Vasi konji

Pa vidi, to hoce jesti iz jasli il sa poda nije uopste presudan faktor dal ce konj imati sedlasta ledja.
To se uglavnom dobija od preteranih napora kao i ranog najahivanja. Zna nekad da se desi i kod lipicanskih kastrata koji su manje aktivni, a dobijaju puno kukuruza.

Ti ako bas zelis mozes davati sa poda mladim konjima, isto tako konj izvlaci vrat i kad pase, tako da kad je vecinom dana u korlatu, sasvim je nebitno odakle jede.
U principu treba da jede sa sto cistijeg mesta sto pod definitivno nije, znaci zrnasta hrana iz zobnice, a detelina iz jasli i dokle god ima padok da se normalno razvija nemas da brines...
 
Cliff
Dodao bih par rečenica tvojim zapažanjima...
Dosta si dobro izveo nekoliko zaključaka iz moga dosadašnjeg izlaganja, ali napomenuo bih da u mom slučaju, konj i kada dobije hranu na "propisan način" tj. u jasle, lepo kopitom i glavom sve baci na pod i odatle jede, valjda mu je tako prirodnije, što mu i ne branim, i nije sporno, ali prethodno u taj prednji deo, ispred prednjih nogu, nabacim dosta čiste slame i tako predupredim da hrana dođe u kontakt sa bilo kakvim nečistoćama, pogotovu NE balegom.
Još nešto, bar tri do četiri dana u sedmici ždrebac provede "na vezu" tj. vezan napolju na livadi, na štriku dužine 6 metara; primetio sam da ta dužina odgovara jer ne dolazi do petljanja i konj može lepo da se kreće a da ne dođe u situaciju da se zapetlja u kanap. Tako kvalitetno provede vreme, valja se po travi, skače i trči okolo i tačno zna dužinu kanapa i granicu do koje može da ide u "divljanju"...
Jednom nedeljno ga prežem u špediter i laganim kasom do susednog sela udaljenog 3 km, isto toliko natrag. Kad god ugrabim vremena, "izlondžiram" ga, mi ovdašnji to zovemo "rajčug", oglavina sa žvalama na glavi konja, na kajasima u krug, levo, desno, i to bi bilo to...
NecrovoX
Sa konjima nema puno filozofije, gledaš da primeniš sve stvar koje čuješ i vidiš i KOJE TEBI (i samo tebi) ZVUČE LOGIČNO, slušaj svakoga, ali odluku donosiš samo TI...
 
NecrovoX
Sa konjima nema puno filozofije, gledaš da primeniš sve stvar koje čuješ i vidiš i KOJE TEBI (i samo tebi) ZVUČE LOGIČNO, slušaj svakoga, ali odluku donosiš samo TI...

Ovu rečenicu sam i ja sam izgovorio par puta ze neke druge životinje koje imam, jer se uvek nađe neko ko to ovako, pa onako. Mislim da je najbolje saslušati sve, pa onda iz toga izvući ono što najviše odgovara nama i životinji sa kojom se bavimo. Mada postoje neke generalne stvari, ima puno fantaziranja :)
Ali opet, pošto konja do sada nisam imao, a samo se periodično srećem sa onima koji ih imaju, onda gledam da kupim što više informacija. Kako hraniti, sa čime, koliko... I na kraju krajeva će doći i gde i od koga kupiti konja. A dobro je dotle malo razgledati i pitati.
 
Zorka 8 meseci obuka.



Dali neko može da proceni rasu?
 
Poslednja izmena od urednika:
Bar po ove dve-tri slike koje si postavio, rekao bih da je reč o omici u tipu domaćeg ili bosansko-brdskog konja...Vidiš kako je spremljena za zimu, dugačka i gusta dlaka, preko celog tela, a oko nogu "čarape", što definitivno nije ni jedna odlika lipicanera...Ako si to hteo da razjasnimo...
 
Hajde da osvezimo malo temu na ove tmurne dane...pa da i ja predstavim svog mezimca.
U pitanju je pastuv, Engleski Punokrvnjak, Karadjordjevacka linija, jos nekad od onih sto su valjali. Od Napona i Sinderele (Safe River) ima 5 godina.
Odlicni hodovi, cist galop i izuzetan temperamant i karakter.


img6701.jpg



img6735.jpg



img6758.jpg



Poceo sam i sa preponama jesenas i vec je dosao do 0.80 glatko, izuzetno dobro skace posto ima jake sape, a nije dugacak pa je okretan i skocan.
Mada nekako najvice imam nade za endurance, isti je kao Napon po tom pitanju, daje sve od sebe i dok ne dobije znak, nece posustati...
 
  • Like
Reagovanja: PKB
cliff na ovu zadnju sliku prosto ti zavidimmm,da nisam u kasačkom sportu,sigurno bi bilo enjurans,a isto obozavam i stiplčez:bravo:
 
Stiplcejs je isto super, izuzetno uzbudljivo za gledati, ali nema ga kod nas uopste.
Meni je nekako cross country vrhunac konjarstva i konjickog sporta, sto je slicno tome, i mislim da bi ovaj konj bio bas za to.
Tu dolazi apsolutno sve do izrazaja, snaga, okretnost, karakter, disciplina i ta neka simbioza konja i jahaca, a opet konji se nalaze u totalno prirodnom okruzenju.
 
Sve zavisi sta radi i u kakvom je treningu.
Uglavnom je to neka ustaljena sema od 14/15 kg hrane dnevno + detelina, kao i celodnevna pasa posto je skoro uvek pusten u prostrani padok.
Koristim hranaproduktove brikete za ishranu sportskih konja koje nekad i mesam sa zobi, koristio sam razne proizvode, ali iako je ovo domace najbolji je odnos kvaliteta i cene.
Od vitamina ne dobija nista specijalno, dobija prefoskal (kostovit) prasak uz melasu i brdo raznog voca i povrca kog je ljubitelj.

Na ovoj zadnjoj slici je bas bio u treningu za endurance, i tu je dobijao obroke 3x dnevno uz chondril na kom moram da kazem da nisam primetio neke specijalne promene.

Par dana posle ove slika sam leteo sa njega u taj isti kanal iza. Srndaci su nam izleteli na 3m iz sume on se uplasio, i propeo. Kako sam se uhvatio za grivu i priglio uz njega, standardno da ne bih pao, naglo je cimnuo glavu ka gore i razbio mi nos nakon cega mi se pomutilo u glavi. Kako je padao dole krenuo je na stranu kanala i verovatno se uplasen izbacio onako momacki, posto smo bili u punom galopu, gde sam ja napravio salto preko njega u kanal dubok oko 6-7m u kom nije bilo vode u tom trenutku.
Ja sam slomio palac na nozi, a on iscesio zadnju desnu tetivu, te nas endurance nije ni video, iako za njegovo godiste (limit 40 km) imao vise nego odlicno vreme...
Srecom lepo smo se oporavili oboje i vec je u treningu :) Sad mi ostaje samo problem preskupa FEI registracije...
 
dsc0059.jpg


dsc0061.jpg


Malo je niza al temeljna i izuzetno grudata.
Dosta je plasljiva i nepoverljiva (ko zna sta je prezivela) nadam se da cemo da prevazidjemo strah i nepoverenje vremenom. Inace vec je postala ljubimac porodice.
 
Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PKB
Kobila je prelepa! Al cek, nesto mi nije jasno, rekao si da nemas konje i da si kupio kobilu, a odkud onda ova dva konja oko nje?
 
@slobodan_ns
Hvala na komplimentu, to je slikano kod prethodnog vlasnika kad sam je kupio i dok sam cekao prevoz. A ovo zdreba sa leve strane je njeno, da je zensko kupio bih i njega, lepo je jako.
Usluzno mi je prevezao covek iz NS konjar, zove se Slobodan pa sam ga pitao za forum (mislio sam da si ti) a on nema pojma. :haha:
 
Aha sada kapiram :osmeh: hahahha eto srece da sam bio ja, nebi se mi razlisli bez 'ladne pive, da nazdravimo za kupljenu kobilu. :osmeh:
 
Svaka cast Techa sve pohvale !!!

- - - - - - - - - -

A cestitke i ostalim clanovima na lepim ali isuvise skupocenim grlima za mene :osmeh: Vidim da se ipak neki malo ozbiljnije bave ne samo iz ljubavi verovatno da su spojili lepo i korisno.

- - - - - - - - - -

I da pitam koja rasa konja ima najmirniji temperament po prirodi i sa kojom je rasom najlakse raditi ??:osmeh:
 
tečo arlija rabota,@pkb naj lakše je raditi sa rasom konja koja je gladna,kao što je kasačko grlo lucijan bio,sopstveni izmet je jeo,uhvatiš ga za rep i vitlaš ga po štalu kako god hoćeš nema snagu da se brani,mojim ličnim zalaganjem sam ga spasio sigurne smrti a bio je klubski dvogodac,a precedništvo kluba tadašnje a postavljeno po partijskoj liniji je bilo umobolno,e posle je lucijan mnogima mrsio konce po carevoj ćupriji i šire,sad dok pišem prolazi me jeza šta je taj konj sve prošo dok nije dobio konjara za vlasnika.
 
I da pitam koja rasa konja ima najmirniji temperament po prirodi i sa kojom je rasom najlakse raditi ??:osmeh:
Bilo koji primerak u tipu Bosanskog-Brdskog ili tzv. "domaći" konj, hladnokrvne sorte, iliti konj sa tri brzine, prva, prrva, i prrrva... Ili "klaj,klaj" kobila...::namigivanje::
To je toliko mirno i poslušno da po neki put pomislim da nemaju živce.S druge strane, umeju da se "ućude" ko magarac da čak i pretnja batinama ili kupovina na kocku šećera ne pomaže...
Ali ja u tome ne uživam, prošao sam sa njima svašta. Kad je konj temperamentan i naravit, besan i nepredvidiv, vrele krvi i pun snage da prosto vri, da moraš u svakom trenutku biti budna oka i brze reakcije, izazov u svakom pogledu, e to je za mene prava stvar...
Primerak poput Arabera ili Andaluzera, Berberskih konja ( sve meni nedostižnih) i kod nas prisutnih (a meni priraslih za srce) Lipicanera...
 
Malo setnje, nadam se da sam uspesno potavio snimak

[video=facebook;797206373642809]https://www.facebook.com/photo.php?v=797206373642809&l=14209615281638438[/video]
 
Nazad
Vrh