se navikne na novu okolinu. Sto se tice kupovine, bas kao sto si rekao, oglasi ili vasar (ako vec nemas priljatelja koji su u tom svetu (konjarstvu) pa da mogu oni da ti preporuce. Konji su jako jeftini (takvi kakve ti trazis) ako ti nije bitan papir, rasa itd.. pa cak i rasni konji kao lipicaner na vasaru u Rumi nadje se za 400 evra sa sve papirom! licno sam prisustvovao.
 
Nazad
Vrh